Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Otomobillere 'kara kutu' zorunluluğu geliyor

2024 Temmuz ayından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde satılacak tüm yeni otomobillerde zorunlu "kara kutu" olacak. Bu cihazlar, kaza öncesi ve sonrası otomobildeki tüm verileri kaydedecek.
Otomobillere 'kara kutu' zorunluluğu geliyor
30 Ocak 2024 15:30:02
2024 Temmuz ayından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde satılacak tüm yeni otomobillerde zorunlu "kara kutu" olacak. Bu cihazlar, kaza öncesi ve sonrası otomobildeki tüm verileri kaydedecek.

Avrupa Birliği, Temmuz 2024 tarihinden itibaren yeni satılan tüm otomobillerde otomobilin kara kutusu olarak da tabir edilen "Olay Veri Kaydedici" (EDR) cihazı bulundurulmasını zorunlu hale getiriyor.

EDR'ler, olası bir kaza öncesi ve sonrası bir kaç saniye boyunca aracın hız, fren, yoldaki konumu ve aracın güvenlik sistemlerinin durumu gibi verileri kaydedecek. Sistem 2018'den bu yana araçlarda zorunlu olarak bulunduran acil çağrı sistemi ile entegre çalışacak.

Çalışacağı durumlar

EDR cihazları hava yastıklarının çalışması, emniyet kemerlerinde ani gerilme olması, çarpma ile araba kaputunda fiziksel değişiklik olması veya hızda saatte 8 kilometreden fazla ani değişiklik olması durumunda otomatik çalışmaya başlayacak.

Takılacak araçlar

Kaza olması durumunda veriler sadece yetkililer tarafından incelenebilecek. Bu cihazlar arabanın şasi numarasına göre kayıt yapacak ancak kaza yapanın kimliğinin gizli kalması için şasi numaralarının son 4 haneleri gizli kalacak.

EDR'ler 8 koltuğa kadar olan M1 sınıfı binek otomobiller için zorunlu olacak. Ayrıca, ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen kamyonetler de dahil olmak üzere N1 sınıfı ticari araçlar da kara kutunun otomotiv eşdeğeri ile donatılacak.

otomobillere-kara-kutu-zorunlulugu_e540b7bfce8f7a9cc1b33944c392c0fd.jpg

ABD'de yasa teklifi

Halk arasında kara kutu olarak bilinen uçuş kayıt cihazları, 1960'ların sonlarından bu yana uçuşlarda bulunuyor. Bu aletler uçuş boyunca tüm verileri kaydediyor. Olası kazalarda kolay bulunması için parlak renkte üretiliyorlar. ABD'de de bu cihazların 2012'de zorunlu hale getirilmesi konusunda yasa teklifi verildi ancak teklif 2019 yılında geri çekildi. 2022 yılından bu yana yeni bir yasa üzerinde çalışmalar devam ediyor.

27 ülkede geçerli olacak

Bu yeni düzenleme, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç gibi 27 ülkede geçerli olacak.

EDR tüm verileri kaydedecek

EDR sistemi, araçların hava yastığı sistemine gömülü olacak ve isteğe bağlı olarak kapatılamayacak. Hava yastığı ve emniyet kemeri sensörleri tetiklendiğinde EDR devreye girecek. Ayrıca aracın kaputu açıldığında, yatayda ya da dikeyde hızı 0,15 saniyede saatte 8 kilometreden fazla arttığında sistem devreye girecek.

EDR sistemi: (Endpoint Detection and Response- Uç nokta Tehdit Algılama ve Yanıt) kötü niyetli etkinlikleri tespit etmek ve incelemek için bir çözüm sınıfıdır.

Kara kutular, hız, fren, pozisyon, aracın titreşimi, ve gömülü güvenlik sistemleri verilerini toplayacak. Acil bir durum tespit edildiğinde araç, zorunlu eCall sistemiyle yardım çağırabilecek. EDR, araç verilerini yüksek isabetlilikle kaydedecek ve bu veriler sadece acil durumlarda yetkililer tarafından erişilebilecek şekilde korunacak. Bu sayede, sürücüye ait verilerin gizliliği korunmuş olacak.