Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2406.08
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Prefabrik ev betonarme konutların tahtını salladı

Klasik betonarme konut modelinin yetersiz kalması yeni nesil prefabrik evlere yönelimi ciddi oranda artırdı.
Prefabrik ev betonarme konutların tahtını salladı
25 Ekim 2022 16:36:21
Klasik betonarme konut modelinin yetersiz kalması yeni nesil prefabrik evlere yönelimi ciddi oranda artırdı.

Pandemi sürecinde yaşanan kısıtlamalar müstakil konutlara olan yönelimi beklenmedik ölçüde artırmıştı. Doğa içinde bir yaşama özlemin sonucu olarak müstakil konuta ilgi son 20 yılda önemli ölçüde yükseliş göstermişti. Covid19 salgın kısıtlamaları bu yönelişi tahmin edilmedik oranda artmasına yol açtı.

Artan talebin karşılanabilmesinde klasik betonarme konut modelinin yetersiz kalması yeni nesil prefabrik evlere yönelimi de ciddi oranda artırdı. Betonarmedeki özellikle zaman ve bütçe sorunları hazır evlere talebe doğru bir yol açtı. Geçmişte çoğunlukla ekonomik nedenlerle prefabrik ev modeli tercih edilirken yeni süreçte modelin lüks konut beklentilerine de çözüm sunabildiğini gösterdi.

Görsel 1_44f4ad9f4ac56280257150dca302b196.jpg

Lüks Beklentileri Modern Prefabrik Ev Tasarımlarına Yansıdı

Lüks villa konutlarda geçmişte estetikle birlikte iki önemli beklenti vardı. Yapı güvenliği ve uzun ömür. Pandemi dönemiyle birlikte bu iki beklentiye çok daha fazla önemsenen hızlı üretim süreci eklenmiş oldu. Klasik betonarme yöntemi hızlı inşa süreçleri beklentisini karşılamada yetersiz kalınca prefabrik ev üretici markalar bunu fırsata dönüştürdü. Geçmişten beri hızlı üretim ve yerinde hızlı inşa süreci gibi önemli avantajlara sahip prefabrik ev modellerinde yeni modern tasarımlar hızla geliştirilmeye başlandı.

Son yıllarda teknolojik sektörün kazandığı teknolojik yenilikler prefabrik evlerin yapı güvenliğine doğrudan yansımıştı. Betonarme konutları geride bırakmak için artık tek bir atak gerekiyordu o da modern tasarımlar. Lüks konut beklentisinde olan müşteriler için yapı güvenliği ve uzun ömür karşılandıktan sonra tasarım estetiği de ortaya konulduğunda sorun ortadan kalkıyordu. Böyle de oldu. Sektörün önemli aktörü olan üretici firmalar müşteri beklentilerini çok iyi analiz ederek modern mimaride estetik konut modellerini de ortaya koymaya başladı.

Dış Konut Estetiğini Oluşturan Detay Çözümleri

Lüks konut tasarımında mimari açısından en önemli beğeni sırları detay çözümlerinde gizli. Prefabrik ev tasarımında yapı modelinin sunduğu detay çözüm avantajları sonuna kadar kullanılıyor. Ortaya lüks konut beklentisinde olan herkesin beğenisini kazan yenilikçi modeller çıkarılıyor. Bu detay çözümlerinden en önemlisi üretimin modern hatlarda kusursuz milimetrik imalatla gerçekleştirilmesi. Prefabrik ev tasarımında projedeki her detay teknolojik makine hattında birebir oranda alınabiliyor. Bunun en önemli nedeni tasarımın gerçekleştirildiği özel yazılım programla üretim hattının entegre olarak uyum sağlaması. Mimari çizimdeki tüm detaylar makine üretim hattındaki bilgisayar desteğiyle birebir özellikte milimetrik olarak elde edilebiliyor. Bu avantaj prefabrik ev tasarımcılarına konut dış görünümünü albenili hale getirebilecekleri geniş özgürlükler kazandırıyor.

Görsel 2_35c002dc327e3c25b3a2a4b11b330320.jpg

İç Mekanda En Iyi Ergonomi

Yeni nesil prefabrik evlerin dış mimari tasarım avantajları iç mekanda da devam ediyor. Klasik betonarme yapılarda bina güvenliği açısından kullanımı zorunlu devasa büyüklükteki kolon ve kirişler iç mimari tasarımcılarının yenilik hayallerini önemli ölçüde sınırlıyor. Oysa prefabrik ev modelinde yapı güvenliği çok az yer kaplayan özel çelik taşıyıcılarla sağlanıyor. Bu durum tasarım mimarlarına iç mekanda hayallerinin ötesinde özgün mekanlar hazırlama imkanı kazandırıyor. Aynı şekilde prefabrik konutun duvarlarında yüksek yalıtıma sahip ama çok az yer kaplayan duvar blokları kullanılıyor. Prefabrik ev içi bölümlendirmesi bu avantajlarla tasarımcılar açısından bir eğlenceye dönüşüyor. Betonarme konutta kiriş, kolon ve kalın duvar gibi nedenlerle oluşan daralmalar prefabrik ev içinde tasarım fırsatına dönüşüyor.

Görsel 3_8743b327539ebe430b3a0fbf0ebb142b.jpg

Müstakil Konut Için Hazır Yapı Sektöründen İki Ayrı Model

Prefabrik ev lüks konut beklentileri için betonarmeye önemli bir alternatif sunarken maliyetleri açısından da yatırımcıya kazandırıyor. Prefabrik ev fiyatları betonarmeye göre en az yüzde 30 daha avantajlı. Üstelik hazır yapı sektöründe müstakil konut beklentileri için konteyner gibi önemli bir alternatif daha bulunuyor. Konteyner ev aynı gün oturuma hazır edilebilme gibi önemli bir avantaja sahip. Aynı zamanda konteyner ev fiyatları az bütçelerle müstakil konut sahibi olmak isteyenlere önemli fırsat sunuyor.