Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ramazanın Vazgeçilmez Lezzeti: Pide Tarifi

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofraların vazgeçilmez lezzeti olan pide, iftar sofralarını süsleyen en özel yiyeceklerden biridir. Peki Ramazan pidesi nasıl yapılır? işte püf noktaları ile pide tarifi...
Ramazanın Vazgeçilmez Lezzeti: Pide Tarifi
04 Mart 2024 22:38:35
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofraların vazgeçilmez lezzeti olan pide, iftar sofralarını süsleyen en özel yiyeceklerden biridir. Peki Ramazan pidesi nasıl yapılır? işte püf noktaları ile pide tarifi...

Ev yapımı pidenin lezzeti, sıcak ve taze olarak servis edildiğinde en ünlü pidecileri bile kıskandıracak niteliktedir. Ramazan ayının vazgeçilmez lezzeti olan pideyi evinizde yaparak, sevdiklerinizle birlikte iftar sofralarınıza lezzet katmayı unutmayın. Her lokması bir anlam, her tadı bir hikaye olan Ramazan pidesi, Ramazan coşkusunu sofralarınıza taşıyacak en güzel seçenektir. Bu sebeple evde ramazan pidesi yapımı, pide tarifi herkes tarafından bilinmesi gerekenler arasında.

ramazanpidesi_84f5778691689c8acef91654703c5d76.jpg

Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?

Ramazan ayı demek evi iftar saatinde saran mis gibi pide kokusu demek. Heyecanla beklenen anların vazgeçilmezi olan ramazan pidesi nasıl yapılır? sorusu birçok kişinin merak ettikleri arasında. Ramazan pidesi mis gibi kokusuyla eve geleneksel bir hava katan pide, sıcak sıcak servis edildiğinde herkesin favorisi olmayı başarır. İşte, evinizde kolayca yapabileceğiniz nefis bir pide tarifi:

Malzemeler:

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya ya da onun yerine yarım paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yaklaşık 2 su bardağı ılık su
  • Üzeri için susam veya çörek otu

Yapılışı:

1. Hamurun Hazırlanması: Unu geniş bir kaseye alın ve ortasını havuz gibi açın. Maya, toz şeker ve tuzu havuzun ortasına ekleyin. Yavaşça ılık suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

2. Hamurun Mayalanması: Yoğurduğunuz hamuru bir bezle örtün ve yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın. Hamurun iki katı kadar kabarmasını bekleyin.

3. Pidelerin Hazırlanması: Mayalanan hamuru tekrar yoğurun ve pide şeklini vermek için tezgaha alın. Hamuru elinizle bastırarak yuvarlak veya oval şekil verin. Kenarlarını hafifçe yukarı kaldırarak kenarlarını şekillendirin.

4. Pişirme ve Servis: Hazırladığınız pideleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine susam veya çörek otu serpiştirin. Fırının önceden 200 derecede ısıtılmış olması önemli olmakla birlikte pideleri üzeri kızarana kadar pişirin. Yaklaşık olarak 20-25 dakika sürebilir. Fırından çıkan pideleri bir bezle örtün ve ılık olarak servis yapın.

pide-tarifi_cc283997f64f7e9fdf1b85785d6d4a8b.jpg

Ramazan Pidesi Kaç Kalori?

Ramazan ayında özellikle kilosuna dikkat eden bireylerin merak ettiği bir soru da ramazan pidesi kaç kalori? şeklinde. İnsan bünyesi oruç süresi boyunca her ne kadar aç bırakılsa da iftar saatlerinde yemekler biraz fazla tüketilebilir. Bu durum özellikle kilo alımına dikkat eden bireyler için önemli bir konumda yer alır. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi konumunda olan pide ise kalori bakımından vatandaşların radarına giren konular arasında. Ramazan pidesinin kalori değeri, kullanılan malzemelere ve porsiyon büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, ortalama bir dilim Ramazan pidesinin yaklaşık 200-250 kalori arasında olduğu söylenebilir. Bu değer, içerdiği un, maya, yağ gibi temel malzemelerin yanı sıra eklenen iç malzemelere (peynir, sucuk, zeytin vb.) bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Eğer tam bir kalori bilgisine ihtiyacınız varsa, pidenizin içerdiği malzemelerin miktarını ölçerek veya bir diyetisyene danışarak daha kesin bir değer elde edebilirsiniz.