Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2379.81
BIST 100
10218.44
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Skandal aşı kararı Avusturya'da faaliyete geçti

Avusturya, Avrupa'da aşı zorunluluğunu faaliyete geçiren ilk ülke oldu. Tepki çeken karara göre aşı yaptırmayana ceza kesilecek.
Skandal aşı kararı Avusturya'da faaliyete geçti
04 Şubat 2022 19:00:48
Avusturya, Avrupa'da aşı zorunluluğunu faaliyete geçiren ilk ülke oldu. Tepki çeken karara göre aşı yaptırmayana ceza kesilecek.

Avusturya'da Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından imzalanan Kovid-19 aşı zorunluluğunu içeren yasa tasarısının, yarın resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Avusturya Ulusal Meclisinden 21 Ocak'ta geçen aşı zorunluluğuna ilişkin yasa tasarısı dün Eyalet Konseyinde kabul edildikten sonra bugün Cumhurbaşkanı Van der Bellen tarafından imzalandı.

Böylelikle Avusturya, Avrupa'da aşı zorunluluğunu faaliyete geçiren ilk ülke oldu.

Avrupa'da İngiltere, Danimarka gibi ülkeler Kovid-19'a ilişkin önlemleri tamamen kaldırırken, Avusturya'nın aldığı bu karar tartışmalara neden oldu.

18 yaş üstü herkesi kapsıyor

Aşı zorunluluğu 18 yaş altı, hamile, tıbben aşı yaptırmasında sakınca bulunan ve hastalığı geçirmiş kişileri kapsamıyor.

Tartışmalara yol açan düzenleme kademeli olarak uygulanacak. Buna göre, vatandaşlar 15 Mart'a kadar bilgilendirilecek, 16 Mart'tan itibaren ise hem fiziki hem de dijital ortamda kontroller başlayacak.

Aşı yaptırmayanlara 3 bin 600 avroya kadar para cezası

Aşı yaptırmayanlar, 600 ila 3 bin 600 avroya kadar para cezasına çarptırılabilecek. Para cezaları emniyet güçleri tarafından kesilmeyecek, cezalara mahkemeler karar verecek.

Aşı kontrollerinde geçerli aşı belgesi bulunmayan ve uyarılara rağmen aşı yaptırmayan kişilere yönelik bölge mahkemelerince hukuki süreç başlatılacak. Söz konusu mahkemelerin aldığı kararlar doğrultusunda para cezaları belirlenecek.