Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2456.36
BIST 100
10167.8
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Suriye'den sonra sıra İran'da

Suriye savaşının kaybedenlerinin Rusya, İran ve Hizbullah olacağını iddia eden Ortadoğu Stratejisti Dr. Abdullah Manaz, " Suriye'de savaşın bu şekilde bitmesi ABD ve İsrail'in çıkarlarına uygun olmaz. Çünkü ABD ve İsrail'in savaş üzerinden temel hedefi son noktada İran ve Hizbullah'ı tasfiye etmesinden geçiyor" şeklinde konuştu.
Suriye'den sonra sıra İran'da
14 Şubat 2016 01:00:00
Suriye savaşının kaybedenlerinin Rusya, İran ve Hizbullah olacağını iddia eden Ortadoğu Stratejisti Dr. Abdullah Manaz, " Suriye'de savaşın bu şekilde bitmesi ABD ve İsrail'in çıkarlarına uygun olmaz. Çünkü ABD ve İsrail'in savaş üzerinden temel hedefi son noktada İran ve Hizbullah'ı tasfiye etmesinden geçiyor" şeklinde konuştu.

ENES BABACAN / İSTANBUL

Suriye savaşının gidişatını değerlendiren Ortadoğu Stratejisti Dr. Abdullah Manaz Suriye savaşının kaybedenlerinin Rusya, İran ve Hizbullah olacağını iddia etti. Manaz, " Suriye'de savaşın bu şekilde bitmesi ABD ve İsrail'in çıkarlarına uygun olmaz. Çünkü ABD ve İsrail'in savaş üzerinden temel hedefi son noktada İran ve Hizbullah'ı tasfiye etmesinden geçiyor" şeklinde konuştu.

Sıra Hizbullah'ta

Arap Bahar'ı uzun süredir Suriye'de tıkandığını belirten Manaz, "Bu tıkanışın temel sebebi batının hamlesine karşı doğu cephesi ülkelerinin bilfiil savaşa müdahil olmasıdır. Yani Rusya ve İran'ın Suriye savaşını kaybetmemek için büyük çaba sarf ediyor. Bu noktada aklımızda tutmamız gereken bir diğer önemli neden ise DAEŞ projesiyle önce İran ardından Rusya Suriye'ye müdahale etmeseydi muhalifler savaşı kazanmak üzereydi. Ancak bölge savaşının bu şekilde bitmesi ABD ve İsrail'in çıkarlarına uygun olmayacaktı. Çünkü ABD ve İsrail'in savaş üzerinden temel hedefi son noktada İran ve Hizbullah'ı tasfiye etmesinden geçiyor. Suriye'de savaşın bu denli uzamasının bir sebebi ise İran ve Hizbullah'ın savaşa dahil olmasını beklemek veya dolaylı olarak sağlamaktı. Bu nedenle 'Esad karşıtlığı' bile ertelendi. ABD, İran ile anlaşma yapılarak nükleer faaliyetleri durduruldu. Suudi ve Körfez müttefikleri ile petrol fiyatları aşağı çekilerek İran ve Rusya'nın ekonomik büyümesi de durdurulmuş oluyor. İsrail ve ABD, İran ve Hizbullah askerlerinin açıkça Suriye'de savaşa girmesine sessiz kalındı" şeklinde konuştu.

Rusya ve İran'ı ekonomik kabus bekliyor

Şimdi gittikçe kötüleşen ekonomik yapıları, birçoğu eski teknoloji konvansiyonel askeri güçleri ile Rusya ve İran büyük bir hevesle savaşa devam ediyor diyen Manaz, "Bu savaş Rusya ve İran'ın dolayısıyla Esad'ın zaferi ile asla bitmeyecektir. İsrail, muzaffer Hizbullah ve Şam'a yerleşmiş bir İran ile komşu olmayı kesinlikle tercih etmeyecektir. İran, Hizbullah ve Rusya bu savaş sürdükçe ekonomik ve askeri olarak güç kaybedecek ve yorgun düşecektir. Pentagon, Suriye savaşının en az 2 yıl daha sürmesinden yanadır ancak bölgedeki olaylar çok hızlı gelişiyor. İran, petrol gelirlerini artırmak için üretimi artırmayı planlarken, Rusya petrol fiyatlarını artırmak için üretimi kısmak peşinde. 2016 ve 2017 Rus ekonomisi için bir kabus yılı olacaktır. İran her ne kadar serbest bırakılacak 100 milyar dolarlık hesaplarını nasıl kullanacağını düşünse de strafor 'İran'ın nükleer kıpırdanışlarına' ilişkin haberleri fısıldamaya başladı. Yani İsrail-ABD istediği zaman İran'ın parası yeniden dondurulur" dedi.

PYD/PKK bölgede sadece piyon olabilirler

"İran balistik füze çalışmaları ve Rusya'nın İran'a S-300 füze teslimine başlaması Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkelerinin koalisyon için kara birlikleri teklifi bölgedeki çatışmanın genişleyeceğine işaret ediyor. Beklenmedik gelişmeler İran için planlanan iç kargaşa ve savaş tarihi öne çekebilir. Bu yüzden Rusya ile PYD/PKK arasındaki yardımlaşma çabaları sonuçsuzdur. Bölgedeki Kürtler (PKK/PYD) Esad, Şii Irak yönetimi ve İran yönetimleri için ezeli bir düşmandır. ABD ve Batı için ise ancak savaş piyonu olabilirler. İran'dan sonra Rusya'nın hali nice olacak onu da göreceğiz" şeklinde konuştu.