Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2422.72
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ROKETSAN'dan dengeleri değiştirecek uzay hamlesi

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, "Amacımız mikro uydu fırlatma sistemi ile 100 kilogramlık kendi yaptığımız bir uyduyu yörüngeye yerleştirmek." açıklamasını yaptı.
ROKETSAN'dan dengeleri değiştirecek uzay hamlesi
18 Şubat 2024 14:28:46
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, "Amacımız mikro uydu fırlatma sistemi ile 100 kilogramlık kendi yaptığımız bir uyduyu yörüngeye yerleştirmek." açıklamasını yaptı.

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Antalya'daki Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen "Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı"nda gazetecilere yaptığı açıklamada, ROKETSAN'ın Türkiye'nin uzaya bağımsız erişimini sağlamak için çaba gösterdiğini ifade etti.

İkinci, uydu gibi yükleri uzaya taşıyabilecek platformların inşası için çalışmalarının sürdüğünü belirterek, Ar-Ge faaliyetlerinin ve ilk denemelerin yapıldığını dile getirdi.

Türkiye'nin uzay yarışında rekabet edecek aşamaya gelmesi için teknoloji geliştirdiklerini aktaran İkinci, "Amacımız mikro uydu fırlatma sistemi ile 100 kilogramlık kendi yaptığımız bir uyduyu yörüngeye yerleştirmek. Ülkemizin uzay yarışında var olduğunu göstermesi, uzaydaki ekonomik potansiyeli değere çevirecek teknolojilerin geliştirilmesi bizim için çok kritik." dedi.

uydu_a8cb43ad1018fd258674b001e5b8b852.jpg

Geniş bir ihracat ağına sahibiz

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Türkiye'nin ihtiyaçlarının yanı sıra dost ve kardeş ülkeler başta olmak üzere birçok ülkeye silah sistemlerini ihraç etmek için çaba gösterdiklerini ifade etti.

İkinci, ROKETSAN olarak son dönemde büyük bir ihracat atağı başlattıklarını belirterek, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere Avrupa ve Amerika kıtası dahil geniş bir ihracat ağına sahip olduklarını ifade etti. Türk savunma sanayisindeki başarıların, kendi ürünlerinin de ciddi ilgi görmesine yol açtığını vurgulayan İkinci, dünya genelindeki çatışma ortamlarının artmasıyla birlikte mühimmat, roket ve füze ürünlerine olan talebin de arttığını belirtti.

ROKETSAN olarak bu pazardan pay almaya çalıştıklarını belirten İkinci, "Çok da başarılı sonuçlar alıyoruz. Avrupalı ve Amerikalı rakiplerimizle girdiğimiz ihalelerden başarılı sonuçlar elde ederek ülkemizin ihracat potansiyelini hızla artıracak hamleler içerisindeyiz. 2023 yılında 30'dan fazla ülkeye 300 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu rakamı 500 milyon doların üzerine taşımayı düşünüyoruz. ROKETSAN'ın ihracattan elde ettiği cironun yarısını Ar-Ge ve üretim faaliyetlerine aktarıyoruz. Ülkenin en büyük Ar-Ge kuruluşlarından bir tanesiyiz." dedi.

TAYFUN füzesinin seri üretimleri devam ediyor

Gelirlerinin büyük bir kısmını araştırma ve geliştirmeye ayırdıkları için çıkardıkları yeni ürünlerin TSK ve uluslararası pazarda kendisine yer bulduğunu anlatan İkinci, "TAYFUN füzesi kendimizin geliştirdiği uzun menzilli füzemiz. Yakın zamanda Savunma Sanayi Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile seri üretim sözleşmesini imzaladık. Seri üretimleri devam ediyor." dedi.

İkinci, NATO'ya üye ülkelerin taleplerinin Türkiye'nin savunma sanayisi tarafından karşılanması için çaba gösterdiklerini vurguladı.

KARAOK ihraç edildi

Savaş alanındaki etkinliği görüldükten sonra portatif hava savunma sistemleri ve tank savar sistemlerinin büyük potansiyel içerdiğinin fark edildiğini anlatan İkinci, şunları kaydetti:

"Bu konuda herkes talepte bulunuyor. Bu alandaki ürünler de bu talebi karşılayacak seviyede değil. Ülkemizin bu alana yatırım yapmış olması portatif hava savunma füze sistemi SUNGUR'u hem de kısa menzilli tanksavar füze sistemi KARAOK'u üretmiş, seri üretime geçirmiş olması bizim ülkemiz açısından büyük şans. TSK'nın ihtiyacını karşılamakla kalmıyor ihracat potansiyelini de değerlendiriyoruz. Bu ürünleri üretmemiş olsaydık dünyada zor bulunan bu teknoloji açısından ülkemiz sıkıntıda olacaktı. KARAOK ihraç edildi, sözleşmesi imzalandı. SUNGUR için de ihracat sözleşmeleri konusunda görüşmeler devam ediyoruz. Bunlar en hızlı satacağımız ürünlerin başında yer alacak."

Milli Dikey Atım Lançer Sistemi'nin (MİDLAS) İstanbul Fırkateyni'ne entegrasyonunun tamamlandığı bilgisini veren İkinci, "MİDLAS'tan hava savunma sistemi füzemizin atışını gerçekleştirmek istiyoruz. MİDLAS'ın diğer fırkateynlere de yaygınlaştırılmasını istiyoruz. MİDLAS da 'kötü komşu mal sahibi yapar' örneklerinden bir tanesi. Türkiye'nin alamadığı bu sistemi ROKETSAN olarak geliştirdik. Büyük bir ihracat potansiyeli var. Uzak Doğu'daki ülkelerle gemi modernizasyonu ve gemi inşası konusunda MİDLAS'ın ürün olarak yerleştirilmesi noktasında ciddi çalışmalarımız var. Bunu da en kısa sürede sözleşmeye çevirmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.