Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2437.97
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tarihi bir buluşmaydı

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın görüşmesini 'tarihi bir buluşma' şeklinde nitelendirdi.
Tarihi bir buluşmaydı
18 May 2013 16:35:00
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın görüşmesini 'tarihi bir buluşma' şeklinde nitelendirdi.

Erdoğan-Obama görüşmesine değinen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Gerek sayın Başbakanımızın küresel bir lider olarak Amerika'da karşılanması gerek Sayın Başbakanımız-Sayın Obama liderliğinde bizlerin yapmış olduğu heyetlerarası görüşmeler, akşam tekrar Sayın Başbakanımızın Sayın Obama ile yaptığı görüşmelerde her şey çok net şekilde ortaya kondu" dedi.

Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmesini "tarihi bir buluşma" şeklinde nitelendirerek, "Türkiye (AB ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması, TTYO) sürecinden inşallah geri kalmayacak. Bu anlamda sayın Başbakanımızın yapmış olduğu gezi ve sayın Obama ile yapmış olduğu görüşmeler tamamıyla bu işi pozitif yönde etkilemiştir" diye konuştu.

Görüşmeyi "tarihi bir buluşma" şeklinde nitelendiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem Beyaz Saray'dan hem Başbakanımızın açıklamalarında AB ile ABD arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTYO) kapsamında Türkiye ile de bu konuda (serbest ticaret anlaşması hazırlıkları kapsamında) paralel gitmesi noktasında aslında gereken çok da fazla, bu kadar iyi sinyal alacağımız kanaatinde değildim şahsen. Ancak Amerikalıların bizi yalnız bırakmayacağını da biliyordum ve Sayın Kerry'nin de Türkiye'ye geldiği zaman yapmış olduğu görüşmelerde, sayın Başbakanımızın yapmış olduğu ziyarette de Türkiye'nin bu kapsam dışında kalmayacağı konusu ifade edilmişti. Benim ekibim, bakanlığımın ekibi birkaç gün güzel diplomatik trafik yürüttüler ve ilgili kurum ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) ile önemli görüşmeler yaptılar. Beyaz Saray ile önemli görüşmeler yaptılar. Ve sonunda dün de açıklandığı gibi, Türkiye'den Ekonomi Bakanlığı benim başkanlığımda, yine Amerika tarafından da ABD Ticaret Temsilciliği ile beraber şimdi yüksek düzeyli çalışma komitesi, komisyonu kuruldu. Bu komite serbest ticaret anlaşmasının muhtemel etkilerini, aradaki ticaretin geliştirilmesi, bunun Türkiye üzerindeki etkileri gibi değerlendirme, etki analizi çalışması yapacak. Bundan sonra da biz oturup Amerika ile de serbest ticaret anlaşması müzakerelerine ne zaman ve nasıl başlayacağımız konusundaki konuyu oluşturacağız."

"Washington'a tekrar geleceğim"

ABD Ticaret Temsilcisi adayı Michael Froman ile görüştüğünü de aktaran Çağlayan "Mutabakat sağladık, adaylığının Kongre'deki onayının hemen arkasından süratle benim bir Washington ziyaretim olacak. Washington'a ekibimle beraber gelip, Froman ve ekibiyle beraber oturup bu yüksek düzeyli çalışma komisyonunun sistemini, şartlarını imza altına alacağız" diye konuştu.

"Avrupa'nın iki yüzlü ve riyakar tutumu"

Çağlayan, "Tabi burada Avrupa'nın iki yüzlü tutumunu, riyakar tutumunu bilhassa dile getirmek istiyorum" diyerek, "Adeta AB'nin yapmış olduğu bu haksız uygulamadan dolayı nal topluyoruz. Bize nal toplatıyorlar. Onları hukuka, onları vicdana, onları Allah'a havale ediyoruz"