Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2432.89
BIST 100
10008.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Şampiyonlar Ligi maçı öncesi ölüm! Maç ertelendi

08 Ağustos 2023 13:11:54
Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu öncesi AEK - Dinamo Zagreb taraftarları arasındada çıkan tartışmalar kavgaya dönüşürken bir taraftar hayatını kaybetti. Karşılaşma ileri tarihe ertelendi.

Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunun ilk ayağında oynanacak olan AEK - Dinamo Zagreb maçı öncesi, taraftarlar arasındaki kavgada bir AEK taraftarı hayatını kaybetti.

Yunan basınından Skai'nin haberine göre; iki takımın taraftar grupları arasında yaşanan arbedede bıçaklanan 29 yaşındaki bir AEK taraftarı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olaylar sonrası en az 9 taraftarın da yaralandığı belirtildi.

Yaşanan olayların ardından Yunan Polisi, 84 Hırvat, 2 Yunan, 1 Alman, 1 Avusturyalı, 1 Boşnak ve 1 Arnavut taraftarın tutuklandığını açıkladı.

Karşılaşma ertelendi

UEFA, maçın ertelenmesi konusunda bir toplantı düzenledi. İlk olarak alınan karar, maçın seyircisiz bir şekilde oynanması yönündeydi. Ancak daha sonra, karşılaşmanın ertelenmesine karar verildi.

Dinamo Zagreb, olaylar sonrasında iki farklı açıklama yaptı. İlk açıklamalarında, AEK maçının seyircisiz oynanacağını duyurdu ve ayrıca Hırvat taraftarlardan Yunanistan'a gitmemelerini istedi. Ancak Hırvat ekibin ikinci açıklamasında, UEFA'nın maçın ertelenmesi yönünde karar aldığı belirtildi.

Olaya ilişkin inceleme başlatıldı

Habere göre, yaklaşık 100 Dinamo Zagreb taraftarının yasaklara rağmen maç için karayolunu kullanarak Yunanistan'a gittiği ve planlı bir şekilde hareket ettikleri belirtiliyor. Yunan Polisi ise cinayete sebep olan kişiyi kesin olarak belirlemek amacıyla incelemelerde bulunuyor ve tutuklanan şüphelileri sorguluyor.

AEK

AEK (Yunanca: ΑΕΚ) veya Athlitiki Enosis Konstantinopouleos, Yunanistan'ın önde gelen spor kulüplerinden biridir. 1924 yılında kurulmuştur.

Türk Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesi ve işgal durumunun sona ermesiyle Pera takımı Aralık ayında Avrupa'ya bir turneye çıktı. Yunanistan'da Atina seçmelerini 3-0 ve 8-0 yenerek Fransa'ya geçtiler. Marsilya seçmesini 3-0 yendiler. Ancak Fransa'da İstanbul şampiyonu unvanını kullandıkları ortaya çıkınca, Fransa Futbol Federasyonu kalan maçları iptal etti. Bu nedenle Pera takımı Türkiye'ye dönmemeye karar verdi. Kulüp üyelerinin bir kısmı Fransa'da kaldı, bir kısmı da Yunanistan'a giderek 1924 yılında "Athlitiki Enosis Konstantinoupoleos - AEK" takımını kurdu. AEK'in renkleri sarı ve siyahtır.

Yunanistan'da birçok başarı elde etmiş olan kulübün Avrupa Kupalarındaki en büyük başarısı 1976 yılında UEFA Kupası yarı finalinde Juventus'a karşı aldığı 0-1 ve 1-4'lük skorlarla elenmesidir.

Ağırlıklı olarak Atina'da, Anadolu göçmenlerinin ve alt sınıfların desteğiyle AEK, 2003 yılına kadar kulüp merkezinin bulunduğu Nea Filadelfia semtindeki "Nikos Goumas" stadında maçlarını oynadı. Günümüzde ise yeni stadyumu tamamlanana kadar Atina Olimpiyat Stadyumu'nda maçlarını gerçekleştiriyor.

Kulübün sembolü, yüzünü doğuya ve batıya çevirmiş çift başlı kartaldan esinlenerek tasarlanmıştır.

Altın dönemini 1970'lerde Loukas Barlos'un başkanlığını yaptığı dönemde yaşayan AEK, Yunan futboluna Kostas Nestoridis, Dimitrios Papaioannou, Thomas Mavros gibi yıldızları kazandırdı. 2004 yılında 80. yılını kutlayan AEK, bu kutlamalar çerçevesinde Galatasaray ile dostluk maçları düzenledi.

Kulübün en önemli taraftar grupları Original 21 ve Gate 21 olarak bilinir.

2013-2014 sezonunda 3. Lig'de mücadele eden AEK, 72 puanla şampiyon olarak Beta Ethniki'ye yükseldi. 2014-15 sezonuna 4'te 4 yaparak başladı. Yunanistan Kupasında Atromitos, Panthrakikos ve Psachna ile aynı grupta bulunan AEK, ilk iki maçında 4 puan topladı.

Küme Düşmesi 2012-13 sezonunda Super League (Yunanistan) son haftasında AEK ile Panthrakikos arasında oynanan maçta, Mavroudis Bougaidis'in kendi kalesine attığı golün ardından taraftarlar sahaya girerek olaylar çıkardı. AEK'nın 3-0 hükmen mağlup sayılmasına ve 3 puanının silinmesine karar verildi. 4.000 Euro para cezası ve yeni sezona -2 puanla başlama cezası aldı. Toplamda 13 lig şampiyonluğu ve 15 Kipello Ellados zaferi bulunan AEK, 89 yıllık tarihinde ilk kez küme düştü.

GNK Dinamo Zagreb

GNK Dinamo Zagreb, Hırvat futbolunun önde gelen kulüplerinden biridir. 1945 yılında Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de kurulmuştur. Maçlarını 38.923 kişilik kapasitesiyle Maksimir Stadyumu'nda gerçekleştirmektedir.

Zagreb şehrinin öne çıkan diğer büyük bir takımı olmadığı için ülkede en büyük rekabet Dinamo Zagreb ile Split şehrinin takımı Hajduk Split arasında yaşanır. Bu iki takım arasında gerçekleşen maçlar büyük bir çekişmeye ve heyecana sahne olmaktadır.