Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2414.39
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Selçuk Bayraktar Boğazı yüzerek geçti

25 Eylül 2023 13:06:27
BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçtiği anları sosyal medya üzerinden paylaştı.

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, babası Özdemir Bayraktar'ı anarak İstanbul Boğazı'ndan geçtiği anları sosyal medya hesabından paylaştı.

Selçuk Bayraktar, geçen hafta yarıda bıraktığı yüzme maratonunu, bu hafta yelken yarışlarını fırsat bilerek tamamladığını belirtti. Ayrıca, 60'larında dahi İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçen babası Özdemir Bayraktar'ı rahmetle andıklarını söyledi.

Rahmetli babam gençliğinde Boğaz'ı yüzerek geçermiş

Bayraktar, şu sözleri kaydetti:

"İstanbul Sarıyer'deyiz. Burası çocukluğumuzun geçtiği yer. Rahmetli babam Özdemir Bayraktar, gençliğinde Boğaz'ı yüzerek geçermiş. Bize hikayelerini anlatırdı. Akıntıyı hesap edip karadan giden arkadaşlarıyla yarışırmış. En son 60'lı yaşlarında karşıdan karşıya geçmişti. Yaklaşık 1 saat önce yüzmeye başladık. Bu geçişi rahmetli babam Özdemir Bayraktar'a addediyoruz."

Selçuk Bayraktar kimdir?

Selçuk Bayraktar, 7 Ekim 1979 tarihinde İstanbul'un Sarıyer ilçesinde doğan bir Türk mühendisidir. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri (CTO) olarak bilinirken aynı zamanda T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanıdır.
Eğitim hayatına Sarıyer İlköğretim Okulu'nda başlayan Bayraktar, ardından Robert Koleji'nde okudu ve 1997'de mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde üniversite eğitimine başladı ve bu süreçte Pennsylvania Üniversitesi GRASP laboratuvarında staj yaptı. Stajın ardından, insansız uçaklar üzerine yüksek lisans eğitimi almak üzere Pennsylvania Üniversitesi'ne kabul edildi ve 2002-2004 yılları arasında burada eğitim gördü. Daha sonra Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde insansız hava araçlarının agresif manevra kontrolü üzerine burslu olarak ikinci yüksek lisansını tamamladı. Bu süreçte, insansız hava araçlarıyla ilgili çeşitli bilimsel çalışmalar yaptı.
2007 yılında Türkiye'ye dönerek Baykar şirketinde teknik müdür olarak görev aldı. Burada Türkiye'nin yerli insansız hava araçları olan Baykar Bayraktar TB2'nin tasarımını yaparak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine kazandırdı. Aynı zamanda Baykar Mini İHA gibi diğer projelerin liderliğini üstlendi. Selçuk Bayraktar ve ekibi, Bayraktar AKINCI TİHA gibi daha büyük ve gelişmiş insansız hava araçlarını da geliştirerek Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etti.
Bayraktar, ayrıca Baykar TB3 SİHA ve Bayraktar KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) gibi projelerde de liderlik yapmaktadır. Uzay teknolojilerine ilgi duyan Bayraktar, yörünge transfer araçları ve uydu teknolojileri üzerinde de çalışmaktadır.
Ayrıca, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın mütevelli heyeti başkanı olarak görev yapmaktadır ve bu vakfın kuruluş amacını desteklemek için TEKNOFEST adlı uzay festivalini düzenlemektedir.
Selçuk Bayraktar'ın özel hayatı da dikkat çekicidir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ile evlenmiş ve bir çocuk sahibidir. Ayrıca hususi pilot lisansına da sahiptir.
Başarıları ve ödülleri arasında 2021'de Azerbaycan Cumhuriyeti Karabağ Nişanı ve 2022'de Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı bulunmaktadır. Ayrıca birçok patenti de bulunmaktadır, bunlardan bazıları Hava Araçları İçin Otomatik İniş-Kalkış Sistemi ve EKG Cihazı gibi projelerdir.