Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2472.72
BIST 100
10158.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Putin Oyunu

NATO, AB, ABD ve Çin tarafından kuşatılan Rusya, Ortadoğu'da Müslümanlara saldırarak kendine alan açmak istiyor. Rusya ve Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşin, Hegemon güçlerin Putin ile Erdoğan'ı tokuşturarak dünya haritasını yeniden çizmek istediklerini söyledi. Caşin, PKK'nın Ermenistan'a alan açmak için hendek siyaseti yürüttüğünü savundu.
Putin Oyunu
18 Ocak 2016 13:20:00
NATO, AB, ABD ve Çin tarafından kuşatılan Rusya, Ortadoğu'da Müslümanlara saldırarak kendine alan açmak istiyor. Rusya ve Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşin, Hegemon güçlerin Putin ile Erdoğan'ı tokuşturarak dünya haritasını yeniden çizmek istediklerini söyledi. Caşin, PKK'nın Ermenistan'a alan açmak için hendek siyaseti yürüttüğünü savundu.

İSMAİL ZELVİ

Rusya'nın Ukrayna, Kırım ve Suriye hamleleriyle Birleşmiş Milletler sistemini yerle bir ettiği açıklandı. Rusya ve Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye ve bölge ülkelerine etkili konulu konferans İstanbul Düşünce Vakfı genel merkezinde yapıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Rusya ve Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşin, NATO, AB, ABD ve Çin tarafından kuşatılan Rusya'nın Müslüman coğrafyaya saldırarak parçalanmasını engellemek istediğini söyledi.

RUSYA Şİİ EKSENİ'Nİ DESTEKLİYOR

Rusya'nın İsrail'den sonra teröristleri cezalandırmak bahanesiyle Ortadoğu'ya indiğini belirten Prof. Caşin, "Rusya Ortadoğu'da petrol ve enerji için var. ABD Dışişleri Bakanı Kary ile Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'nın Suriye'de asker bulundurması konusunda anlaştılar. Rusya, ABD'nin Körfez savaşından sonra oluşturduğu şii eksene tamamen angaje olmuş durumda. Şu anda İran, Irak, Suriye ve Yemen eksenli Şii politikalarını destekliyor." Dedi.

Körfez savaşı sonrası ABD tarafından oluşturulan Şii ekseni politikasının Türkiye'yi otomatik olarak İslam dünyasının lideri konumuna ittiğini belirten Prof. Caşin, "İsrail'in desteklediği bu politikalarla Irak parçalandı, şimdi Suriye parçalandı, İran ve Suudi Arabistan'da kapıştırılarak bölgedeki yönetim boşlukları derinleştiriliyor. Türkiye'nin liderliğinden rahatsız olan hegemon güçler, içerde ve dışarda saldırıya geçtiler. Türkiye şu anda adı konulmamış bir savaşın içinde. Rus dışişleri bakanının Türkiye'yi terör açısından riskli ülkeler arasında ilan etmesinin ardından, Güneydoğu'da hendek siyaseti uygulanmaya başlandı. Terör olaylar büyükşehirlere taşınıyor" şeklinde konuştu.

PKK ELİYLE ERMENİSTAN'A ALAN AÇILIYOR

Mevcut konjoktürün 1. Dünya savaşı öncesi yılları hatırlattığına değinen Caşin, "Birinci dünya savaşı öncesi Türkiye ile Rusya'nın anlaşamamasının tek sebebi Ruslar'ın Anadolu'da bir Ermeni devleti kurmak istemesidir. Şu anda Rusya PKK eliyle güneydoğu boşaltılarak Ermenistan'a alan açmak istiyor. Bu sayede hem sunni ittifakını parçalamak Türkiye'yi karnından bıçaklamak istiyor. Gürcistan'ı elinden çıkarmasının ardından Rusya askeri yatırımlarını Ermenistan'a yapmaya başladı. En büyük korkusu olan Kafkasya'da bir islam devleti kurulma korkusuna karşı baskı politikalarını sürdürüyor. İran'a, Esed rejimine ve Irak'ta Şiiler ile PKK'ya silah yardımında bulunuyorlar." Dedi.

RUSYA TÜRKİYE'YE MUHTAÇ

Rusya'nın ekonomik ve siyasi sıkışmışlığını Türkiye ile ittifak yaparak aşabileceğini savunan Caşin, "Ruslar bizim dostumuzdur. Rusya'da 10 milyon Müslüman yaşıyor. 500 bin Rus Türk ile evli. Türkiye gazının yüzde 65'ini petrolün ise % 35'ini Rusya'dan alıyor. Geçtiğimiz yıl Rusya'dan gelen Turist sayısı 3,5 milyonu geçti. Türk-Rus ticaret hedefi 100 milyar dolar seviyesinde. Türk Rus ilişleri altın çağını yaşarken, Türkiye'yi ABD, AB, NATO, İsrail eksenine itmek Rusya'ya politik ve ekonomik yönden kaybettirecektir."

PUTİN TİYATRO OYNUYOR

Türk-Rus ilişkilerinin bozulmasına sebep olarak gösterilen uçağın düşürülmesinin bir komedi olduğunu savunan Caşin sözlerini şöyle sürdürdü; "Ruslar bu konuda haklı olduklarına inansalardı dünyayı başımıza yıkarlardı. Her havacı bilirki karakutu hassas bir cihazdır. Bu cihazı çekiç ve pense ile açmak, o cihazın içindeki bilgileri yok etmek anlamına gelir. Putin şov yapmak için cihazı çekip ve pense ile açtı. Sonra da cihazın tahrip olduğunu söyledi. Eğer o cihaz tahrip oldu ise en az 7 aşamalı olarak Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal edip etmediği görülebilir. Düşürülen uçakla birlikte uçan diğer uçağın karakutusu dinlenebilir, Uçuş kulesi bilgileri alınabilir, Komuta merkezi bilgileri alınabilir. Akdenizdeki gemilerin radarları dinlenebilir. Uydudan uçağın ihlal yapıp yapmadığı öğrenilebilir. Putin bunların hiçbirini yapmadan yalan algı üzerinden politika yapmak istedi. Ancak Türkiye'yi hedef almanın neye malolduğunu gördü. Büyük bir ihtimalle şimdi işi toparlamaya çalışıyor. Petrolde 1 dolarlık düşüş Rus ekonomisine 100 milyar dolar açık olarak yansıyor. İran'ın petrol satış ambargosunun kalkması ile petrol fiyatları çok daha düşük seviyelere gerileyecek."