Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2399.98
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ramazan’la habsihâl

Ramazan’la habsihâl
29 Nisan 2020 01:18:00

İZZET IRMAK (Eğitimci –Yazar)

Hoş geldin ey şehri Ramazan. Kuruyan gönüllerimize bir damla yağmur gibi indin. Tıkanan nefeslerimize tatlı bir bâd-ı sabâ oldun.

İnsanlık, tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Kendi ellerimizle bozduğumuz dünyanın, kendi ellerimizle kirlettiğimiz çevrenin, kendi ellerimizle katlettiğimiz doğanın hışmına uğradık. Rabbimizin kevni kanunlarını çiğnedik. Şimdi cezasını çekiyoruz.

En önemlisi de kendi ellerimizle öldürdüğümüz insanlığın bedduasını aldık. Suriyeli çocuğun, Gazzeli yetimin şikâyeti ulaştı arşı âlâya.

Sonsuz rahmetin, sınırsız nimetleri yetmedi bize. Paylaşmasını bilemedik. Beşimize doksan beş, doksan beşimize ancak beş düştü. Kimimiz bin senelik yemek depolarken, kimimiz açlıktan telef oldu.

Kavgalarımız hiç bitmedi. Aylan bebekleri putlarımıza kurban verdik. Bir olan Allah'ı unutup binlerce tanrı edindik. Her birine kurban yetiştirmeye çalışırken dünyayı ateşe verdik.

Başımıza gelen her belanın, kendi ellerimizle işledikleriniz yüzünden olduğunu biliyoruz. Ne var ki içimizde, bir köşede yaşayan bir umut var. İçimizde hayra çağıran, iyilikler yapan, dünya mazlumlarına taraf olanlar hatırına bir umut… İşte sen o umudu taşıyorsun.

Hoş geldin ey mübarek iklim. Rabbimizin bir hediyesi olarak misafir oldun gönüllerimize. Kur’an’ı getirdin yeniden gündemimize.

Hoş geldin ey umut. Hoş geldin ey Nuh’un gemisi. Zaman tufanından kaçıp sana sığınanlara ne mutlu! Bize ne güzel mesajlarla geldin.

Rabbimiz, dünya imtihanında onu dilediği gibi yaşamamızı, adaletli olmamızı, paylaşmamızı, yoksulu fakiri gözetmemizi istiyor. Düşünmemizi, tefekkür etmemizi istiyor. Açın halinden anlamamızı, birimizin iyiliğinin diğerinin iyiliğine bağlı olduğunu fark etmemizi istiyor. Mülkün Allah’a ait olduğunu, bizim burada kalıcı olmadığımızı idrak etmemizi istiyor.

Tefekkür edelim... Çevremizi gözetelim... Fakire, yoksula ulaşalım... İnfakta yarışalım... Bütün güzellikleri paylaşalım... Ümmet olarak yeniden insanlığa umut olalım...