Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Suudiler Türkiye'den tam 60 adet istedi!

2023 yılının Temmuz ayında imzalanan anlaşma kapsamında Suudi Arabistan'a 60 adet AKINCI TİHA tedarik edileceği iddia edildi.
Suudiler Türkiye'den tam 60 adet istedi!
06 Şubat 2024 09:44:04
2023 yılının Temmuz ayında imzalanan anlaşma kapsamında Suudi Arabistan'a 60 adet AKINCI TİHA tedarik edileceği iddia edildi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Baykar arasında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi 2023 yılının Temmuz ayında imzalanmıştı.

Söz konusu sözleşmede Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari’nin imzaları yer almıştı.

2025-2026'da teslim edilecek

Yapılan anlaşma ile ilgili yeni iddialar paylaşıldı. Bu bağlamda Suudi Arabistan’a 60 adet AKINCI TİHA’nın tedarik edileceği ve teslimatların 2025-2026 yılları arasında başlayacağı iddia edildi. Buna ek olarak sözleşme ile AKINCI’nın ve mühimmatların Suudi Arabistan’da yerel olarak üretileceği bilgisine de yer verildi.

Suudi Arabistan’ın tedarik ettiği AKINCI TİHA’lar Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’nde görev yapacak.

'Küresel barışa katkı sunacağız'

Cidde de yapılan törende Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

“İki ülke arasındaki derin bağları güçlendiren önemli bir adım atıyoruz. İmzaladığımız anlaşma, insansız hava araçları teknolojisi alanında yeteneklerimizi artırırken, Suudi Arabistan’ın yüksek teknoloji geliştirme kabiliyetinin gelişmesine katkıda bulunacak. Bu iş birliği sadece ülkelerimiz arasındaki bağları güçlendirmekle kalmayıp, bölgesel ve küresel barışa da katkı sağlamayı hedefliyor.”

AKINCI 2019’da ilk uçuşunu yaptı ve 2021’de de Silahlı Kuvvetlerin envanterine girdi. AKINCI TİHA’nın bilinen müşterileri Azerbaycan, Pakistan, Kırgızistan, Etiyopya ve Suudi Arabistan olarak yer alıyor. Buna ek olarak Aralık ayında Mısır’da gerçekleştirilen EDEX 2023 savunma sanayii fuarında Bayraktar TB2 S/İHA ve AKINCI TİHA maketleri Mısır bayrağı ile sergilenmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Şubat ayının başlarında Mısır’ın Türkiye’den insansız hava aracı tedarik edeceğini açıklamıştı. Bu bağlamda Fidan hangi sistemden kaç adet tedarik edileceğine dair bilgi veya takvim paylaşmamıştı. AKINCI TİHA’nın bir sonraki durağının Mısır olacağı düşünülebilir.

Kaynak: Defencetürk