Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Suudi basını Erdoğan'ı manşete taşıdı kardeşlik vurgusu yapıldı

Başkan Erdoğan'ın üç günlük Körfez ziyaretinde ilk durak Suudi Arabistan olurken, Suudi basını Recep Tayyip Erdoğan'ı manşetlere taşıdı. Baında iki ülke arasındaki tarihi kardeşlik ilişkilerine dikkat çekildi.
Suudi basını Erdoğan'ı manşete taşıdı kardeşlik vurgusu yapıldı
18 Temmuz 2023 08:34:52
Başkan Erdoğan'ın üç günlük Körfez ziyaretinde ilk durak Suudi Arabistan olurken, Suudi basını Recep Tayyip Erdoğan'ı manşetlere taşıdı. Baında iki ülke arasındaki tarihi kardeşlik ilişkilerine dikkat çekildi.

Başkan Eroğan'dan, Suudi Arabistani, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan Körfez ziyaretinde ilk durak Suudi Arabistan olruken, Erdoğan'ın ziyareti suudi basınında geniş yer buldu.

Suudi Arabistan haber ajansı SPA başta olmak üzere birçok gazetede Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin gelişmeler yer aldı.

SPA'nın haberine göre, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında 1929'da imzalanan "Dostluk Anlaşması"na (Muhadenet Muahedesi) dayanan tarihi ve güçlü ilişkiler hatırlatıldı.

İki ülkenin coğrafi konumları sayesinde ilişkilerin geliştiği ve güçlendiği ifade edilen haberde, liderlerin karşılıklı ziyaretlerinin bu ilişkilerin gücünü ortaya koyduğu vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti, iki ülkenin ilişkilerini daha da pekiştirecek önemli bir adım olarak değerlendirildi. Bu ziyaret, dostane ilişkilerin ilerleyen dönemlerde daha da derinleşmesine katkı sağlayacağına inanılıyor.

Ukaz gazetesi, haberinde iki devletin Orta Doğu'da güvenlik ve istikrarın temel direği olduğuna vurgu yaparak, liderlerin ikili ilişkileri kardeşlik temelinde ve bölge halklarının çıkarlarına hizmet edecek şekilde geliştirmeye kararlı olduklarını ifade etti.

arabistan2_8f907fca8ee34fbdc02090cf03ecacf6.jpg

'Türk Cumhurbaşkanı Suudi Arabistan'da'

El-Medine gazetesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cidde'ye gelişini sosyal medya hesabından "Türk Cumhurbaşkanı Suudi Arabistan'da" etiketiyle duyurdu.

Sabq gazetesi internet sayfasında, "Türkiye ve Suudi Arabistan bölgesel ve uluslararası ağırlığa sahip. İki devlet de Orta Doğu'da güvenlik ve istikrarın temel direği" ifadelerine yer veriyor.

Haberde, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın oynadıkları dengeli ve etkin rolle uluslararası barış ve güvenliği koruduklarına ve dünyanın en büyük ekonomilerinin dahil olduğu G20'ye üye olduklarına dikkat çekiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülkenin ikili ilişkilerini daha ileriye taşıyacağına vurgu yapılıyor. Bu ziyaretin, bölge ve dünya barışına katkı sağlamada önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkileri

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkiler, 3 Ağustos 1929 tarihinde imzalanan "Muhadenet Muahedesi" veya "Dostluk Anlaşması" ile başlamıştır. Bu anlaşma, 31 Mayıs 1930 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren iki ülke arasındaki ilişkiler, diplomatik, ekonomik ve kültürel alanlarda gelişmeye devam etmiştir.

Türkiye ve Suudi Arabistan, tarihsel olarak birbirlerine karşı dostane ilişkiler sürdürmüş ve iş birliği alanlarını arttırmışlardır. İki ülke arasında gerçekleştirilen ziyaretler ve koordinasyon toplantıları, ilişkilerin güçlenmesine ve iş birliğinin daha da derinleştirilmesine katkı sağlamıştır.

2017 yılında Cumhurbaşkanımızın Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaret, ikili ilişkilerin önemini vurgulamış ve Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi'nin Birinci Toplantısı'nın Ankara'da düzenlenmesi iş birliğinin arttırılması için önemli bir adım olmuştur.

Ayrıca, 2020 yılında düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Açık Katılımlı Acil İcra Komitesi Toplantısı'nda Türkiye'nin Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaret, iki ülke arasındaki iş birliğinin krizler ve acil durumlarda da önemine vurgu yapmıştır.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, tarih boyunca güçlü bir temele dayanmış ve iki ülkenin ortak çıkarlarını koruma ve geliştirme amacıyla sürekli olarak gelişmiştir. Her iki ülke, bölgesel ve uluslararası konularda iş birliği yaparak bölgede istikrar ve barışın sağlanmasına katkıda bulunmaya devam etmektedir.