Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2408.34
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sanders'tan Netanyahu'ya: ABD halkının zekasına hakaret etmeyin

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya tepki gösteren ABD'li Senatör Bernie Sanders, "Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetinizin ahlaksız ve yasadışı savaş politikalarından dikkatimizi dağıtmaya çalışarak ABD halkının zekasına hakaret etmeyin" dedi.
Sanders'tan Netanyahu'ya: ABD halkının zekasına hakaret etmeyin
26 Nisan 2024 07:59:00
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya tepki gösteren ABD'li Senatör Bernie Sanders, "Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetinizin ahlaksız ve yasadışı savaş politikalarından dikkatimizi dağıtmaya çalışarak ABD halkının zekasına hakaret etmeyin" dedi.

ABD Senatörü Bernie Sanders, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu, Amerikan üniversitelerindeki Gazze eylemlerini "antisemitik" olmakla suçlaması üzerine sert bir dille eleştirerek, "Hayır Bay Netanyahu, 6 aydan daha kısa bir zamanda sizin aşırılıkçı hükümetinizin, yüzde 70'i kadın ve çocuk 34 binden fazla Filistinliyi öldürmesine ve 78 binden fazlasını yaralamasına dikkat çekmek antisemitizm ya da Hamas yanlısı olmak değildir." ifadelerini kullandı.

ABD Senatosu'ndaki önemli Yahudi isimlerden biri olan bağımsız Vermont Senatörü Sanders, X hesabından yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun Gazze'deki politikalarını sert bir biçimde eleştirdi.

Sanders, Netanyahu yönetiminin Gazze'de 221 binden fazla evi yerle bir ettiğini ve 1 milyondan fazla kişiyi evsiz bıraktığını belirterek, bu saldırıların Gazze'nin elektrik, su ve kanalizasyon altyapısını tamamen yok ettiğine dikkat çekti.

'Sizi sorumlu tutmak antisemitizm değildir'

Yahudi karşıtlığının çok kötü bir bağnazlık olduğunu ve milyonlarca kişiye zarar verdiğini hatırlatan Sanders, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

"Ancak lütfen aşırılıkçı ve ırkçı hükümetinizin ahlaksız ve yasa dışı savaş politikalarından dikkatimizi başka yere çekmeye çalışarak Amerikan halkının zekasıyla alay etmeyin. İsrail mahkemelerinde karşılaştığını suçlamalardan dikkati kaydırmak için antisemitizmi kullanmayın. Eylemlerinizden dolayı sizi sorumlu tutmak antisemitizm değildir."

ABD'li senatör, "Sizin hükümetinizin Gazze'deki sağlık sistemini yok ettiğini, 26 hastaneyi kullanılamaz hale getirdiğini ve 400'den fazla sağlık çalışanını öldürdüğünü söylemek antisemitizm değildir. Yönetiminizin Gazze'deki 12 üniversitenin ve 56 okulun tamamını yıkıma uğratmasını ve 625 bin öğrenciyi eğitimden mahrum bırakmasını kınamak antisemitizm değildir." ifadelerini kullandı ve İsrail'in uluslararası hukuku ve ABD hukukunu açıkça çiğnediğini söyledi.

ABD üniversitelerindeki eylemler Netanyahu'yu kudurttu

İsrail Başbakanı Netanyahu, önceki gün yayınladığı bir video mesajda, Amerikan üniversitelerinde yayılan Gazze'ye destek gösterilerinin "Yahudi karşıtı gösteriler olduğunu" ve "Biden yönetiminin antisemitizme karşı gereken adımları atması gerektiğini" savunmuştu.

Dün protestoların başladığı Columbia Üniversitesi'ni ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, burada yaptığı konuşmada "üniversitelerin antisemitik eylemlere izin vermemesi gerektiğini" savundu.