Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2397.52
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sivas'ta Aşık Veysel yılı anısına resim sergisi açıldı

Sivas'ta, Cumhuriyetin 100. yılı ve Aşık Veysel yılı anısına düzenlenen resim sergisi açılışı düzenlenerek sanatseverlerin hizmetine açıldı.
Sivas'ta Aşık Veysel yılı anısına resim sergisi açıldı
04 Eylül 2023 09:59:57
Sivas'ta, Cumhuriyetin 100. yılı ve Aşık Veysel yılı anısına düzenlenen resim sergisi açılışı düzenlenerek sanatseverlerin hizmetine açıldı.

Atatürk Kongre Müzesi'ndeki açılışta konuşan İl Kültür Turizm Müdürü Teoman Karaca, farklı illerden 58 sanatçının 116 eserinin sergileneceği serginin hayırlı olmasını diledi.

58 farklı sanatçıdan eserler sergilendi

Milli mücadelenin başladığı Atatürk Kongre Müzesi'nde anlamlı bir serginin açıldığını belirten Karaca, "Cumhuriyetin 100. yılına uygun bir şekilde resim sergisini açtık. Sergiye katkı veren ressamlarımıza ve desteği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Sanatçılardan Emine Kasap Karakoç ise manası çok derin olan bir binada Türkiye'nin farklı şehirlerinden 58 sanatçının eserlerini sergilemekten mutluluk duyduklarını söyledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Duman da sergide emeği geçen sanatçılara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi.

Sergi 8 Eylül'e kadar izlenime açık olacak.

acilis_6ed42c366edd30e9c0ab288d1b340258.jpg

Aşık Veysel’in hatıraları

Âşık Veysel'in Şarkışla'nın Sivrialan köyünde bulunan kabri 1952'de senaryosunu Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yazdığı, Metin Erksan'ın yönettiği Karanlık Dünya filminde Âşık Veysel de oynadı. Film, "Anadolu'daki ekinleri cılız ve kısa boylu gösterdiği için" yasaklandı. Filmde "kaçan eşi Esma'nın çorabına para koyma" olayı gerçek olmamakla birlikte özellikle kadın hakları aktivistleri ve geniş halk kitleleri tarafından gündemde tutulmuş ve Âşık Veysel'in eserlerinde yansıttığı değerlerle ilişkilendirilmiştir. Gerçek ise köye tekrar dönen Esma'ya mağduriyet yaşamaması için ölümüne kadar destek olduğudur.

2014 yılının Kasım ayında Devlet Opera ve Balesi, Âşık Veysel'in ölümünün 41. yılı anısına onun türkülerinden yola çıkılarak hazırlanan, tek perdelik dans tiyatrosu "Dostlar Beni Hatırlasın" sahneye konulmuştur. 17 Kasım 2014 yapılan prömiyere onur konuğu olarak Âşık Veysel'in kızı Menekşe Süzer ve torunları Gündüz Şatıroğlu, Hayrettin Süzer, Nazender Süzer, Halil Süzer ve Gülizar Bulguer katılmıştır. Gösterinin rejisörlüğünü İhsan Bengier yaparken gösteride Almula Ersoy, Ayşegül Aydemir, Deniz Alp, Sevim Başol ve Müge Gündüz gibi isimler rol almıştır.

Âşık Veysel'in hayatını anlatan bir başka film olan Aşık, 2016'da çıktı. Bilal Babaoğlu tarafından yazılıp yönetilen filmde Âşık Veysel'i Emirhan Kartal, ilk eşi Esma'yı Meltem Miraloğlu ve ikinci eşi Gülizar'ı Âşık Veysel'in torunu tiyatro oyuncusu Yeliz Şatıroğlu canlandırmıştır.

2023 yılında Sivas Atatürk ve Kongre Müzesinde anısına bir oda oluşturuldu. Odada Âşık Veysel'in kişisel eşyaları, fotoğrafları, silikon heykeli, plakları, kasetleri ve köy yaşantısını yansıtan eşyaları yer aldı.