Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Oyun sahnesi değil gerçek: Reichstag'ta Sovyet bayrağı asıldı

08 May 2023 14:01:54
Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan ve Alman Federal Meclisi'ne ev sahipliği yapan tarihi devlet binasına Sovyetler Birliğinin 2. Dünya Savaşında zaferini simgeleyen bayrağı asıldı.

Haber: Marina Mussa

9 Mayıs İkinci Dünya Savaşının yıl dönümüne bir gün kala Almanya'nın başkenti Berlin'de tarihi devlet binasına Sovyetler Birliğinin zaferini simgeleyen çekiç ve oraklı kırmızı bayrak asıldı.

Tanıklar, Kimliği belirsiz aktivitelerin Reichstag'ın çatısına çıkıp oradaki kırmızı Sovyet bayrağını asmayı başardıklarını dile getirdi..

Çekiç ve orak ile kırmızı bayrak, Reichstag'ın ana girişinin sağında, Alman ulusal bayrağının yanında dalgalanıyor.

Bayrağın önemi

Berlin Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın en önemli ve Avrupa Cephesindeki son büyük askeri harekâttır. 16 Nisan 1945 tarihinde Almanya cephesine doğru ilerleyen Sovyet Kızıl ordusu Almanya içlerine doğru günde 30–40 km hızla ilerler. Berlin için yapılan muharebe 20 Nisan - 2 Mayıs 1945 tarihleri arasında sürmüş ve savaşın en kanlı muharebelerinden birisi olmuştur.

Muharebenin ardından Sovyet askerleri Naziler için demokrasiyi simgeleyen Berlin'in en önemli binası Reichstag'ı ele geçirmiş ve Zafer bayrağını asmış.

Zafer bayrağı tüm Sovyet ülkelerinde İkinci Dünya Savaşındaki Zaferi simgelemektedir.

Almanya'da Zafer günü kutlamaları

Önceki gün, Berlin idare mahkemesi 'Ölümsüz Alay' yürüyüşü boyunca Rus bayraklarına ve sembollerine izin verdi. Kararın ardından polis sözcüsü, kolluk kuvvetlerinin bu karara karşı Danıştay'a itirazda bulunduğunu söyledi.

Daha önce Berlin yetkilileri, 8 ve 9 Mayıs tarihlerinde Treptow Park, Tiergarten ve Schoenholzer Heide'deki Sovyet anıtlarında Rus ve Ukrayna bayraklarının kullanılmasını yasaklamıştı.

Anıtların yakınında askeri ve askeri şarkıların icrası ve Aziz George kurdelelerinin takılması yasaklandı, ancak bu yasak 2. Dünya Savaşı gazileri ve diplomatlar için geçerli değil.