Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2412.29
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Prof. Güvenç’in yeni kitabı çıktı

Milat yazarı Prof. Dr. İsmail Güvenç’in (Endüstri 4.0’a Doğru) Bilim  Eğitim ve Yükselme isimli kitabı çıktı. 
Prof. Güvenç’in yeni kitabı çıktı
02 Mart 2019 11:05:00
Milat yazarı Prof. Dr. İsmail Güvenç’in (Endüstri 4.0’a Doğru) Bilim  Eğitim ve Yükselme isimli kitabı çıktı. 

Prof. Güvenç kitabın girişinde eserini, insanlığın aydınlatılması ve geleceğin daha parlak olması için emeğini, zamanını kısaca tüm imkânlarını sarf edenlere atfettiği notunu düşmüş.

Güvenç kitabını şu cümlelerle tanıtıyor: “Bilimsel düşünce ve eğitim sistemini değerlendirme düşüncesi bu çalışmayı ortaya çıkardı. Öğrenci olarak başladığım üniversite hayatıma asistanlıktan rektörlüğe kadar uzanan değişik unvan ve statülerde görev yaptım. Bu süreçte eğitim sistemimizi yakinen tanıdım. Kitabı bilim, eğitim-üniversite ile ilgili şahsi gözlemlerimi kaynak taraması ile edindiğim bilgilerle birleştirerek hazırladım. Kitap ile eğitime ilgi duyan, ülkemizde eğitimi nasıl ileri götürebiliriz, diyen kimselerle paylaşım amaçlanmaktadır.

Kitap eğitim sistemimizin temel özellikleri ve sorunlarını kapsayacak bir düşünce ile hazırlanmıştır. Bu nedenle anlatılanlar eğitimin farklı kademeleri için dikkate alınabilir. Nitekim “OECD’nin Yetişkin Yeterliklerinin Uluslararası Değerlendirilmesi Programı (PIAAC) kapsamında hazırlanan “Yetişkin Becerileri Taraması Raporu”nun sonuçları PISA raporu sonuçları ile de ilişkili gözükmektedir” (TEDMEM 2016) düşüncesi de bunu desteklemektedir.

Kitap 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bilim ve bilimsel düşünce; ikinci bölümde ise bilim ve eğitimimizin genel durumu incelenmiştir. Üçüncü bölümde yükseköğretim ve gelişme süreci, üniversite yönetimi, üniversitenin finansmanı, üniversite kampüsleri, akademik hayat, yükseköğretime erişim ve öğrenciler, üniversitenin özgürlüğü ve özerkliği, üniversite kurulması ve üniversite olunması konularına yer verilmektedir. Dördüncü bölümde endüstri 4.0’a doğru Türk eğitim sistemi başlığı altında, eğitim felsefesindeki değişme, değişimi zorlayan faktörler ve gelecekte eğitim yapılması gerekenlerin bazıları tartışılmıştır. Son bölümde ise insan sermayesi çerçevesinde bilim ve eğitim (özellikle üniversite) ile devletlerin yükselme/düşmesi arasında ilişki (paralellik) olduğu tezi işlenmiştir.

Bu kitapta bilim ve eğitim en üst eğitim kademesi olan üniversiteler merkeze alınarak hazırlanmıştır. Bu nedenle sadece üniversite sisteminin işleyişini öğrenmek isteyen bir okuyucunun III. Bölümü (Yükseköğretim) öncelikle incelemesi önerilir. Bunun yanında bilim ve bilimsel düşüncenin ne olduğuna yoğunlaşan bir okuyucu I. Bölümü; eğitimizin geleceği konusuna ilgi duyan başka bir okuyucu IV. Bölümü; eğitim ile gelişme arasında ilişkiye ilgi duyan birisi V. Bölümü öncelikle okuyabilir. Ancak bu kitabın tamamının bir bütünlük içerisinde incelenmesi önerilmektedir.

Eğitim sadece eğitimcilere bırakılmamalıdır. Eğitime ilgi duyanları bu kitap çerçevesinde bu tartışmaya katılması mümkündür. Bu konuda önerilerinizi e-posta adresime ([email protected]) göndermenizden mutluluk duyarım. Bu tartışmaların bizleri daha aydınlık yarınlara taşımasını ümit ederim. Bu vesile ile eğitimin gelişmesinde emeği geçen herkesi saygı ve minnetle anıyorum.”

Prof. Dr. İsmail Güvenç kimdir?

Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk (1977), orta (1980) ve lise (1983) eğitim ve öğretimini aynı yerde tamamladı. Ziraat ve İşletme Fakültesi’ni bitirdi.Atatürk Üniversitesi’nde 1987-2007 yılları arasında araştırma görevlisi, Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör unvanında çalıştı. 1999–2000 periyodunda yedek subay olarak askerlik hizmetini tamamladı. Akademik iş hayatında Atatürk, Erciyes, Kilis 7 Aralık ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde görev yaptı. Bu üniversitelerde bölüm başkanlığı, müdür yardımcılığı, dekanlık, rektörlük gibi görevlerde bulundu. Yeni bir üniversitenin kuruluş faaliyetlerinde görev aldı. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörlüğü’nü 2008-2016 döneminde yürüttü. Bir kısmı uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış 80 civarında bilimsel yayınının yanı sıra 25–30 kadar sosyal değişim ve kalkınma ile ilgili makalesi bulunmaktadır. “Sebzecilik”, “Üniversite Konuşmaları” ve “Üniversite: Bir Üniversitenin Kuruluş Sancıları” başlıklı kitapları da vardır. “Dünden Bugüne Tarım Eğitimi”, “Eğitim, Bilim ve Yükselme” konulu çalışmalarını sürdürmektedir. Güvenç Milat Gazetesi yazarıdır.