Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2392.55
BIST 100
10180.82
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Saati Kim, Ne Zaman İcat Etti?

​Zaman kavramı günlük hayatın düzenlenmesi, iş akışının programlanması adına insanlar için oldukça önemlidir. Vakti verimli kullanmak için en fazla kullanılan araç ise hiç şüphesiz saatler.
Saati Kim, Ne Zaman İcat Etti?
14 Şubat 2024 10:01:40
​Zaman kavramı günlük hayatın düzenlenmesi, iş akışının programlanması adına insanlar için oldukça önemlidir. Vakti verimli kullanmak için en fazla kullanılan araç ise hiç şüphesiz saatler.

Bugün pek çok kişi zaman takibi için telefon ve bilgisayarlarındaki online saati kullansalar da analog saatler de hala vakit hesaplamalarında yerini koruyor. Peki analog saatlerden dijital saatlere uzanan süreçte hangi gelişmeler yaşandı? Saati kim icat etmiştir? Saatin tarihçesi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara gelin birlikte bakalım.

Saatin Geçmişten Günümüze Gelişimi

Tarımsal hayatın başlamasıyla zaman takibi için güneş, su, mum, kum saati icat edilmiştir. Teknolojinin ilerlemesi ve yeni icatlarla birlikte geleneksel araçlar yerini mekanik saatlere bırakmıştır. Günümüzde ise analog sistemli mekanik saatler yerini dijital saatlere bırakıyor.

İlk Saat Ne Zaman Bulundu?

Saat ne zaman bulundu sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir. Saat sisteminin keşfi 1300'lü yıllara uzanır. Günümüzde hala kullanılan analog saatlerin atası mekanik saatler olarak bilinir. Mekanik sistemin icadı ise 1500'lü yıllarda gerçekleşmiştir. Alman kilit ustası Peter Henlein zemberek ile ilk kurmalı saati icat etmiştir. Böylece, o zamana kadar kullanılan saatler hem taşınabilir hale gelmiş hem de boyutları küçültülerek yapılmaya başlanmıştır. Mekanik sistem hassas zaman takibi sağlamasa da kuvars saatlerin icadı için önemli bir adım olmuştur.

Mekanik Saatler

Mekanik sistemin keşfedilmesini takiben ünlü İtalyan mucit Galileo Galilei düzenli zaman takibi sağlayan sarkaçları kullanarak düşük hata payına sahip mekanik saatler üretilebileceğini bulmuştur. 1581'deki bu buluştan 75 yıl sonra Cristian Huygens bir dakikadan az hata yapan sarkaçlı mekanik saati keşfetmiştir. Günümüzdeki analog saatlerin temeli ise kuvars saatlerin icadı ile atılmıştır.

Kuvars Saatler

Kanadalı Warren Marrison 1927 yılında kuvars saatleri geliştirmiştir. Kuvars saatler pil sistemi ile çalışan zaman takibinde hata oranı oldukça düşük cihaz özelliklerine sahiptir. Kuvars kristallerinin titreşimi bu tip saatlerde zaman takibini sağlar. Kuvars saatlerin 1927 yılından itibaren sürekli geliştirilmesiyle birlikte 1980'li yıllarda elektronik saatler ortaya çıkmıştır. Kuvars saatler ise geleneksel kullanımlarda yerini hala korur. Evlerde veya kapalı mekanlarda duvara asılan, kolunuza taktığınız çoğu saat hala kuvars saat çeşididir.

Dijital Saatler

Her ne kadar Josef Pallweber 1883'te ilk dijital saat mekanizmasını geliştirse de, dijital saatlerin popülerleşmesi 1960'lı yıllarda başlamıştır. Bu gelişmenin temel sebeplerinden biri, D. E. Protzmann'ın 1956'da ilk dijital alarm saatini patentletirmesidir. Günümüzde, internet teknolojisinin ilerlemesiyle https://canlisaat.com gibi online saatler insan hayatında önemli bir yer edinmiştir.

Modern yaşamda zamanın takibi zorunlu bir unsurdur. Çeşitli saat türleri farklı çalışma sistemlerine sahip olsa da, hepsi temelde aynı amaca hizmet eder: Zaman takibi, günün planlanması ve haftalık programların oluşturulması. Teknoloji geliştikçe, yeni saat çeşitleri de bu ihtiyaçları karşılamak üzere hayatımıza entegre olacaktır.