Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​ÖTV güncellemesi olumlu yeter ki fiyatlar artmasın

Elektrikli araçlardaki ÖTV matrahının, 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya güncellenmesiyle ilgili konuşan marka yöneticileri, "Genel olarak hem satıcı hem de tüketici tarafında olumlu bir gelişme oldu. Fakat ÖTV tarafında bir artış olması durumunda yeni yatırımları olumsuz etkileyebilir" dedi.
​ÖTV güncellemesi olumlu  yeter ki fiyatlar artmasın
20 Kasım 2023 22:17:49
Elektrikli araçlardaki ÖTV matrahının, 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya güncellenmesiyle ilgili konuşan marka yöneticileri, "Genel olarak hem satıcı hem de tüketici tarafında olumlu bir gelişme oldu. Fakat ÖTV tarafında bir artış olması durumunda yeni yatırımları olumsuz etkileyebilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Kararı'yla, yüzde 10 özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi ve motor gücü 160 kilovatın altındaki elektrikli otomobiller için esas alınan matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya çıkarıldı. Böylece söz konusu matrah eşiğine giren elektrikli otomobillere daha düşük maliyetle ulaşılabilmesi hedefleniyor. Bu düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulunan marka yöneticileri, matrah güncellemesini genel olarak olumlu karşılarken, düzenleme ile markaların, fiyatlandırmalar konusundaki pozisyonlarını yeniden belirleyeceğini belirtiyor.

‘Teşvik açısından yararlı olabilir'

Matrah güncellemesi çevreci teknolojilerin kullanılmasına teşvik açısından yararlı olacağını söyleyen BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Markalar bu gelişmeye göre fiyatlandırmalar konusundaki pozisyonlarını yeniden belirleyecek. Bu değişiklikle mevcut fiyatları yüzde 40'lık ÖTV diliminde olup yüzde 10'a düşenler de olabilir. Bu kararla birlikte tüketicilerin bir süre daha yüzde 10 ÖTV diliminde bulunan araçlara daha ulaşılabilir fiyatla sahip olabilecekleri bir dönem yaşanacaktır" diye konuştu.

Bazı modellerin fiyatları düşebilir

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, “Bu durumda pazardaki bazı elektrikli modellerin fiyatlarında düşüş yaşanabilir. Biz de Hyundai markası olarak halihazırda IONIQ 6 modelimizin standart versiyonunu yüzde 10’luk ÖTV diliminden satıyoruz. Yeni düzenleme ile birlikte IONIQ 5 modelimizin 125 kW’lik 4x2 versiyonunu da yüzde 10 ÖTV diliminden satabileceğiz. Rekabetçi bir fiyat yapısına sahip olacak elektrikli modellerimiz ile birlikte elektrikli araç (EV) segmentindeki satışlarımızı artırmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Kısa vadede araç bulmak sorun olabilir

Türkiye'de MG markasını temsil eden Doğan Trend Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal ise, “Olumlu bir güncelleme oldu, kurdaki artış nedeniyle yüzde 10’luk vergi diliminde kalan elektrikli otomobil model sayısı çok azalmıştı. Kısa vadede, markalar vergi değişimine hazırlıklı olmadığı için araç bulunabilirliği ilk etapta yüksek olmayacaktır. Zorlanarak yüzde 10 vergi diliminde desteklerle kalmayı başaran modellerin fiyatında da yukarı yönlü değişiklikler zaman içinde gözlemlenebilecek” beyanında bulundu.

Olumlu bir adım ancak yetersiz

alihaydarbozkurt_26646d7374dde7d0ab45b36aadea0d1c.jpg

Uzun zamandır tüm modellere yapılması gereken bir matrah güncellemesi ihtiyacının söz konusu olduğunu belirten Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt da şunları söyledi: “Elektrikli otomobiller için bir matrah güncellemesi yapılmış olmasının olumlu bir adım ancak yapılan güncelleme oranı yetersiz görünüyor. Ayrıca sadece belli bir dilime giren elektrikli araçlar yerine, tamamına güncelleme yapılması yönünde beklenti var.”

Satın alma kararlarına olumlu yansıyacak

“Bu genelge ile markalar, hem olası kur artışlarından etkilenmemesi adına elini biraz daha güçlendirmiş olacak hem de elektrikli araç satın alma düşüncesindeki kullanıcıların satın alma kararlarına olumlu etki edecektir” diyen Skywell Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Mahmut Ulubaş, “Diğer yandan da bu matrah artırımın ÖTV tarafında da bir artışa öncü olmamasını umut ediyoruz. Çünkü böyle bir artış yeni yatırımlar için Türkiye'nin cazibesini azaltacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin büyümesinde daha fazla rol alacağız

1000yatirim-gong_65f66678f7e0971e5e090e33bd0e9128.jpg

Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle halka arz olan 1000 Yatırımlar Holding AŞ, ‘BINHO’ koduyla işlem görmeye başladı. Törende konuşan Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Cumhuriyetin 100 yıllık birikiminin üzerine Başkan Erdoğan'ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonunda, Türkiye'nin büyümesinin, kalkınmasının ve yatırımlarının finansmanında sermaye piyasaları olarak, Borsa İstanbul olarak daha fazla sorumluluk ve rol alacaklarını belirtti.

