Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.56
Gram Altın
2408.65
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Portekiz Fon Yatırımı Nasıl Yapılmalı: Uzmanından 2 Kritik Uyarı

2024 yılında T.C. vatandaşlarının Portekiz fon yatırımı yoluyla Türkiye'den taşınmadan Portekiz pasaportu yani AB vatandaşlığı alabilmesi nedeniyle Portekiz Golden Visa başvurularında artış devam ediyor. Hem Portekiz kamu bankası destekli fonlar hem de Portekiz Borsası'nda kote şirketleri içeren likit yatırım fon seçenekleri ile yatırım yapıldıktan 5 yıl sonra Portekiz vatandaşlığına başvurmak artık mümkün.
​Portekiz Fon Yatırımı Nasıl Yapılmalı: Uzmanından 2 Kritik Uyarı
24 Ocak 2024 18:00:00
2024 yılında T.C. vatandaşlarının Portekiz fon yatırımı yoluyla Türkiye'den taşınmadan Portekiz pasaportu yani AB vatandaşlığı alabilmesi nedeniyle Portekiz Golden Visa başvurularında artış devam ediyor. Hem Portekiz kamu bankası destekli fonlar hem de Portekiz Borsası'nda kote şirketleri içeren likit yatırım fon seçenekleri ile yatırım yapıldıktan 5 yıl sonra Portekiz vatandaşlığına başvurmak artık mümkün.

Peki, 5 Ocak 2024 tarihinde yapılan değişiklik sonrası Portekiz Golden Visa yatırımcıları Portekiz fon yatırımı sürecinde nelere dikkat etmeli? Portekiz’de fon yatırımında riskler nelerdir? Riskler nasıl yönetilmelidir? EUPorto, Portekiz Golden Visa uzmanları Portekiz fon yatırımı düşünenler için en kritik detayları kaleme aldı.

1. Yatırım yapılacak fonlardan çıkışın Portekiz vatandaşlığı için gerekli olan 5 yıllık süre ile uyumlu olması:

5 Ocak 2024 tarihinde yapılan yeni düzenleme sonrasında artık yatırım yapıldıktan tam 5 sene sonra Portekiz vatandaşlığına başvurmak mümkün olacak. Bu yüzden eski Golden Visa uygulamasında olduğu gibi 8-10 seneye varan sürelerde yatırım fonunda bekleme zorunluluğu kalmadı. Bu yüzden 5 yıl sonra Portekiz vatandaşlığına başvurup Portekiz pasaportunu alır almaz yatırımı elden çıkarmaya izin verecek devlet güvencesindeki fonlara yatırım yapmak çok önemli bir parametreye dönüştü.

Vatandaşlık alınır alınmaz 5 iş gününde nakde dönüştürülebilen fonlar ‘açık’ yani likit fonlardır. Likit fon Portekiz borsasında işlem gören kurumsal firmalara ve Eurobondlara yatırım yapar. ‘Açık’ fonların Portekiz’de yatırım yaptıkları bazı firmalardan örnek vermek gerekirse;

Navigator Company: Portekiz kâğıt üreticisi ve ihracatçısıdır. Yıllık cirosu 1,5 mia Euro’dan fazladır. 1,6 milyon ton kâğıt ve 1,4 milyon ton kâğıt hamuru üretim kapasitesine sahiptir. https://en.thenavigatorcompany.com/

Banco Comercial Português: Millennium BCP olarak bilinen Banco Comercial Português, SA (BCP), Portekiz’in en büyük ikinci özel bankasıdır. https://ind.millenniumbcp.pt/pt/particulares/Pages...

Altri: Portekiz’in en büyük sanayi şirketlerinden biridir. Üretiminin yüzde 90’ını ihraç eder. Kereste, kâğıt hamuru, selüloz, enerji ve çelik üretiminde faaliyet göstermektedir. https://altri.pt/pt

Portekiz ‘açık’ fonlarında Golden Visa yatırımcılarının paraları Portekiz bankalarında devlet güvencesindedir. Türkiye’deki Takasbank örneğinde olduğu gibi. Fon batsa da yatırımcılarının parasına fon şirketi dokunamaz. Fon yatırımcılarını portföyünün değerini her gün görüntüleyebilir. Açık fonların belli bir yüzdesi finansman bonoları ile Eurobond devlet tahvili gibi sabit getirili menkul kıymetler barındırır. Yatırımcı ve aile fertleri Portekiz vatandaşlığı aldıktan hemen sonra paralarını alıp ülkeden çıkarabilir. Tüm T.C. yatırımcıları için son derece uygundur. ‘Açık’ fonda yatırımcılar acil bir durumda Golden Visa’yı yakarak fondan 5 iş gününde çıkıp paralarına ulaşabilirler.

