Dolar (USD)
32.19
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2504.01
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Suç ABD-İsrail-Batı'da değil Müslümanlar'da

Türk-Arap Araştırma ve Strateji Enstitüsü Başkanı Muhammed Adil, dış müdahalenin "istenmeyen ama zorunlu" bir müdahale olduğunu belirterek, suçun ABD-Batı-İsrail ittifakında değil, Arap coğrafyasındaki Müslümanlarda olduğunu söyledi.
Suç ABD-İsrail-Batı'da değil Müslümanlar'da
01 Eylül 2013 00:00:00
Türk-Arap Araştırma ve Strateji Enstitüsü Başkanı Muhammed Adil, dış müdahalenin "istenmeyen ama zorunlu" bir müdahale olduğunu belirterek, suçun ABD-Batı-İsrail ittifakında değil, Arap coğrafyasındaki Müslümanlarda olduğunu söyledi.

İSMAİL UĞUR /ANKARA

Suriye'ye yapılacak müdahale hazırlıklarını Milat'a değerlendiren Türk-Arap Araştırma ve Strateji Enstitüsü Başkanı Muhammed Adil, Suriye'de yaşanan vahşetin durdurulması için Türkiye'nin dışında hiçbir Müslüman ülkenin sorumluluk üstlenmediğini vurgulayarak, bugün gelinen aşamada yapılacak bir müdahalenin olası zararlı sonuçlarından Arap İslam ülkelerinin sorumlu olacağını söyledi.

Müslümanlar kayıtsız kaldı

Suriye'de 2 yıldır devam eden çatışmalarda yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Adil, Müslüman ülkelerin arasındaki ihtilaflar yüzünden katliamlara kayıtsız kaldığını ifade ederek, "Eğer ABD, AB ve dış mihraklar müdahale edecekse, buna biz Müslümanlar fırsat verdik. Suriye'ye müdahaleye karşı çıkanlar kim? Bunlar Arap coğrafyasının zayıf rejimleri. Batı ve ABD ile işbirliği yapan ve adları krallık olan bu rejimler zaten kendi halklarıyla barışık değiller. Bölgede güçlü ve bağımsız Müslüman ülkeler olmadığı için savaşlar yaşanıyor ve bu yüzden ABD ve Batı kendi çıkarları için istediği yere müdahale edebiliyor. " dedi.

Müdahale İsrail'in güvenliği için

Daha önce Irak'ta, Afganistan'da yaşanan müdahale ve işgal senaryolarının bugün Suriye'de oynanmak istediğini vurgulayan Adil, ABD ve Batı'nın amacının Suriyeli çocukların kurtarılması olmadığını kaydederek, "Müdahale sadece İsrail'in güvenliği için planlanıyor. Esed kimyasal silah kullanmaya başladığı an İsrail'in güvenliğinin tehlike altında olduğunu düşündüler. Yahudi lobileri hemen harekete geçti ve 'Bu Esedi biraz durduralım' dediler. Obama'nın 'Biz sadece kimyasal silah kullanımını durdurmak için müdahale ediyoruz, rejim değişikliği amacımız yok' açıklaması da müdahalenin İsrail'in güvenliğine yönelik bir girişim olduğunu anlıyoruz." şeklinde konuştu.

İsrail muhaliflere anlaşma teklif ediyor

İsrail'in Beşşar Esed ve babasıyla bir sıkıntı yaşamadığını belirten Adil, "45 yıldır baba ve oğlu İsrail'in güvenliği için çalıştı. Böyle bir Esed rejimini en çok destekleyen İsrail olmuştur. İsrail medyası açıkça, 'İsrail'in Esed ile sorunu yok' diyor. İsrail kimyasal silah saldırısından sonra Esed'in orduyu tam kontrol edemediğini düşünmeye başladı." diye konuştu. Adil şöyle devam etti: "İstanbul'da Suriyeli Muhaliflerden aldığım bir bilgiye göre; İsrail muhaliflere ABD üzerinden mesaj göndermeye başlamış. İsrail'in güvenliği için garanti verin, Esed'i bir haftada yok edelim demişler. Suriyeli muhalifler buna cevap vermez. Böyle bir anlaşma yaparlarsa zaten intihar etmiş olurlar."

Muhalifler güç kazanabilir

Suriyeli muhaliflerin uluslararası müdahaleden fırsat bularak Esed rejimi karşısında daha güçlü bir pozisyona gelebileceklerini kaydeden Adil, müdahalenin sadece Suriye halkının menfaatine olması gerektiğini söyledi. Muhaliflerin yönetimi ele geçirmeleri halinde bölgedeki tüm güç dengelerinin değişeceğine de dikkat çeken Adil şöyle devam etti: "Ordudan ve siyasetçilerden de ayrılmalar ve kopmalar başlayabilir. Bu müdahale İran'ın Suriye üzerindeki gücünü de etkileyecek. Suriye bölge için stratejik bir koridor. Şam'da yeni bir rejim gelirse Türkiye'nin gücü katlanır."

TDV kurban