Dolar (USD)
32.19
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2407.69
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Rusya: ABD Ukrayna'daki çatışmaları kasıtlı uzatıyor

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD'nin Ukrayna'daki çatışmaları kasıtlı olarak uzattığını iddia ederek, "Ukrayna'da belirlenen tüm hedeflere ulaşılacak." açıklamasında bulundu.
Rusya: ABD Ukrayna'daki çatışmaları kasıtlı uzatıyor
26 Nisan 2024 14:16:33
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD'nin Ukrayna'daki çatışmaları kasıtlı olarak uzattığını iddia ederek, "Ukrayna'da belirlenen tüm hedeflere ulaşılacak." açıklamasında bulundu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Savunma Bakanları Toplantısı'nda konuştu. Şoygu, ŞİÖ'nün genişlemesine vurgu yaparak İran'ın örgüte dahil olduğunu ve Belarus'un da yakın zamanda üye olmasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, Şoygu, ŞİÖ bölgesinde istikrar ve güvenliğin sağlanması için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.

ABD çatışmaları kasıtlı uzatıyor

Rusya-Ukrayna Savaşı'na değinen Şoygu, ABD'nin Ukrayna ile ilgili eylemlerine ilişkin, "ABD, Ukrayna sorununu ilk başta yarattı, şimdi de çatışmaları kasıtlı uzatıyor. Rusya Silahlı Kuvvetleri, (Ukrayna'da) özel askeri operasyonu etkili şekilde sürdürüyor. Belirlenen tüm hedeflere ulaşılacak." dedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Batılı askeri uzmanların Rusya'da sabotaj eylemlerini planladığını iddia ederek, Ukrayna'nın Batı'dan aldığı silahları Rusya'ya karşı kullandığını söyledi. Ayrıca, geçen ay Moskova'daki "Crocus City Hall" konser salonuna yapılan terör saldırısını hatırlatarak, bu saldırının Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia etti. Şoygu ayrıca, Zaporijya Nükleer Santrali'ne Ukrayna ordusu tarafından yapılan saldırılara da değinerek, bu durumun endişe verici olduğunu ve feci sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

ABD ortaklarına baskı uyguluyor

Dünyadaki durumun "zor" olduğunu belirten Şoygu, şu değerlendirmede bulundu:

"Jeopolitik çelişkiler artıyor, stratejik istikrarın temelleri yok ediliyor ve uluslararası kurumların rolü azalıyor. Bu, ABD ve müttefiklerinin her ne olursa olsun küresel hakimiyeti sürdürme ve egemenliğini bağımsız ülkelere dayatma arzusundan kaynaklanıyor. Washington, hedeflerine ulaşmak için ortaklarına da benzeri görülmemiş baskı uyguluyor. Etki aracı olarak ekonomi, siyasi, diplomatik yöntemler, bazı durumlarda güç kullanılıyor."

Şoygu, NATO'nun genişlemeye devam ettiğine dikkati çekerek, "NATO birlikleri, Rus sınırlarına yaklaştı ve askeri güvenliğe tehditler oluşturdu." dedi.

Rusya'nın NATO için tehdit oluşturmadığını ve NATO ülkelerine saldırma niyetinde olmadığını ifade eden Şoygu, dünyadaki stratejik istikrarın ve güç dengesinin korunması için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Bakan Şoygu, "NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya ve ortaklarına yönelik çatışmacı tutumu, ŞİÖ alanındaki ve dünyadaki durumu olumsuz etkiliyor." ifadesini kullandı.

Rusya'dan itidal çağrısı

İsrail ile İran arasındaki gerilime değinen Şoygu, "Orta Doğu'da çözülmeyen krizler ve sorumsuzca yapılan kışkırtıcı eylemler gerginliğin artmasına yol açacak. İlgili tüm tarafları itidale ve sorunları siyasi ve diplomatik yollarla çözmeye çağırıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.