Dolar (USD)
32.19
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2514.76
BIST 100
10942.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Paralel hukuksuzluk ölüm getirdi

Bayburt'ta paralel yapıya olan yakınlığı ile bilinen BAYKES tuğla fabrikasının can güvenliği önlemleri alınmadığı için İş Müfettişlerince kapatıldı. Ancak mahkeme kararı ile fabrikanın faaliyetine yeniden izin verildi. Fabrika faaliyette iken yaşanan kaza nedeniyle makinist Mürsel Çakmak öldü.
Paralel hukuksuzluk ölüm getirdi
20 Kasım 2015 12:20:00
Bayburt'ta paralel yapıya olan yakınlığı ile bilinen BAYKES tuğla fabrikasının can güvenliği önlemleri alınmadığı için İş Müfettişlerince kapatıldı. Ancak mahkeme kararı ile fabrikanın faaliyetine yeniden izin verildi. Fabrika faaliyette iken yaşanan kaza nedeniyle makinist Mürsel Çakmak öldü.

Bayburt (Milat)-

Bayburt'ta, Çalışma bakanlığı müfettişleri, 8 ayrı konuda hayati öneme haiz güvenlik boşluğu bulunduğu gerekçesi ile kapattığı fabrikayı paralel yapıya yakın olduğu iddia edilen mahkeme tarafından yeniden açıldı. Fabrika faaliyette iken makinist Mürsel Çakmak "iş kazası"ndan dolayı öldü.

Bayburt ilinde İş Müfettişlerinin il genelinde yaptıkları rutin kontroller sırasında burada faaliyet gösteren BAYKES Tuğla Fabrikasında iş ve can güvenliği konusunda 8 alanda "facia boyutu"nda can güvenliği tespit ederek fabrikanın faaliyetlerini durdurması yönünde rapor tuttu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin yaptığı denetimler sonucunda söz konusu fabrikada 8 ayrı alanda çalışanlar için hayati tehlike oluştuğu tespit edilerek fabrikanın derhal faaliyetlerini durdurmasına hükmetti.

Tutulan rapor gereği, Bayburt valiliği fabrikanın üretimini durdurarak mühürledi. Ancak Bayburt'un en önde gelen paralel yapı mensubu olduğu belirtilen BAYKES fabrikası yetkilileri ilgili mahkemeye müracaat ederek kararın iptal edilmesini istediler.

HSYK seçimleri sırasında Paralel Yapının listesi yönünde görüş belirten ve çalışmalar yürüttüğü iddia edilen hakim Mustafa Koyuncu oldukça şaşırtıcı bir karara imza attı.

Paralel yapıya yakın olduğu iddia edilen hakim Mustafa Koyuncu, ilgili kurumdan iş müfettişlerinin listesini istemiş ve kendisine gönderilen listede BAYKES hakkında rapor tutan müfettişlerin isminin geçmemesini gerekçe göstererek kararı iptal ederek fabrikanın yeniden faaliyete geçmesine karar verdi. Oysa 6331 sayılı İş Kanunu'nun25. Maddesine göre söz konusu müfettişler, bu kararı verme yetkisine sahipler. Paralel Yapı'nın mensubu olduğunu itiraf ede BAYKES'in içinde bulunduğu Keskin Grup Genel Müdürü Ali Haydar Karabacak yaptığı açıklamada devlete bağlılıklarını dile getirdi.

Paralel Yapı mensubu işadamların son zamanlarda devlete ve yasalara olan bağlılıklarını ifade ederken kullandığı kelimelerin bire bir aynısının Karabacak tarafından telaffuz edilmesi dikkat çekti. Karabacak, "Devletimizin işletim mekanizması dışında herhangi bir farklı yapılanma içinde bulunmayı ve görünmeyi kabul etmemiz mümkün değildir" dedi. "Bundan böyle hiçbir şekilde tüzel veya gerçek kişiler tarafından ismimiz herhangi bir camia veya cemaat ile anılmamalıdır. Bizlerde yaşanılan bazı süreçleri geç algıladığımızın bilincindeyiz. Bu doğrultuda yanlış anlaşılmalara mahal verecek çeşitli sivil toplum kuruluşlarındaki üyelikler sonlandırılarak bu kurumlarla olan ilişkilerimiz tamamen kesilmiştir"

Keskin Grup Genel Müdürü Ali Haydar Karabacak'ın kullandğı bu şablon cümleler, Paralel yapının STK üyesi olan başta Boydak şirketler topluluğu olmak üzere, örgütle ilişkisini kestiğini açıklayan holdingler tarafından da bire bir kullanılması dikkat çekiyor. Yapılan açıklamaların tek merkez tarafından yönlendirildiği kanaatini güçlü kılıyor.

TDV kurban