‘Hedeflerini daha ileriye taşıyacak’

Bu büyüme perspektifinde, reel sektör tarafında daha fazla rol oynayacak olan, teknoloji ve enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin, yatırımcılarla bir araya gelmesinin en güzel örneklerinden birini, 1000 Yatırımlar Holding'in işlem görmeye başlaması ile yaşadıklarını aktaran Ergun, “Şirket, bundan sonra 3 milyon yeni ortağından aldığı destekle ve sorumluluğu ile, halka arz gelirini yeni yatırımlarında kullanarak devam edecektir. Böylece, hedefleri ve başarılarını daha da ileriye taşıyacaktır” şeklinde konuştu.

3 milyon yatırımcıya ulaştı

Bugünün şirket adına önemli bir kilometre taşı olduğunu söyleyen 1000 Yatırımlar Holding CEO’su Kadir Can Abdik, “Halka arz sürecini yaklaşık 3 milyon yatırımcıya ulaşarak başarılı bir şekilde tamamladık. Halka arz sürecimizi, 3 milyon 42 bin 950 adedi yurt içi bireysel, 37 adedi yurt içi kurumsal, 5 bin 942 adedi yurt dışı katılımcı olmak üzere toplamda 3 milyon 48 bin 920 yatırımcımızın katılım ve 1 milyar 187 milyon 500 bin TL halka arz büyüklüğüyle başarılı bir şekilde gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı.

Gelirler şirketin büyümesinde kullanılacak

1000 Yatırımlar Holding’in halka arzına liderlik eden A1 Capital Genel Müdürü Mehmet Serkan Esenpak ise şu ifadelere yer verdi: “1000 Yatırımlar Holding’in halka arzıyla yeni bir gurur yaşıyoruz. Bünyesinde bulunan 5 farklı marka ile 500’ü aşkın kişiye istihdam sağlayan 1000 Yatırımlar Holding’in halka arzına liderlik etmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Buradan elde edilecek gelirin büyük oranda şirketin büyümesinde kullanılacak olması da büyük önem taşıyor.”

1 günde 2 milyar TL satış

Hepsiburada, Efsane Kasım ayının ilk 11 günüyle ilgili bilgi ve istatistikleri açıkladı. 1-11 Kasım arasında platforma 250 milyon ziyaret gerçekleştirilirken Efsane Kasım’ın ilk büyük indirim günü olan 11 Kasım Cumartesi günü yaklaşık 2 milyar TL’lik satış ile sadece bir günde müşterilerine 700 milyon TL’lik fayda sağladı. Hepsiburada kullanıcıları özellikle moda, ayakkabı ve çanta, ev-yaşam, kozmetik, aksesuar kategorileri başta olmak üzere yaklaşık 15 milyon adet ürünü platform üzerinden sipariş etti. Üç büyük şehir dışında en fazla satış yapan iller Antalya, Konya ve Adana olurken, en çok alışveriş yapan illerde ise Bursa, Antalya ve Kocaeli öne çıktı. Bu illerdeki kullanıcılar özellikle sweatshirt, çorap, t-shirt ve cilt bakım ürünlerini tercih etti.

hamsi_2d125d0eda616fb2075def2fc10c6911.jpg

Hamsi ihracatı yüzde 22 arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'den 10 ayda 2 bin ton hamsi ihraç edildiğini söyledi. Söz konusu dış satımdan 11 milyon 168 bin dolar gelir sağlandığını belirten Gürdoğan, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artış anlamına geldiğini ifade etti. Gürdoğan, “Fransa, Belçika ve Almanya en fazla dış satım yapılan 3 ülke oldu. Fransa'ya bu dönem 4 milyon 7 bin 179, Belçika'ya 3 milyon 507 bin 586, Almanya'ya da 958 bin 133 dolarlık hamsi satıldı” dedi.

Hazır betonculardan yüzde 5 indirim

Başkan Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın yaptığı ‘indirim çağrısına’ ticaret ve sanayi odalarından perakendecilere, zincir marketlerden farklı sektörlere kadar destek giderek artıyor. Son olarak indirim kampanyalarına destek Türkiye Hazır Beton Birliği’nden (THBB) geldi. Konuya ilişkin konuşan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Ülkemiz ekonomisini lokomotifi inşaat sektörünün en temel kolu olan hazır beton sektörünün temsilcisi olarak hükümetimizin 'Cumhuriyetimizin 100. yılında halkımızın ve devletimizin yanındayız' başlıklı fiyat indirme kampanyasını destekliyoruz. Aldığımız son karar doğrultusunda, Türkiye çapında THBB üyesi firmalar, hazır beton satış fiyatına yüzde 5 indirim yaparak kampanyaya katkı sağlayacak. Ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.

307 çiftçiye hibe kapsamında ekipman desteği

Mersin'de Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında, hibe desteğiyle 307 çiftçiye malzeme ve ekipman dağıtıldı. proje kapsamında, yüzde 80 hibeyle 195 çiftçiye taşınabilir güneş enerjisi sistemi, yüzde 100 hibeyle 31 kişiye ev tipi sebze meyve kurutma makinesi, 44 kişiye üzüm sıkma makinesi, 37 kişiye hamur yoğurma makinesi teslim edildi. Düzenlenen törende konuşan Vali Ali Hamza Pehlivan, “İlimizin yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 22'si tarım, yüzde 5'i de mera alanlarından oluşuyor. 62 bin hektar mera alanımız var. 900 bine yaklaşan keçi sayısıyla küçükbaş hayvan sıralamasında Türkiye'de ilk sırada. Koyunla beraber bu rakam 2 milyona yaklaşıyor. Bu destekler çiftçilerimize fayda getirecek."