Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2402.32
BIST 100
10163.95
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Özbekistan'la büyük işbirliği

Özbekistan'da 25 anlaşmaya imza atan Erdoğan, "Türkiye ve Özbekistan olarak imzaladığımız anlaşmalarla çok önemli bir yolculuğa çıkıyoruz" dedi.
Özbekistan'la büyük işbirliği
30 Nisan 2018 15:20:00
Özbekistan'da 25 anlaşmaya imza atan Erdoğan, "Türkiye ve Özbekistan olarak imzaladığımız anlaşmalarla çok önemli bir yolculuğa çıkıyoruz" dedi.

ALİ ADAKOĞLU/TAŞKENT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan ile çok önemli bir tarihi yolculuğa çıkıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile 25 anlaşma imzaladı. Özbekistan ile Türkiye arasında 60 milyar dolarlık ticaret hedefleniyor.

Özbekistan'da resmi ziyaretleri kapsamında Özbek mevkidaşı Mirziyoyev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel ve küresel meselelerde fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. TİKA'nın Özbekistan'da 60 milyon dolarlık yatırım hedeflediğini belirten Erdoğan, ". Ekonomik ilişkilerimizin son dönemdeki gelişme seyri bilhassa memnuniyet vericidir. Birçok alanda TİKA Özbekistan'da bu yatırımlarını Eylül, Ekim gibi başlatmış olacak. 25 maddeden oluşan anlaşmalar imzalandı. Kardeşimin de ifade ettiği gibi bu masalarda böyle anlaşmalar imzalanmamıştı. Atacağımız çok adımlar var, yapacağımız çok işler var. Türkiye ve Özbekistan olarak imzaladığımız anlaşmalarla çok önemli bir yolculuğa çıkıyoruz." Şeklinde konuştu.

5 milyar dolarlık ticaret

Özbekistan le 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflediklerini belirten Erdoğan, "Ekonomik ilişkilerde Sürekli tırmanış halinde olan bir tablo var. 2017'de 1.2 milyar dolar iken, 1.5 milyar dolara çıkmış bulunuyor. Yeni hedefimiz 5 milyar dolar. Bu zor değil, biz bunu başarırız. Her iki tarafta da bu irade ve altyapı var. Potansiyelimizin ben çok daha yüksek olduğuna inanıyorum. Bu rakamı daha yukarılara çıkarırken inanıyorum ki bölgedeki etkinlik çok daha farklı bir yere ulaşacaktır. Esasında değerli kardeşimin liderliğini bir tezahürü olan açılımlar bana bir Özbek atasözünü hatırlatıyor. Bir kişi ark kazar bin kişi su içer. Değerli kardeşim attığı cesur adımlarla Özbekistan ve bölgemiz için yeni bir su arkı inşaa ediyor. Özbekistan, çevre ülkelerle de çok iyi olduğu için bölgede barış artıyor. Kırgızistan ve Tacikistan ile ilişkilerin iyileşmesi bizleri de mutlu etmiştir." Dedi.

"Birlikte katılacağımız iş forumu da önemli"

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü, "Bugün değerli kardeşim ile birlikte katılacağımız iş forumu da önemli. Zira geniş katılımlı farklı alanlarda bir iş adamları grubu ile buradayız. Karşılıklı olarak iş adamlarımız görüşmelerini yapıyorlar. Girişimcilerimizin Özbekistan'da ne tür yatırımlar yapabilirler? Onlara bir heyecan vermenin gayreti içinde olacağız. Özbekistan'ın pek çok konuda önemli açılımlar yaptığını biliyoruz. Özbekistan'ın turizm sektörünün gelişmesine verdiğimiz desteği artıracağız. Turizm'deki tecrübelerimizi Özbek kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz.

MİRZİYOYEV'İN AÇIKLAMALARI

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Özbekistan'ın Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne katılma kararı aldığını belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun uzun müzakere ettik. Özbekistan bayrağı da bu konseydeki bayraklar arasında yer alacaktır. Bişkek'teki toplantıya Özbekistan da katılacaktır, bu önemli, büyük bir karardır. "Türkiye bizim uluslararası platformlarda ortağımızdır. Seçimlerde büyük halk kimi seçeceğini biliyor. Biz Sayın Erdoğan'ı destekliyoruz. Görüşmemiz tarihidir" diye konuştu.