Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

SADAK-4T ve TOLUN ile Tek komutla 8 farklı hedef imha edilebilecek

01 Mart 2024 09:50:09
​ASELSAN, TOLUN Minyatür Bomba Projesi kapsamında bir ilke imza attı. SADAK-4T Salan Sistemi'nden aynı anda atılan 4 adet TOLUN, farklı hedefleri vurdu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çelik kanatların vurucu gücü ASELSAN TOLUN görev başında. SADAK-4T Salan Sisteminden TOLUN Mühimmatlarıyla çoklu hedeflere yapılan atış ile Hava Kuvvetlerimize kazandıracağımız kuvvet çarpanı bir yeteneği başarıyla test etmiş olduk. Kahraman pilotlarımızı ve mühendislerimizi tebrik ederiz.” dedi.

TOLUN Projesi, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 savaş uçaklarına aynı anda 2 farklı istasyonda 8 adet güdümlü bomba taşıma ve aynı veya farklı hedefe atabilme kabiliyetini kazandırdı. Ayrıca TOLUN, AKINCI TİHA tarafından da kullanılıyor. ASELSAN, TOLUN ve SADAK-4T için ihracat başarısı da elde etti.

100 km menzile sahip

TOLUN Güdümlü Minyatür Bomba, durağan hedeflerin yanı sıra hareketli hedeflere karşı da etkili. SADAK-4T Akıllı Çoklu Taşıma Salanı ile tek bir silah istasyonunda dört adet taşınabilen TOLUN, GPS/INS navigasyon sistemine ilaveten IIR Arayıcı Başlık sayesinde man-in-the-loop kabiliyetine sahip. Bu özellik sayesinde pilotlar atılan bombaları, havada anbean manuel olarak yönlendirebiliyor.

Uygun şartlarda yaklaşık 100 km menzile sahip olan Minyatür Bomba, yaklaşık 250 librelik ağırlığı ile MK-81 bombalarının muadili konumunda bulunuyor. Ayrıca Minyatür Bomba, 1 metrelik güçlendirilmiş betonu delme kabiliyetine de sahip olduğu doğrulandı.