Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2405.96
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Paket Kasım'da yasalaşabilir

Başbakan Yardımcısı Arınç, Demokratikleşme Paketi'yle ilgili, 'Ay sonuna kadar açıklayacağız ve ekimden sonra, belki de kasımda bunları yasalaştırma imkanı bulacağız' dedi.
Paket Kasım'da yasalaşabilir
15 Eylül 2013 00:00:00
Başbakan Yardımcısı Arınç, Demokratikleşme Paketi'yle ilgili, 'Ay sonuna kadar açıklayacağız ve ekimden sonra, belki de kasımda bunları yasalaştırma imkanı bulacağız' dedi.

MİLAT ANKARA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kamuoyunun merakla beklediği demokratikleşme paketinin Eylül ayı içinde açıklanacağını ve Kasım ayı içinde de yasalaştırılabileceğini söyledi. Paketin Avrupa İnsan Hakları kriterlerini de içeren çok kapsamlı düzenlemeler içerdiğini anlatan Arınç, demokratikleşmenin sadece çözüm sürecine belli bir kesime yönelik olmadığını da vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kanal 7 televizyonunda canlı yayınlanan "İskele Sancak" programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Merakla beklenen demokratikleşme paketine ilişkin bilgiler veren Arınç, Eylül ayı içinde kamuoyuna açıklanacak paketin Kasım ayında yasalaştırılabileceğini söyledi.

Demokratikleşme paketi herkes için

İktidara geldikleri günden bu tarafa birçok yasa değişikliği yaptıklarını dile getiren Arınç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararlar neticesinde gerek yasal mevzuatta gerekse de genelge ve yönetmeliklerde demokratik düzenlemeler yapıldığına dikkat çekti. Yapılan düzenlemelerin sadece belli bir kesim için yapılmadığının altını çizen Arınç, "Getirdiğimiz yasal düzenlemeleri çözüm sürecinin gelişmesinin bir ürünü olarak veya o açıdan yapılması gereken düzenleme olarak görmemek gerekiyor. Öyle gördüğümüz takdirde örgütün propagandasının geçerlilik kazanacağını göreceğiz. Atılan adımlar bütün vatandaşlarımız için demokratik haklar getiriyor" şeklinde konuştu.

Hedefimiz terörü sonlandırmak

Arınç, çözüm sürecinin tıkandığı yönündeki iddialarla ilgili bir soruya verdiği cevapta, bu tür iddiaları geçmişte başkalarının da dile getirdiğini belirterek, "Bizim bir tek hedefimiz var. O da Türkiye'de terörü sonlandırmak. Bugüne kadar yapılan mücadelenin kesin sonuç verebilmesi için bu yolun denenmesi gerekiyordu. Çok zor bir işti, neticesi çok önceden belli olmayan bir işti. Birilerinin risk alması gerekiyordu ve o riski de derme çatma koalisyonlarla değil, güçlü bir siyasi iradeyle yapabilirsiniz. 2011 seçimlerinden yüzde 50 ile çıkmış bir AK Parti iktidarı, maddi anlamda, gelişmişlik anlamında, kalkınma anlamında Türkiye'ye gerçekten çağ atlattıktan sonra bu kronik sorunu çözemezse o yüzde 50'nin hakkını verememiş demektir" şeklinde konuştu.

Muhalefetin amacı bağcıyı dövmek

Anadilde eğitim konusunu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kestirip attığını belirterek, BDP'nin ise bu konuyu istismar ettiğini söyledi. Arınç, "Diyelim ki anayasa değişti ve anadilde eğitim mümkün hale geldi. Anadil sadece Kürtçe mi? Başka ana diller de var. Kürtçe'yi esas alalım, bugün bu dilde eğitim yapabilecek düzeyde yetişmiş insanımız var mı? Fiziği, matematiği, coğrafyayı, siyasi ilişkileri bir dilde okutabilecek, diploma verebilecek noktada mıyız? Bize örnek olarak sadece Kuzey Irak'taki bazı okulları gösteriyorlar. Peki, çocuklarınızı oraya gönderin bakalım, orada eğitim alsınlar. 'Hayır, göndermem' diyorlar. Sen, benim seçmeli dersime karşı çıkıyorsun. Senin amacın üzüm yemek değil ki bağcıyı dövmek."