Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Suriye sorununa müdahil oluyor

Geçtiğimiz günlerde Şam'ı ziyaret eden Çin Merkez Askeri Konseyi Başkatibi Guan Yufei Suriye ordusuna insani yardımı artırma ve Çin'de Suriyeli askerlere verilen eğitimi genişletme sözü verdi.
Suriye sorununa müdahil oluyor
20 Ağustos 2016 10:22:00
Geçtiğimiz günlerde Şam'ı ziyaret eden Çin Merkez Askeri Konseyi Başkatibi Guan Yufei Suriye ordusuna insani yardımı artırma ve Çin'de Suriyeli askerlere verilen eğitimi genişletme sözü verdi.

Şam'ı ziyaret eden Çin Merkez Askeri Konseyi Başkatibi Guan Yufei Suriye ordusuna insani yardımı artırma ve Çin'de Suriyeli askerlere verilen eğitimi genişletme sözü verdiği açıklandı.

Geçtiğimiz Salı günü Çinli üst düzey askeri yetkililerinin Suriye'nin başkenti Şam'da Suriye ve Rus askeri yetkilileriyle görüştüğü öğrenildi.

Çin The Global Times gazetesinin haberine göre Çinli Amiral Guan Youfei, Suriye Savunma Bakanı Fahad Jassim al-Freij ile bir araya gelerek gelecek işbirliği olanakları ile iki ülke arasındaki bağların güçlendirilimesini konuştular.

GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARILDI

Guan Youfei görüşme ile ilgili olarak ''Çin ve Suriye ordusunu geleneksel dostluk ilişkisi vardır. Çin Ordusu şimdi Suriye ordusuna yardım ve işbirliği arzusundadır" diye konuştu. Çin kaynaklarından yapılan açıklamada tarafların askeri birliklerin eğitimi konusunda işbirliğinin geliştirilmesi ve Çin ordusunun insani yardımı konusunda görüş birliğine varıldığı açıklandı.

RUS CEPHESİNDEN DEĞERLENDİRME

Sputnik'in haberine göre Şam'ı ziyaret eden Çin Merkez Askeri Konseyi Başkatibi Guan Yufei Suriye ordusuna insani yardımı artırma ve Çin'de Suriyeli askerlere verilen eğitimi genişletme sözünü değerlendiren Rus askeri uzman Vasiliy Kaşin, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Çin daha önce de Suriye hükümet ordusuna önemli yardımda bulunmuştu, özellikle arabalar, giyim ve ekipman teslimatı yapılmıştı. Yeni açıklamalar, bu tür teslimatın muhtemelen genişletileceğini gösteriyor. Bu arada Suriye ordusunun arabalara, iletişim araçlarına, ilaçlara, teçhizata silah kadar ihtiyacı var.

'BENZER EKİPMANLAR KULLANIYOR'

Personel eğitimine gelince bu alanda da Çin'in büyük üstünlüğü var. Suriye savaşında yaygın olarak kullanılan bazı silahlar halen Çin ordusu tarafından kullanılmakta. Onlar arasında Sovyet yapımı topçu sistemleri, zırhlı piyade araçları ve uçaksavar toplar var ki çok yakın muadilleri halen Çin ordusunda kullanılıyor. Çin bu silahları kullanan ordu birlikleri için uzmanların eğitimini üstlenebilir. Ulaştırma, iletişim, lojistik, askeri tıp alanında uzman yetiştirme büyük öneme sahip".

'SAVAŞ SONRASI KURULUŞ MÜCADELESİ'

"Halihazırda Halep'teki şiddetli çatışmalar nedeniyle Suriye'deki savaş belirleyici bir aşamaya giriyor" diyen Kaşin, "Çatışmaya müdahil tüm ülkeler şimdi çabalarını artırıyor, çünkü bölgenin savaş sonrası kuruluşunu kimin belirleyeceği önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak. Bu yüzden, büyük bir güç olan Çin'in müdahalesi için iyi bir zaman geldi" diye kaydetti.