Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2448.19
BIST 100
9922.83
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Sen-ben kavgası kanyonu kuruttu

Denizli'nin Kale ilçesi ile Aydın'ın Bozdoğan ilçesi sınırları arasında kalan İnceğiz Kanyonu, iki ilin "Senin-benim kavgası" yüzünden bakımsızlık sebebiyle kurudu.
​Sen-ben kavgası kanyonu kuruttu
01 Ekim 2020 08:30:00
Denizli'nin Kale ilçesi ile Aydın'ın Bozdoğan ilçesi sınırları arasında kalan İnceğiz Kanyonu, iki ilin "Senin-benim kavgası" yüzünden bakımsızlık sebebiyle kurudu.

Süleyman KARAKULLUK / DENİZLİ

TÜRKİYE’nin fiyordları olarak bilinen Ege Bölgesi'nin keşfedilmemiş hazinelerinden İnceğiz kanyonu, ne yazık ki ilgisizlik sebebiyle kurudu. Denizli’nin Kale ilçesine 30 Km. uzaklıktaki İnceğiz Kanyonu adeta Norveç Fiyordlarını andıran güzellikte bir yerdi.


Denizli-Aydın kavgası

Denizlililer bu muhteşem kanyona İnceğiz Kanyonu derken, Aydınlılar ise Arapapıştı Kanyonu diyor. Kanyonda halen herhangi bir işletme bulunmuyor. Zira, Denizli ile Aydın belediyeleri arasında İnceğiz Kanyonu’nun kime ait olduğu konusunda ihtilaf var. Son iki yıldır bu senin benim tartışmasına Muğla da katılınca, Arapapıştı kanyonunun hnali Arapsaçına döndü.


İlgilenen olmayınca!

Dünyanın başka bir ülkesinde olsa, turizm patlaması yaptıracak ender doğa harikası bir yer olan İnceğiz Kanyonu, ne yazık ki bu üç il arasındaki kavga yüzünden, terk edilmiş bir virane haline geldi. Daha iki yıl önce kanyonda gürül gürül su akarken, şimdilerde damla su yok. Kanyonu besleyen çayların kuruduğu söyleniyor. Ancak, Kanyonun Aydın ylönündeki Kemer Barajından buraya su aktarılmadığı için kanyonun kuruduğu ifade ediliyor.


Gerçekte hangi ilin!

İnceğiz, Denizli’nin Aydın sınırındaki son köyü… Kanyon bu köye çok yakın bir mesafede olduğu için, “İnceğiz Kanyonu, Denizli’ye aittir” deniliyor. Öte yandan kanyonun batı tarafında kalan alanlar ise Aydın'a ait olduğu için, "Arapapıştı Kanyonu Aydın'a aittir" diyor Aydınlılar. Halk arasındaki bu tartışma, belediye ve valilik arasında da bir çözüme kavuşturulamadığı için, ne yazık ki ülkemizin en güzel turism beldelerinden biri yok olmanın eşiğine gelmiş durumda.


Erdoğan el atmalı

Çözülmesi gereken her sorunda Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüm bulmasını isteyen İnceğiz ve Kale halkı, "Bu sorunu çözse çözse Reisimiz çözer" diyor. Milat aracılığı ile Başkan Erdoğan'a seslenen İnceğiz Köylüleri, bu sorunun bir an evvel çözülmesini bekliyor.


Nasıl bir yer?

İnceğiz Kanyonu, yeterince tanıtımı yapılırsa, Denizli’den İnceğiz’e giden Kale-İnceğiz arasındaki yol düzeltilirse, burası yerli ve yabancı turizm sayesinde para basacak bir yer. Kanyona, Aydın Bozdoğan yönünden de gelinebiliyor. Hatta Kemer Barajı ile bağlantısı olduğu için baraj dibinden, kanyonu gezmek isteyenler için tekne seferleri düzenleniyordu. Ancak su tükenince tekne seferleri de artık yapılamıyor.


Uzunluğu 8 Km

İnceğiz Kanyonu’nun bulunduğu Denizli iline ait bölge tam bir tabiat harikası… Yaklaşık 8 kilometrelik kanyonda, 200-300 metrelik uçurumlar, yeşilin her tonu, bol oksijen ve muhteşem bir manzara ziyaretçilerini bekliyor.

Tesisler bitirilemedi

Denizli Büyükşehir Belediyesi, kanyonun en muhteşem manzaralarının izlendiği tepeye tesisler yapmış. Ancak bunlar tam olarak bitirilmiş değil. Sebebi de bölgenin iki il arasındaki ihtilafının devam etmesi. Tesislerde su yok. Tuvaletler berbat durumda. Musluklar yerlerinden sökülüp atılmış. Çevrede hayrat namına bir çeşme de yok.

Devlet sahip çıkmalı

Devlet, İnceğiz Kanyonu’na mutlaka el atmalı artık. Zira burası, gerçekten bulunmaz güzellikte bir yer. Bırakın Türkiye’yi dünyada bile örneği az olan mükemmel bir manzaraya sahip. Ulaşım için yollar yenilir, tesisler yapılır, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmek için tanıtımlar yeterince yapılırsa, burası gerçekten bir darphane gibi işler. Böylece hem Denizli’nin hem de Aydın’ın bu bölgedeki köyleri bu turizm faaliyetinden kazanç elde eder…

kanyon1

Daha iki yıl öncesine kadar su dolu olan İnceğiz Kanyonu'na bu yaz gidenler hayal kırıklığına uğradı. Zira kanyonda damla su kalmadığını gördüler. FOTOLAR: Hüseyin Şentürk-KALE

kanyon2

İki yaz önce İnceğiz Kanyonu'na gittiğimde bu fotoğrafı çektirmiştim. Bu kez gittiğimde ise aynı manzaranın içinde su namına bir sıvı olmadığını gördüm.

kanyon3

Kanyon kenarında harika manzarayı arabanızla gezerek seyredebilirdiniz ama artık bu zevkten de mahrumsunuz.