Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

REGAİP KANDİLİNİN TARİHÇESİ

Üç ayların başlaması ile birlikte birçok kişi Regaip Kandilinin tarihçesi de merak edilmeye başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvimde Regaip Kandili 26 Ocak Perşembe akşamı olarak duyuruldu.
REGAİP KANDİLİNİN TARİHÇESİ
26 Ocak 2023 11:17:48
Üç ayların başlaması ile birlikte birçok kişi Regaip Kandilinin tarihçesi de merak edilmeye başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvimde Regaip Kandili 26 Ocak Perşembe akşamı olarak duyuruldu.

Üç ayların başlaması ile birlikte birçok kişi Regaip Kandili ne zaman sorusuna yanıt aramaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvimde Regaip Kandili 26 Ocak Perşembe akşamı olarak duyuruldu.

Üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandilinin gelmesi ile birlikte vatandaşlar kandil ne zaman, Regaip Kandili bugün mü sorularına yöneldi. Recep ayı için ilk kandil olan Regaip Kandili, bugün yani Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan akşam ihya edilecek. Kandil günlerinin hangi tarihlere denk geldiği Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvimde yer aldı. Regaip Kandili ile birlikte diğer kandillerin hangi gün ve tarihte olduğu da takvimde yer alıyor.

REGAİP KANDİLİNİN TARİHÇESİ

Regaip Kandilinin tarihçesi de merak edilenler arasında yer alıyor. Üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandili ilk olarak IV. (X.) yüzyılda kutlanmaya başlanmıştır. Regaip Kandili Kudüs'te 448 (1056) senesinde Bağdat'ta ise 480 (1087) senesinde ilk kez kandil niteliğinde kutlanmıştır. Kudüs halkı tarafından kandil gecesinin çeşitli ibadet ve kutlamalarla ihya edildiği Gazzali tarafından da söylenmiştir. Ancak Ebu Tâlib el-Mekkî gibi mutasavvıflar Regaip gecesinden bahsetmeyip Recep ayının ilk gecesi ibadet etmenin edeben uygun olduğunu belirtmişlerdir. Ancak yine Kūtü’l-kulûb kaynağında yer alan bilgiye göre bu gece hakkındaki rivayetlerin son derece zayıf veya asılsız olduğu hadis âlimleri tarafından tespit edilmiştir.

kandil_68075e98d8cad069d88c9a2d2e719da5.jpg

REGAİP KANDİLİ NE ANLAMA GELİYOR?

Regaip Kandili ne anlama geliyor sorusuna bakmadan önce kelime kökenlerine bakmak faydalı olacaktır. Regaip kelimesinin ragibe sözcüğünün çoğul hali olduğu biliniyor. Ragibe kelimesinin sözlük anlamı “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” olarak ifade ediliyor. Regaip ise, hem hadis hem de fıkıh kaynaklarında “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel” olarak açıklanıyor. Regaip Kandili Hicri takvime göre Recep ayının ilk perşembe gününü cuma gününe bağlayan gecedir.

İSLAM ALİMLERİNE GÖRE REGAİP KANDİLİ NEDİR?

Kandil günü ile birlikte merak edilen sorulardan biri de İslam alimlerine göre Regaip Kandili nedir konusudur. İslam ansiklopedisinde yer alan bilgilere göre, “İslâm âlimlerinin büyük bir kısmı Hz. Peygamber, sahâbe ve tâbiîn dönemlerinde Regaib kandilinin bilinmediğini, kandil geceleri kutlanmasının diğer dinlerin tesiriyle ortaya çıktığını, dolayısıyla bu gecede özel bir ibadet yapmanın dinde yeni ibadet ihdası anlamına geleceğini, Resûl-i Ekrem tarafından genel olarak bid‘atların yasaklanmasının yanı sıra (Buhârî, “Ṣulḥ”, 5) cuma günü ve gecesi özel bir ibadet yapılmasının da yasaklandığını (Müslim, “Ṣıyâm”, 147, 148), bu sebeple Regaib günü ve gecesinde muayyen ibadetler yapmanın dinen sakıncalı olduğunu belirtmiştir. Bir kısım âlimler ise genel anlamda fazileti âyet ve hadislerde belirtilen receb ayının bir gecesi olması dolayısıyla Regaib’in de faziletli gecelerden sayılacağını, namazın en üstün ibadet olup akşamla yatsı arasında nâfile namaz kılmanın fazileti hakkında -zayıf da olsa- hadisler, sahâbî ve tâbiî sözleri (Tirmizî, “Ṣalât”, 204; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 185; Taberî, XV, 69; XXI, 100) bulunduğunu, müslüman toplumlarda özel zaman dilimleri olduğuna inanılan, dinî duyguların yoğun biçimde yaşandığı bu geceleri vesile ederek kazâ ve nâfile namaz kılmanın, Kur’an okumanın, çeşitli hayırlar yaparak Allah’a yaklaşmaya çalışmanın dinen bir sakıncası olmayacağını ifade etmişlerdir.”