Kimi Portekiz kapalı fonlarında nakde dönmek 10 ile 12 yılı bulabilmektedir. Kapalı fonlarda takasbank bulunmadığından devlet güvencesi maalesef yoktur.

2. Portekiz’de güvenli bir fon yatırımı için 3 temel risk çok detaylı analiz edilmelidir.

· Çıkar çatışması riski

· Yoğunlaşma riski

  • Likidite riski

Çıkar Çatışması Riski: Portekiz’de bazı fonlar yatırımcılardan topladıkları paralarla kendi alt şirketlerini finanse eder. Bu maalesef sağlıklı bir yapı değildir. Uzun vadede Golden Visa yatırımcılarının aleyhine dönüşebilir. Bu yapıyı, daha önce Türkiye’deki özel bankaların müşterilerinden topladıkları mevduatlarıyla kendi holding şirketlerine aktarmaları gibi düşünebiliriz. Fonun kendi şirketlerinde işlerin iyi gitmemesi durumunda da Golden Visa yatırımcılarının paralarını aktarmaya devam edeceklerinden bu tanıdık yapı son derece tehlikelidir. Golden Visa fonlarında hedef, yatırımcılardan toplanan sermayenin dengeli bir şekilde farklı sektörlerdeki kuruluşlara dağıtılarak verimlilik ve kârlılık sağlamak olmalıdır. Ancak bu şekilde riskler yönetilebilir ve maksimum getiriye odaklanılabilir.

Yoğunlaşma Riski: Portekiz’de fonların önemli bir kısmı, yatırımlarını sadece tek bir sektöre yapmaktadır. Böylece, fonun bu alanda içerdiği risklere maruz kalacağı anlamına gelir. Bu fonlar, yumurtaları aynı sepete koyarak yatırım yoğunlaşması riskini üstlenmektedir. Fonların sadece bir alanda yoğunlaşması, fonun kendi performansını düşürme olasılığını da beraberinde getirir.

Likidite Riski: Yatırımla oturum ve vatandaşlık programları belli bir doygunluğa ulaştığında hükümetlerin alacağı ani kararlarla kapanabilmektedir. Portekiz’de böyle bir durum oluştuğunda fon şirketlerinin karşılaşacağı likidite krizi Golden Visa yatırımcılarını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden fon yatırımını, ileride program kapansa da Portekiz fon piyasasında faaliyetlerini sürdürebilecek lokal fon şirketleriyle gerçekleştirmek tercih edilebilir. Türkiye’de ve Portekiz’de birçok aracı kurum fon şirketlerinden maalesef alınacak komisyon oranının yüksekliğine göre yatırımcılara fon yatırımı önerisinde bulunduğundan bu gerçeklik çoğu zaman göz ardı edilebilmektedir.

EUPorto, Portekiz Golden Visa alanında öncü kurumlardan biri olarak Portekiz yatırım fonlarındaki risk yönetimini önemle ele alır. Avrupa finans sektöründe 25 yılı aşan güçlü risk yönetimi tecrübesiyle Portekiz yatırım fonlarında, olumsuz yönde etkileyebilecek riskleri kapsamlı bir biçimde analiz eder. Yatırımcılarını fon seçim aşamasında bilinçlendirir ve Portekiz vatandaşlığı alınıncaya dek çıkabilecek riskleri en alt düzeye indirilmesini hedefler.

Fon yatırımıyla Portekiz vatandaşlığı kararında yanıtlanması gereken pek çok soru, araştırılması gereken detaylar ve incelenmesi gereken hususlar mevcuttur. Çoğu yatırımcı, birçok fon seçeneği arasından en iyi fonları seçebilmek ister. Golden Visa başvurularını düşük maliyetle ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmek için profesyonel şirketlerin tecrübelerine ihtiyaç duyarlar.

EUPorto Olarak Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Gerek turizm içerikli Portekiz gayrimenkul yatırım fonlarının özellikleri gerekse Portekiz banka destekli Golden Visa ile uyumlu fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorularınız için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.