Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Salim kalp sahibi olmaya gayret etmek

Kalp düzelince, kalıp da yani bedenin amelleri de düzelir. İnsan ağaca benzer, ağacın kökü iyi olursa iyi meyve verir, kötü ise kötü meyve verir. Kişinin ahlakı iyi olursa iyi meyve verir, ahlakı kötü olursa kötü meyve verir.
Salim kalp sahibi olmaya gayret etmek
25 May 2018 00:00:00
Kalp düzelince, kalıp da yani bedenin amelleri de düzelir. İnsan ağaca benzer, ağacın kökü iyi olursa iyi meyve verir, kötü ise kötü meyve verir. Kişinin ahlakı iyi olursa iyi meyve verir, ahlakı kötü olursa kötü meyve verir.

İyi ahlakın da kötü ahlakın da kökü kalptir. Kalp çirkinliklerden temizlenir de Allah ve Rasu00fblünün sevdiği ve övdüğü güzelliklerle donanırsa hep iyi meyve veren ağaç gibi olur. İşte bu konuda en güzel tespiti Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) yapmıştır: "Dikkat ediniz! Vücutta bir et parçası vardır ki o bozulursa bütün vücut bozulur, eğer o düzelirse bütün vücut düzelir. Dikkat edin o et parçası kalptir." (Müslim, Müsakat, 107; Buharu00ee, u00ceman, 39; İbn Mace, Fiten, 14; Darimu00ee, Büyu00fb', 1.)

Kötülüklerden arınmak gerek

İdeal salim kalp, batıl inançlardan, Allah Teala'nın rızasına aykırı anlayışlardan, günah kirlerinden, çirkin ahlaktan; riya, ucub, kin, haset, kibir, tehevvür, öfke gibi manevu00ee hastalıklardan temiz olup batıl inancın yerine Ehl-i Sünnet Akaidini yerleştirmek, günahlardan tövbe edip salih amel işlemeye azmetmek, ihlas, tevazu, merhamet, mahabbetullah, cömertlik, sabır, şükür, sevgi, saygı, adalet, af, hilim, rıfk, haya, şecaat, güleryüzlülük, doğruluk gibi özelliklerle ve güzelliklerle donanan kalptir. Böyle bir kalbe nasıl sahip olabiliriz?

Güzelliklere erişmenin yolu

Önce böyle bir kalbe sahip olabilmek için Allah'tan yardım istemek ve böyle bir kalbe sahip olmayı ihlas ve samimiyetle niyet etmek/dert edinmek gerekir.

İdeal kalple kendi kalbimizi kıyas edip yanlışlarımızı tespit etmek.

Böyle derde sahip olan bir kişi ile birlikte ideal kalp sahibi olmaya çalışmak

İdeal veya ideale yakın kalp sahibini bulup beraberce istifade etmeye gayret etmek.

İtikadu00ee, amelu00ee ve ahlaku00ee doğruları öğrenip itikadu00ee, amelu00ee ve ahlaku00ee yanlışlara tövbe etmek.

Tövbede sebat etmek, sabırda sadık olmak ve sadıklarla beraberliğe dikkat etmek.

Gündüz denetlendiğimizi bilerek kendimizi denetlemeye dikkat etmek.

Yavaş yavaş takvaya dikkat etmeye çalışmak.

Yaku00een ve tevekküle, itikadu00ee, amelu00ee ve ahlaku00ee istikamet üzere devama hassasiyet göstermek.

Akşam hesaba çekileceğimizi düşünerek nefsimizi hesaba çekmek.

Her gün başardıkça elhamdülillah deyip başarıyı Allah'a nispet etmek; başaramayınca, nefsimizi kınamak ve Allah'tan yardım isteyerek çalışmaya devam etmek.