Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Putin'i çıldırtan suikast!

Lugansk'ta sabah erken saatlerinde Aneşçenko'nun aracına yerleştirilen bomba infilak etti, milis lideri ve bir kişi öldü. Hafta başından bu yana çatışmaların yaşandığı Ukrayna'nın doğusunda tansiyon yüksek.
Putin'i çıldırtan suikast!
04 Şubat 2017 14:47:00
Lugansk'ta sabah erken saatlerinde Aneşçenko'nun aracına yerleştirilen bomba infilak etti, milis lideri ve bir kişi öldü. Hafta başından bu yana çatışmaların yaşandığı Ukrayna'nın doğusunda tansiyon yüksek.

Ukrayna'nın doğusunda altıncı gününe giren çatışmalarda, Kiev'den tek taraflı bağımsızlık ilan eden Lugansk'taki milisleri hedef alan bir saldırı düzenlendi.

Halk Güçleri İdaresi adlı milis grubunun lideri Oleg Anaşçenko'nun aracında patlayan bombayı Rus haber ajansı Sputnik duyurdu.

Sputnik'e açıklama yapan milis grubu, "Saat 08.00 sularında kentin merkezindeki sokaklardan birinde patlama meydana geldi. Görgü tanıkları, Toyota marka bir aracın patlatıldığını bildirdi" ifadesini kullandı.

Saldırıda Anaşçenko ve yanındaki bir kişi yaşamını yitirdi. Halk Güçleri İdaresi sözcüsü, bombalı saldırıdan Ukraynalı özel kuvvetler askerlerini sorumlu tuttu.

ÖLÜ SAYISI 15'İ AŞTI

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla askerler hafta başından bu yana çatışıyor. Silah seslerinin kesilmediği Donetsk çevresinde, uluslararası gözlemciler bir gün içinde 1000 ateşkes ihlalinin gerçekleştiğini bildiriyor.

Çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 15'i geçti, ölenlerin üçü sivil. Bölgede çatışmaları takip eden İngiliz bir fotoğrafçı da, Perşembe gecesi atılan bir top nedeniyle yaralandı.

Ukrayna Ordusu, yaklaşık 16 bin insanın yaşadığı Avdeyevka kasabasını Perşembe gününden bu yana tahliye ediyor. Boşaltılan kasaba, Rusya yanlısı ayrılıkçıların merkezi Donetsk'e 10 kilometre mesafede bulunuyor.

Uluslararası haber ajanslarının sıcak bölgeden geçtiği fotoğraflarda Avdeyevka çevresinde havan topu taşıyan kamyonetler, yıkılmış evlerine acı dolu gözlerle bakan siviller, zarar gören elektrik hatlarını onaran teknisyenlerin yer alıyor. Fotoğraflarda en dikkat çeken kare ise, bir tanka mermi yükleyen askerler. Hem AP hem de Reuters'ın fotoğrafladığı söz konusu askerler, bir kamyondaki mermileri tanka aktarıyor.

PUTİN, KİEV'İ SUÇLUYOR

Rusya lideri Putin ise, çatışmalar nedeniyle Kiev yönetimini suçluyor. Ukraynalı milis güçlerinin muhalefetin bölgelerini işgal ettiğini savunan Putin, paraya ihtiyacı olan Ukrayna yönetiminin ABD seçimlerinde yanlış adayı desteklediği için karışıklık çıkardığını belirtiyor.

ABD: KIRIM, UKRAYNA'YA VERİLSİN

Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalar, ABD'de işbaşına gelen Trump yönetimi ile Rusya arasında da kriz çıkardı. ABD'nin yeni Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında Moskova'yı agresif tutumu nedeniyle hedef aldı.

ABD temsilcisi, Kırım Ukrayna'ya geri verilmediği sürece Moskova'ya yaptırımların devam edeceğinin altını çizdi.

Üç yıl önce Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı isyancılar ve ordu arasında başlayan çatışmalar, Kırım'ın Moskova tarafından ilhak edilmesi ile sonuçlanmıştı.

2015 yılında Minsk anlaşmasını imzalayan taraflar, çatışma bölgesindeki cephe hatlarından ağır silahları çekmekle yükümlü.

Rusya'yı Ukrayna'daki isyancılara doğrudan destek vermekle suçlayan ABD ve Avrupa Birliği, Moskova'ya ekonomik yaptırımlar uyguluyor.