Dolar (USD)
32.19
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2506.40
BIST 100
10895.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Rus uçağının düşürülmesi ne anlama geliyor?

Türkiye, sınır ihlali yapan Rus uçağını angajman gereği düşürdü, dünyaya mesaj verdi. Rus uçağının düşürülmesi bölge için ne anlama geliyor?
Rus uçağının düşürülmesi ne anlama geliyor?
24 Kasım 2015 15:33:00
Türkiye, sınır ihlali yapan Rus uçağını angajman gereği düşürdü, dünyaya mesaj verdi. Rus uçağının düşürülmesi bölge için ne anlama geliyor?
Rusya 30 Eylül'de Suriye'yi bombalamaya başladı. Hava saldırılarının ilk haftasında Lazkiye'de Bayırbucak bölgesini bombalayan Rus jetleri peş peşe iki kez Türkiye sınırını ihlal etti.
Türkiye o süreçte Rusya'ya diplomatik kurallar çerçevesinde bir yanıt verdi. Uyarı yapıldı, Moskova ikaz edildi.
Bugün bir kez daha Rus uçağı Bayırbucak'ı bombalarken, sınır ihlali yaptı, tekrar uyarıldı, ihlalden vaz geçmeyince, düşürüldü.
Sınır ihlalini yapan uçağı, uyardıktan sonra düşürmek, angajman kuralları çerçevesinde Türkiye'nin hakkı olan bir reaksiyondu.
Bu reaksiyon aynı şekilde Bayırbucak üzerinden hesap yapan tüm güçlere de verilmiş oldu.
Bayırbucak saldırı altında. Türkiye bu saldırılara karşı BM'ye çağrıda bulundu. Ancak Esed rejimi, Rusya, İran ve Hizbulllah o bölgedeki saldırılarını daha da arttırdı.
Bayırbucak düştü düşecek noktasına kadar geldi. Ve orayı bombalarken sınırı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi, herkese çok net bir mesaj oldu.
Zira Bayırbucak, Türkiye için çok önemli bir bölge. Türkiye'nin 2011'de başlayan katliam sürecinde Suriye'de en hassas olduğu yer. Doğal bir güvenli bölge denilebilir Bayurbucak'a. Bu anlamda oranın tehlike altına girmesine ve bu tehlike gözümüzün önünde cereyan ederken, üstüne üstlük sınırlarımızın ihlal edilmesine, hiçbir devlet tepkisiz kalamazdı, Türkiye de bu anlamda reaksiyonunu çok net bir şekilde gösterdi.
Bu saatten sonra Türkiye-Rusya ilişkileri ne olur noktasına gelecek olursak. İki ülke arasında bir çok konuda işbirliği olduğu gibi görüş ayrılıklarının bulunduğu noktanın da Suriye olduğu gerçeği var.
Geçen yıl Kırım'da da benzer ihtilaf çıkar gibi olmuştu, o süreç, Rusya'nın Türkiye'nin hassasiyetlerini göz önünde bulundurmasıyla krize yol açılmadan aşılmıştı.
Şimdi Rusya, Türkiye'nin hava sahasını ihlal ederek, böyle bir tepkiyle karşılaşıyorsa bundan kriz çıkarma peşinde olmamalıdır.
Bu konuda NATO'nun tavrı açık. Zaten Batı, 30 Eylül sonrası yapılan Rus ihlallerinde daha sert tepkiler vermiş, hatta Türkiye'yi de Rusya'ya karşı daha sert olması noktasında politika gütmüştü.
Bugün Türkiye'nin uçak düşürme hamlesini BM ve NATO'yla paylaştığını düşünecek olursak bu sadece Türkiye'nin bir meselesi de değildir.
Türkiye, Bayırbucak konusundaki tavrını açıkça ortaya koymuştur. Zira Bayırbucak düşerse, bundan Türkmenler zarar görür. Bayırbucak düşerse bundan Esed rejimi, Rusya, İran, PKK, PYD, hatta ABD ve hatta DAEŞ terör örgütü nemalanır.
Çünkü Bayırbucak'ta üst aklın bir planı var. Rusya için Lazkiye çok önemli ama Bayırbucak'ın düşmesi sonrası ortaya çıkan kuzeydeki hat, diğer güçler için daha da önemli.
İşte Akdeniz'e açılan o hattın terör örgütlerine teslim edilmemesi için Bayırbucak'ın savunulması şart.
Türkiye bu konuda yalnız bırakılırken, Bayırbucak'ı bombalayan Rus uçağını düşürerek, bütün dikkatleri başka yöne çevirmiş ve uluslararası hukuk kurallarının dışına çıkmadan, dünyaya mesajını vermeyi başarmıştır.
Kaynak : Haber7
TDV kurban