Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2504.38
BIST 100
10895.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sokak köpekleri 4 yaşındaki çocuğu yaraladı

Karabük'te 4 yaşındaki küçük çocuk Bartu Aktın başıboş köpeklerin saldırısa maruz kaldı. Saldırı sonucunda yaralanan çocuğun ailesin Bartu'yu hastaneye kaldırdı.
Sokak köpekleri 4 yaşındaki çocuğu yaraladı
24 Ağustos 2023 10:01:55
Karabük'te 4 yaşındaki küçük çocuk Bartu Aktın başıboş köpeklerin saldırısa maruz kaldı. Saldırı sonucunda yaralanan çocuğun ailesin Bartu'yu hastaneye kaldırdı.

Türkiye, son yıllarda artan sokak köpeği sorunuyla karşı karşıya. Ülkenin farklı bölgelerinde, özellikle sokaklarda ve parklarda insanlara saldıran başıboş köpek çeteleri toplum sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atıyor.

4 yaşındaki çocuğa başıboş köpekler saldırdı

5000 Evler 75. Yıl Mahallesi 118. Sokak'taki parkta 12 yaşındaki ağabeyi Mehmet ile oyun oynayan Bartu Aktın, köpeklerin saldırısına uğradı.

Küçük çocuk sırtından yaralanırken bunu gören annesi Neslihan Aktın ve çevredeki vatandaşlar köpekleri kovalayarak bölgeden uzaklaştırdı.

rr_4e08039d89f692dddfa774241e23a535.jpg

Taburcu edildi

Ailesi tarafından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen Bartu Aktın, tedavisinin ardından taburcu edildi.

Bartu'nun annesi Neslihan Aktın, AA muhabirine, akşam çocuk parkında oğlunu köpeğin ısırdığını söyledi.

'Biz de hayvanseveriz ama önlem alınmasını istiyoruz'

Çocuğuna 3-4 köpeğin birden saldırdığını belirten Neslihan A, "Bugün çocuğuma olan yarın başkasının çocuğuna da olabilir. Lütfen herkes duyarlı olsun. Biz gerekli işlemleri yaptırdık. Çocuğumun tedavisini de yaptırdık. Gerekli adli işlemleri de yaptırdık. Biz bu durumdan şikayetçiyiz. Biz de hayvanseveriz ama önlem alınmasını istiyoruz." dedi.

karabukte-sokak-kopeklerinin-saldirdigi-4-yasindaki-cocuk-yaralan671b8577_6f4e99f5e53eb34b0f4ec3f47a27526c.jpg

Başıboş köpek saldırırsa nereye şikayet edilir?

Sahipsiz köpek saldırırsa nereye şikayet edilir, kim bu köpeklerden sorumludur sorusunun cevabı, başıboş köpek sorununun çözümü için önemli rol oynuyor. Başıboş köpekler hemen her gün birilerini yaralıyor ve sık sık ölümüne sebep oluyor. Dahası, ülkede kuduz vakaları ve karantinaları ortaya çıkmaya başladı.

Belediyeler, yasayı öne sürerek saldırgan köpeği bile barınağa almıyor. Sahipli köpek birine saldırırsa cezasını sahibi çekiyor, bu yüzden saldırgan köpeği olanlar 'başları derde girmesin' diye tedbir alıyor. Peki, sokaktaki köpekler birine saldırdığında bedelini kim ödüyor?

Avukat Meltem Zorba, bu konuda önemli bilgiler verdi.

Sahipsiz köpeklerin sahibi yerel yönetimler

Zorba, sahipsiz köpeklerden kaynaklı ölüm ve yaralanmaya maruz kalan insanların veya saldırıya uğrayan hayvanların sahiplerinin şikayetleri hiçbir idare tarafından muhatap alınmamakta ve bu vakalara yönelik kayıtların herhangi bir idare tarafından tutulduğuna dair hiçbir bilginin bulunmadığını vurguladı.

“Oysa ki, sahipsiz köpeklerin sorumluluğu mevzuatımıza göre, hem merkezi idarenin hem de yerel yönetimlerin sorumluluğu bulunmaktadır.” diyen Avukat Zorba, “5218 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7. maddesi, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesi, 5199 sayılı Kanunun 15. ve 18. maddesi, 5996 sayılı Kanun, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre, valilikler, büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı sahipsiz köpeklerden sorumlu tutulmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

Zorba, halk sağlığını etkiliyorsa Sağlık Bakanlığının, güvenlik boyutuyla da İçişleri Bakanlığının sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Emsal karar var, tazminat alabilirsiniz

Sokaklarda tehlike saçan başıboş köpekler tarafından yara alındığında veya ölüm vakalarında öncelikle cumhuriyet savcılığına şikayet başvurusunda bulunulması gerektiğini söyleyen Zorba, “Zarar tazmini için idari yargıda dava açmak mümkündür. Bu zarara uğrayanın 1 yıl içinde üç idareye başvuru yapıp tazmin isteminde bulunması gerekiyor. Bu konuda, Danıştay 8. Dairesinin 12.03.2021 tarihli ve E:2020/7528, K:2021/1532 sayılı emsal kararı mevcut.” şeklinde konuştu.

Zorba, mağdurlar tarafından idari yargıda açılan tam yargı davalarında mahkemelerce; "mevzuat gereği sahipsiz hayvanların kontrolünü takip etmek, sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunların tespiti ve bu sorunların çözümlerini karara bağlama konusunda görevli ve yetkili olarak ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyeleri ve valilikler sorumlu görülmekte” dedi ve bu idareler aleyhinde tazminata hükmedildiğini söyledi.

Yasaya göre saldırgan köpek yetkililerce öldürülebilir

Zorba, 5199 sayılı Kanunun 6. maddesinden bahsederek,” Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır” hükmüne göre köpeklerin alındığı ortama bırakılması zorunlu değildir.

Zorba, 5199 sayılı Kanunun 4. maddesinin (g) bendinde ise; “Hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri de dikkate alınmalıdır” hükmüne yer verilmiştir.” dedi.

5996 sayılı Veterı̇ner Hı̇zmetlerı̇ Bı̇tkı̇ Sağlığı Gıda ve Yem Kanununun 9. maddesinin (c) bendinde; “Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır” bu maddeye göre, saldırgan veya hastalıklı sahipsiz köpeklerin insan ve diğer hayvanlar için tehdit oluşturacak şekilde sokaklara bırakılması hukuka uygun değildir.

KÖPEK SALDIRIRSA NEREYE ŞiKAYET EDiLiR?

TDV kurban