Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2442.44
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Sessiz müzik' eşliğinde basın toplantısı

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, 'Sayın Başbakan duran adama karşı düşünen adam rolünü üstlense her şey çözülecektir' dedi.
'Sessiz müzik' eşliğinde basın toplantısı
20 Haziran 2013 19:04:00
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, 'Sayın Başbakan duran adama karşı düşünen adam rolünü üstlense her şey çözülecektir' dedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, düzenlediği basın toplantısında, müzik eşliğinde konuşmasını yapacağını söyleyerek, Ipad'den "sessiz müziği" açtı.
Taksim Gezi meydan hareketi ve daha sonrasında ülke genelinde meydana gelen protestolar, bu protestoların arkasındaki nedenlerin, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkes tarafından iyi analiz edilmesi, değerlendirilmesi ve bundan gerekli derslerin çıkarılması gerektiğini belirten Hamzaçebi, Türkiye'nin bu sorunu demokratik bir bakış açısıyla değerlendirmeden mesafe alamayacağını bildirdi. Hamzaçebi, herkesi sağduyulu olmaya davet etti.
Hamzaçebi, Erdoğan ve ona yakın çevreler hareketi birkaç çapulcunun ya da marijinal grupların hareketi olarak değerlendirirken, daha önce Hükümete destek vermiş kişilerin de içinde olduğu geniş bir kitlenin "sorunun daha derinlerde olduğunu ve bu soruna demokratik bir bakış açısıyla yaklaşmadan, çözüm yolları üretmeden yaklaşılmasının son derece yanlış olacağını, ülke demokrasisini kötüye götüreceğini" söylediklerini kaydetti.
"Bu bakış açısına ihtiyacımız var" diyen Hamzaçebi, şöyle konuştu:
"Toplum olarak yeni bir eşikteyiz. Bu eşikte gönüller alınmalı, hatalar telafi edilmeli, Sayın Başbakan kutuplaştırma siyasetine son vermeli, kutuplaştırma politikasını güttüğü mitinglerine sona erdirmeli, öfkeler dinmeli, gönüller alınmalı ve Türkiye daha çoğulcu, yaratıcı bir iklime gitmelidir, çözüm buradadır, çözüm Türkiye'nin daha fazla özgürlük ve demokrasi demesindedir. Sayın Başbakan'ın kutuplaştırma gibi bir stratejiye dayalı siyaseti, toplumu bölmeye götürecektir, bundan hiç kimse yarar sağlamayacaktır.
Sayın Başbakan'ın Kazlıçeşme mitinginde yaptığı konuşma, Türkiye adına endişe vericidir. Orada İslam dünyası içerisinde Asya'da konumlanmış bir Türkiye tarifini yaptı. Asya ülkesi olarak Türkiye'yi batıya, modern dünyaya meydan okuyan bir ülke konumunda değerlendirdi. Bu son derece yanlıştır. AB hedefi bir kenara atıldı. Sayın Başbakan'ın 'gerekirse Şangay Beşlisi'ne üye oluruz' değerlendirmesinin Sayın Başbakan'ın espri yapmadığı, bunu inanarak söylediği gerçeğini ortaya çıkardı. Şangay Beşlisi demokrasi ile sorunlu ülkelerdir. Türkiye'nin yeri Şangay Beşlisi, Asya değil, AB'dir."
Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'a, "Bu mitinglere son verin, kutuplaştırma siyasetine son verin" çağrısında bulundu.
Dans eden, koşan gençler çıkabilir
Akif Hamzaçebi, bu protestolarda son derece yaratıcı eylemler ve polisin şiddetine karşı duran adam eylemi yapıldığını ifade ederek, dans eden, koşan gençler çıkabileceğini kaydetti. Hamzaçebi, "Ben bütün bunlara karşı hükümete, düşünen adam konumunda olmayı tavsiye ediyorum. Sayın Başbakan duran adama karşı düşünen adam rolünü üstlense her şey çözülecektir" dedi.
Toplantının başında başlayan "sessiz müziğin" bittiğini ifade eden Hamzaçebi, adı "4 dakika 33 saniye" olan ve 3 bölümden oluşan şarkının John Cage isimli müzik adamının yapıtı olduğunu söyledi. Hamzaçebi, piyanistin her 3 bölümde de sahnede piyanonun başına oturduğunu ve hiç bir şey çalmadığını, sadece sessizlik olduğunu bildirdi. Hamzaçebi, bestecinin bu sessizlikle mesaj vermek istediğini ve protesto yaptığını belirterek, "Protestonun konusu şudur: 'Hiç bir müzisyen, besteci bana ne hissedeceğimi söyleyemez, benim ne hissetmem gerektiğine ben kendim karar veririm' der" diye konuştu.
Hamzaçebi, Taksim meydanında piyano çalan piyanistler olduğunu ifade ederek, yarın belki müzisyenlerin müzik yapmayarak, şarkı söylemeyerek Hükümeti protesto edeceklerini söyledi. Hamzaçebi, "Ben de sessizliği söyleyen bu şarkıyla, Sayın Başbakan'ın sertlik uygulamalarını protesto ediyorum" dedi.