Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tarihî Ahır Köşkü tamamen yenilendi

Sultan Abdülaziz tarafından 1865’te Mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan Ahır Köşkü, sekiz yıl süren titiz çalışmalar sonucunda hem çadırı andıran dış görünümüyle hem de tavandan tabana iç bölümleriyle yenilendi.
Tarihî Ahır Köşkü tamamen yenilendi
19 Ocak 2019 09:23:00
Sultan Abdülaziz tarafından 1865’te Mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan Ahır Köşkü, sekiz yıl süren titiz çalışmalar sonucunda hem çadırı andıran dış görünümüyle hem de tavandan tabana iç bölümleriyle yenilendi.

HABER: ÖZLEM DOĞAN FOTOĞRAF: Cemile Bahtiyar

MİLLİ Saraylar İdaresi Başkanlığı, Osmanlı döneminde at kültürüne dair ipuçları barındıran önemli bir restorasyon başarısına imza attı. Başkanlık’a bağlı Beylerbeyi Sarayı yerleşkesinde yer alan Ahır Köşkü aslına uygun olarak yenilendi. Günümüze kadar gelebilmiş sayılı has ahırdan biri olan Ahır Köşkü, müze olarak değerlendirilecek. Boğaz Köprüsü’nün gölgesi altında kalan 680 metrekarelik yapı, ilginç mimarisiyle dikkat çekerken, gerek yapısal elemanlarında gerekse süslemelerinde ustalıkla kullanılan ahşap öğeleriyle hayranlık uyandırıyor.

Ender örneklerden biri

Döneminin ihtişam ve zarafetini günümüze taşıyan ender örneklerden biri sayılan Ahır Köşkü hem tarihe ve mimariye ilgi duyanların hem de at kültürüyle yakından ilgilenenlerin başvuru adresi olacak. Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, Ahır Köşkü’nün tarihçesi ve restorasyon çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi:

Has atların ahır köşkü

“1865’te Sultan Abdülaziz’in talimatıyla Mimar Sarkis Balyan tarafından yaptırılan Ahır Köşkü, saltanata hizmet eden has atların barınma mekânıydı. İçinde yirmi adet modüler ahır mevcuttur. Saltanattan döneminden sonra Cumhuriyet döneminde asker koğuşu olarak da kullanılmıştır.”

Sekiz yıllık titiz çalışma

Sekiz yıl süren restorasyon sürecinden önce mevcut halini tespit edildiğini ifade eden Çapoğlu, “Yapının rölöve çizimleriyle tespiti yapılıp özgünlüğü konusunda doküman ve belge çalışması yapıldı. Günümüze kadar yapılan restorasyonlar da belirlendikten sonra Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’ndaki restoratörler ve kalemkârlar denetiminde binanın restorasyonu gerçekleştirildi.” dedi.

Dinlenen atlara su sesi

Köşkün kapı üstü eşikleri ve pencerelerinin nal şeklinde olduğuna dikkat çeken Çapoğlu sözlerini şöyle noktaladı: “Binanın dışındaki taş sütunlar ters ok şekilleri hükümdarlığın gücünü sembolize eder. İmrahor seyis odasının sekizgen tavanında Türk el sanatları ve modern resimlerin tasviri görülür. Tavana saltanat sembolleri, vahşi hayvanlar ve atla ilgili malzemeler resmedilmiştir. Ara dekorlarda da Türk-İslam sentezi süslemeler kullanılmıştır. Köşkü aydınlatan altı avize de at gözü şeklinde tasarlanmıştır. Duvarda iki adet at başı heykeli ve sesiyle atları yatıştırması için yapılmış bir adet de havuz bulunmaktadır. Ahır Köşkü üzerinde taşıdığı sembollerle birlikte sıradan bir ahır değil, saltanat binasıdır.”