Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2440.96
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Süresiz nafaka zulmü bitsin!

Milat’ın sık sık gündeme getirdiği “süresiz nafaka” vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. İki ay evli kalan erkeğe süresiz nafaka ödeten kanun, erkeğin ikinci evlilik yaptığı kadına da zulmediyor. Mağdurlar, yasal düzenlemelerin yeni yılda hayata geçirilmesini bekliyor.
Süresiz nafaka zulmü bitsin!
02 Ocak 2020 00:03:00
Milat’ın sık sık gündeme getirdiği “süresiz nafaka” vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. İki ay evli kalan erkeğe süresiz nafaka ödeten kanun, erkeğin ikinci evlilik yaptığı kadına da zulmediyor. Mağdurlar, yasal düzenlemelerin yeni yılda hayata geçirilmesini bekliyor.

Ezgi ÇELİKANKARA

İki milyona yakın vatandaşı ilgilendiren ‘süresiz nafaka’ konusunda yapılacak düzenleme yeni yıla kaldı. Süresiz nafaka sorununun çözümü için atılacak somut adımı dört gözle bekleyen nafaka mağduru Kenan Karaman, acil ve adil bir çözüm beklediklerini dile getirdi. Nafaka mağduru ikinci eş Ayla Ilgar ise adaletsizliğin bir an önce son bulması gerektiğini ifade etti.

Evladımı cenazesinde gördüm

Nafaka mağduru Kenan Karaman, 2011 yılında iki ay süren evliliğinin ardından eşi tarafından terk edildi. Eşinin evi terk ederken hamile olduğunu ve boşanmanın ardından çocuğu kendisine göstermediğini kaydeden Karaman, yaşadığı süreci anlattı: “Çocuğum dünyaya geldiği an haberim oldu. Evlerine gittim ama evladımı bana göstermediler. Mecburen mahkemeye başvurarak ara karar çıkarttırdım. Hâkimin her ayın belirli günleri çocuğumu görme hakkı tanımasına rağmen yine göstermediler. Ardından icra yoluna üç defa başvurarak çocuğumu görmek istedim ama yine netice alamadım. İşten eve geldiğim bir sabah telefonum çaldı ve altı aylık çocuğumun öldüğünü Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görev yapan bir kişiden öğrendim. Çocuğumun mezarını kendim kazdım. Evladımın sadece kefen içerisindeki halini hatırlıyorum. Hafızamda başka görüntüsü yok. Bir fotoğrafını istedim onu dahi vermediler.”

2 ay evliliğe, 8 yıldır nafaka ödüyor

İki ay evli kaldığı eski eşine sekiz yıldır aylık dört yüz lira nafaka ödediğini söyleyen Karaman, “Psikolojik olarak çok zor günler yaşadım. Kimse boşanmak için evlenmez. Benim mağduriyetim evladımı bir kez bile görememem oldu. Çocuk icrası uygulamasının kesinlikle kaldırılması gerekiyor. Çocuk annesiz ya da babasız büyümemeli ve çocuklar mağdur edilmemelidir. Ayrıca eski eşim çalışmaya başlamış. Aylık yaklaşık 3 bin TL maaş alıyor. Dava açtım ve sonucunu bekliyorum. Ama ne olacağı belli değil. Nafaka konusuna acil ve adil bir çözüm bekliyoruz. Adalet istiyoruz” dedi.

5 yıldır nafaka ödüyoruz

Başka bir nafaka mağduru Ayla Ilgar da toplumun kanayan yarası haline gelen soruna çözüm bekliyor. Eşinin beş yıldır ilk eşine nafaka ödediğini kaydeden Ayla Ilgar, üç yıldır evli olduğu eşiyle sancılı bir süreç yaşadıklarını dile getirdi. Eşinin nafaka ödeyemediği için hapse girdiğini dile getiren Ilgar, “Eşim, eski eşinin nafakasını ödeyemeyince davalar ve tutuklamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Ben üç çocuğumu evde bırakıp, çalışmak zorunda kalıyorum. Çünkü başka türlü yetemiyoruz. İnsanlar için 400 TL küçük bir rakam olabilir. Ama bizim bütçemizi sarsıyor. Evimiz kira. Eşim nafaka borcu ve tazminat nedeniyle cezaevine girdiği dönemde 1-1,5 yıl çalışamadı. Bakmakla yükümlü olduğu felçli bir annesi var. Cezaevine girdiği dönemden biriken borçlar var. Şu anda çıkmazdayız” diye konuştu.

Çözüm istiyoruz

Evliliği için büyük bir mücadele verdiğini anlatan ikinci eş Ilgar, “Bütün zorlu şartlara rağmen çocuklarım ve eşim için çalışan bir kadınım. Ama mağdurum. Çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdayım. Mutlu olmak için bir evlilik yaptık. Ama bir kadın olarak her ay eve gelen tebligatlar, borçlar ve sıkıntılarla beraber bu evliliği nasıl sürdüreyim? Bizim yuvamızda mı yıkılsın? Üç yıldır mücadele ediyoruz. Ama yeter artık. Adalet istiyoruz. Bizlere umut vermeyin. Hükümetimizden bu zulme son verecek çözümü bekliyoruz” ifadelerini kullandı.