Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ramazana kaç gün kaldı? Ramazan orucu ne zaman başlıyor?

Peygamber Efendimiz(SAV) bir hadisinde "Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluştur." buyurur. Müslümanların büyük bir heyecanla beklediği mübarek Ramazan ayına kısa bir süre kaldı. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran Ramazan ayının ne zaman başlayacağını merak edenler internette "Ramazana kaç gün kaldı? Ramazan orucu ne zaman başlıyor? Ramazan ayında neler yapılır? Ram
Ramazana kaç gün kaldı? Ramazan orucu ne zaman başlıyor?
23 Nisan 2018 12:26:00
Peygamber Efendimiz(SAV) bir hadisinde "Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluştur." buyurur. Müslümanların büyük bir heyecanla beklediği mübarek Ramazan ayına kısa bir süre kaldı. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran Ramazan ayının ne zaman başlayacağını merak edenler internette "Ramazana kaç gün kaldı? Ramazan orucu ne zaman başlıyor? Ramazan ayında neler yapılır? Ram

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayına az bir süre kaldı. Ramazan ayının ne zaman başlayacağını merak edenler internette "Ramazana kaç gün kaldı? Ramazan orucu ne zaman başlıyor? Ramazan ayında neler yapılır? Ramazan ayı hadis ve ayetleri" ile ilgili araştırma yapıyor.

RAMAZAN AYI NE ZAMAN? İLK ORUÇ NE ZAMAN TUTULACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini takvimde, 2018 yılında Ramazan ayının başlangıç tarihi 16 Mayıs 2018 Çarşamba olarak belirtildi. Yani İslam alemi, 15 Mayıs gecesi sahur yapacak ve 16 Mayıs günü yılın ilk orucunu tutacak.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Yayınlanan dini takvimde ayrıca Ramazan ayının bitiş tarihi de yer aldı. Takvime göre, 14 Haziran Perşembe akşamı, Ramazan ayı son bulacak ve ardından Ramazan Bayramı kutlanacak.

ORUÇ TUTMAKLA YÜKÜMLÜ OLMANIN ŞARTLARI NEDİR?

İslam'a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve akil-baliğ olması gerekir (Kasanu00ee, Bedau00ee', II, 87). İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı halde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. (Geniş bilgi için bkz. 481ve 484 nolu fetva) İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebu00fb Davu00fbd, Salat, 26).

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN VE KAÇ GÜN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2018 dini günler takviminde yer alan bir diğer bilgide ise Ramazan Bayramı'nın ne zaman ve kaç gün olacağı yer alıyor. Buna göre, bayramın arefe günü 14 Haziran günü olurken, üç günlük bayram 15-16-17 Haziran tarihlerinde tamamlanacak.

14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi 15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün 16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün 17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün

RAMAZAN AYINDA OKUNACAK DUALAR VE YAPILAN İBADETLER!

''Ramazan ayı Kur'an ayı'dır''

Ramazan ayında okunan Kur'an'ın her bir harfine binler sevap yazılır

Ramazan ayı "Kur'an ayı"dır. Diğer semavu00ee kitaplar da Ramazan ayında indirilmiştir.

Her bir Kur'an harfine normal vakitte on sevap varken Ramazan-ı şerifte binler sevap verilir.

Her Ramazan ayına Cebrail (as) Kur'an'ı baştan sonra okur Efendimiz (asm) dinlerdi. Sonra da Peygamber Efendimiz mescidde sahabelere okur Hz. Cebrail de yanında bulunurdu. Bu hadiseye "arda" denilirdi.

RAMAZAN AYI İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ

"Teravih namazı"nı kılan günahlardan temizlenir"

"Allah(cc) Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de gece ibadetini (teravih namazını) sünnet kıldım. Kim, faziletine inanarak ve alacağı mükafatı Allah'dan (cc) umarak orucunu tutup, gece ibadetini yaparsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından kurtulur" (Nesai)

"Ramazan ayının ilk gecesinde; sema kapıları ve cennet kapıları açılır. Bu açılış, ta son gecesine kadar devam eder; kapanmaz. İster kadın olsun, ister erkek; Ramazan ayının gecelerinden birinde kıldığı namazın (teravihin) her secdesi için bin yedi yüz sevap yazılır. Onun için cennette bir saray yapılır ki; kırmızı yakuttandır, her kapının dahi kırmızı yakut işlemeli iki kanadı vardıru2026" (Gunyet-üt Talibin)

"Resulullah ve Hz. Ebu Bekir devrinde teravihler ferdi olarak kılınmış ve durum Hz. Ömer'in hilafetinin başlarına kadar bu minval üzere devam etmiştir. Hz. Ömer'in emriyle teravihler Übey İbnu Kab'ın imamlığında cemaatle kılınmaya başlanmıştır. Bu sebeple teravih namazının cemaat ile kılınmasına "Hz. Ömer'in sünneti" denilmiştir." (Kütüb-i Sitte)

Ramazan-ı şeru00eefin ilk akşamı, (Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. "Ya Rabbu00ee, Ramazan-ı şeru00eef ile müşerref kıldığın için" denilir ve namaza durulur.

Fatiha-i şeru00eefeden sonra birinci rek'atte 1 "İnna a'taynakel-kevser...", ikinci rek'atte 1 İhlas-ı şeru00eef okunur.

Namazdan sonra; 70 İstiğfar-ı şeru00eef, 70 Salevat-ı şeru00eefe (Salat-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.

Birinci 10 gün içinde mümkünse Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiya yapılır. İkinci 10 gün içinde mümkünse yine Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiya yapılır. Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiya ve 7 salat-ü selam'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfar yapılıp, yani 1001 defa:

"Estağfirullahe'l-azıym. Ve etu00fbbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ila 70 salat-ü selam okunur ve dua yapılır.

İFTARA YAKIN İSE;

"Allahümme ya vasial-mağfiratiğfirlu00ee", iftar esnasında da:

"Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü" duası okunur.

Ramazanda sadaka-i fıtır veremeyen müslümanlar, arefe günü 2 rek'at namaz kılarak, Allah'a iltica ederler. Zamm-ı su00fbre olarak ne istenirse o okunur.