Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2428.61
BIST 100
9981.41
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Son gülen iyi güler'

Prof. Dr. Ergün Yıldırım, seçimden sonra Batı basınının her zamanki ikiyüzlülüğünü ortaya koyduğunu söyledi. Yıldırım, "Batı medyası, Arap Baharına da karşıydı. Çünkü Arap baharı İsrail'in düzenini sarsıyordu. Şimdi de bir engel olarak gördükleri için Erdoğan'ın güç kaybetmiş gibi görünmesine seviniyorlar" dedi.
'Son gülen iyi güler'
11 Haziran 2015 10:49:00
Prof. Dr. Ergün Yıldırım, seçimden sonra Batı basınının her zamanki ikiyüzlülüğünü ortaya koyduğunu söyledi. Yıldırım, "Batı medyası, Arap Baharına da karşıydı. Çünkü Arap baharı İsrail'in düzenini sarsıyordu. Şimdi de bir engel olarak gördükleri için Erdoğan'ın güç kaybetmiş gibi görünmesine seviniyorlar" dedi.

ÖZLEM DOĞAN

[email protected]

Türkiye çok önemli bir seçimi geride bıraktı. PKK'nın siyasi sözcüsü olarak görülen HDP, yüzde on barajını aşarak meclise girdi. AK Parti oy kaybetmesine rağmen sandıktan birinci parti olarak çıkarken, CHP her zamanki gibi düşüşünü sürdürdü. MHP ise az da olsa oylarını artırdı. Bu sonuçlardan sonra Türkiye, uzun yıllar kendisine çok şey kaybettiren koalisyon hükümetleri dönemiyle yeniden karşı karşıya kaldı. Bu sıcak gündemi ve seçim sonuçlarını Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Yıldırım'la konuştuk.

AK PARTİ UMUT DEMEK

Türkiye'de üç dönemdir iktidar olan, çok önemli projelere imza atan ve uluslararası arenada büyük saygınlık kazanan iktidarın beklenmedik biçimde oy kaybına uğradığını ifade eden Prof. Dr. Ergün Yıldırım, " AK Parti Türkiye'de demokratikleşmenin aktörüydü, hem de bölgesel olarak İslam dünyasına örnek oluşturması hasebiyle büyük bir umut taşıyordu. Dolayısıyla bu oy kaybı birçok kesim için önem arz ediyor" diye konuştu.

BÖLGESEL ADAYLAR SORUNLUYDU

Uluslararası düzenin iktidara ve Erdoğan'a yönelik müdahale çabalarına da değinen Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:"Ulusalcılar ve Paralel Yapı'nın sert söylemine karşı AK Parti de sert bir siyasi söylem geliştirdi. Ayrıca parti adayların bölgesel dağılımı ve yeni bir genel başkanın varlığını da göz önüne alınca sandıktan böyle bir sonuç bekliyordum" dedi.

AK PARTİ BÖLGEYİ KALKINDIRDI

AK Parti'nin, Kürt kimliğinin tanınıp, devlet düzeyinde kabul görmesi için büyük mücadele verdiğinin altını çizen Yıldırım, "Kürt kimliğini halka kabul ettirmek için çaba harcayan iktidar, bölgeye de büyük hizmetlerde bulundu. Fakat Güneydoğu adaylarına bölge insanından ciddi tepkiler vardı" ifadelerini kullandı.

KÜRT KİMLİĞİ ÖNE ÇIKTI

Türkiye'deki cepheleşmenin milliyetçilik alanına kaydığına dikkat çeken Yıldırım, "Milliyetçilikler çatışması derinden derine kendini hissettiriyor. Muhafazakar Kürtler kendilerini artık daha fazla Kürt hissediyor ve temsil edecek kimselerin de Kürt kimlikleriyle öne çıkmalarını istediklerini anlıyoruz." Dedi.

DEMİRTAŞ'I MEDYA PARLATTI

Medya kurgusunun önemli bir etkiye sahip olduğunu ve Demirtaş'a medya tarafından mağdur sempatik,sanatkar, bağlama çalan demokrat ve çoğulcu görünüm verildiğini ve bilerek parlatıldığını söyleyen Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:"Demirtaş kendisine verilen rolü başarılı bir şekilde oynadı. Paralel medya, Doğan medyası ve uluslararası ittifak başarıya ulaştı. Bununla beraber HDP tabanı da destek verdi."

KÜRT TEMSİLİYETİ SADECE BİR ARAÇ

Selahattin Demirtaş'ın ve onu meclise sokan ittifakın ana amacının Kürtlerin kendisini temsil etmesine imkan vermek değil, iktidarı düşürmek ve Erdoğan'ı güçsüzleştirmek olduğuna vurgu yapan Yıldırım, Demirtaş ve Kürt halkının temsiliyetinin sadece bir araç olduğunu ve Demirtaş'ın arka bahçesinde silahlı insanların dolaştığını söyledi.

HALK AK PARTİ'Yİ ANADAMAR GÖRÜYOR

"Hiçbir başarı ortaya koyamayan ve kendi başarısını başka partinin başarısızlığıyla açıklayan bir CHP artık Türkiye'de hiçbir anlam ifade etmiyor" diyen Yıldırım şöyle devam etti: "Türkiye'de halk AK Parti'yi hala ana damar olarak görüyor. Bölgesel çatışmalar ve krizlere rağmen yüzde 40'la partiyi ayakta tutuyor. Ak Parti dışında bir alternatif de görünmüyor."

KOALİYON FİYASKO OLUR

Türkiye'den uyumlu bir koalisyon çıkmayacağını belirten Yıldırım, "Koalisyon kurulsa da üst aklın ittifakıyla kurulur. Ortak bir söyleme dayanmadığı için de uzun sürmez, fiyaskoyla neticelenir. Bir süre sonra AK Parti yeniden güçlü bir şekilde iktidara gelir" diye konuştu.

SON GÜLEN İYİ GÜLER

Türkiye'nin sürekli otoriterleştiğini iddia eden Batı basınının ikiyüzlülüğüyle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti: "Ülkemizde seçimle gelen seçimle gider. Fakat başta Sisi olmak üzere birçok liderin darbeci tavrını ise sempatik bir dille anlatan Batı medyası, Arap Baharına karşı çıkıyordu. Çünkü Arap baharı İsrail'in düzenini sarsıyordu. Uluslararası medya, bu düzeni sarsmaya ve değiştirmeye yönelik her lideri karşısında bir engel olarak görüyor. Bu yüzden Erdoğan'ın da güç kaybetmiş gibi görünmesi onları sevindiriyor. Ama son gülen iyi güler."

12 YILDIR EKONOMİ İSTİKRARLI

Şu an 12 yıllık ekonomik bir istikrar söz konusu olduğuna dikkat keçen Yıldırım,"Ekonomi istikrarın en önemli parametrelerinden biridir. AK Parti dışında partilerle koalisyon kurulursa ülke ekonomik bir durağanlık yaşayacaktır" diye konuştu.

HALK KOALİSYONA TARAFTAR DEĞİL

Türkiye halkının koalisyona taraftar olmadığını dile getiren Yıldırım, "Türkiyesiyasi tarihinde bir partiyle yönetildiği dönemlerde ilerleme kaydetti. Sandık sonucunu dikkate alarak kendi içinde gerçekleştireceği yeniliklerle AK Parti erken seçimden yeniden yükselişle çıkacaktır" şeklinde konuştu.