Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Reisi'nin ölümünün ardından İran hükümetinden ilk adım!

İran'da Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından hükümet acil toplantı yaptı.
Reisi'nin ölümünün ardından İran hükümetinden ilk adım!
20 May 2024 11:05:39
İran'da Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından hükümet acil toplantı yaptı.

İran hükümeti, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölüm haberinin ardından acil toplantı düzenledi.

Başkan Yardımcısı Mohammad Mokhber Pazartesi sabahı İran kabinesinin acil toplantısına başkanlık etti.

Seçimlerden önce cumhurbaşkanı seçilmeyecek

Öte yandan İran Anayasayı Koruma Komitesi, başkanlık görevlerini Birinci Başkan Yardımcısı Muhammed Mokhber'in üstleneceğini ve seçimlerden önce cumhurbaşkanı seçilmeyeceğini açıkladı.

Muhammed Mokhber kimdir?

Mokhber, cumhurbaşkanının ölümünden sonraki 50 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimi düzenleyecek olan, parlamento başkanı ve yargı başkanıyla birlikte üç kişilik konseyin bir parçası.

1 Eylül 1955 doğumlu Mokhber, Ali Hamaney'e yakın görülüyor. Mokhber, 2021'de Reisi'nin başkan seçilmesiyle ilk başkan yardımcısı olmuştu.

O dönemde Reuters'e konuşan kaynaklara göre Mokhber, Ekim ayında Moskova'yı ziyaret eden ve Rusya ordusuna füze desteği sağlamayı kabul eden İranlı yetkililerden oluşan bir ekibin parçasıydı. Ekipte ayrıca İran Devrim Muhafızları'ndan iki üst düzey yetkili ve Yüksek Milli Güvenlik Konseyi'nden bir yetkili de yer aldı.

Mokhber daha önce dini lidere bağlı bir yatırım fonu olan Setad'ın başkanıydı. 2010 yılında Avrupa Birliği, Mokhber'i "nükleer veya balistik füze faaliyetlerine" karıştığı iddiasıyla yaptırım uyguladığı kişi ve kuruluşlar listesine dahil etti. İki yıl sonra listeden çıkarıldı. 2013 yılında ABD Hazine Bakanlığı, Setad'ı ve denetlediği 37 şirketi yaptırım uygulanan kuruluşlar listesine ekledi.

VF kat sağ