Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tek seçenek: Yıpranma payı

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, bütün sağlık çalışanlarını kapsayan yıpranma payı dışındaki seçenekleri kabul etmeyeceklerini dile getirdi.
Tek seçenek: Yıpranma payı
17 Nisan 2018 13:44:00
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, bütün sağlık çalışanlarını kapsayan yıpranma payı dışındaki seçenekleri kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Ezgi ÇelikAnkara

Sağlık-Sen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın birlikte düzenlediği 1. Ulusal Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Kongresi, Ankara'da başladı. Programın açılışında konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarının çalışma şartlarından dolayı büyük mağduriyetler yaşadığını ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ise, 'Önce İş Güvenliği' diyerek çalışan güvenliğine dikkat çektiğini vurguladı.

"Tek seçenek: Yıpranma payı"

Başkan Memiş, sağlık çalışanlarının mesleki risklerden ve meslek hastalıklarından korunması gerektiğini ifade etti. Çalışma şartlarındaki olumsuzluktan dolayı hemşirelerin anksiyete bozukluğu yaşadıklarını, anestezi çalışanlarının dermatit, ebelerin bel fıtığı, laborantların hepatite, radyoloji çalışanlarının ise kansere yakalandığını belirten Memiş, hekimlerin ise bu hastalıkların hepsine yakalandığını kaydetti. Bu hastalıkların yanı sıra sağlık çalışanlarının karşılaştığı başka sorunlar da olduğuna dikkat çeken Memiş, bunların başında ise şiddetin geldiğini ifade etti. Sağlık çalışanlarının ruhen de bir saldırı yaşadığını ve güvende olmadıklarının altını çizen Memiş, "Güvende değiliz. Mobbing, tükenmişlik sendromu, psikolojik travmalar yaşanıyor Bunların hepsi, bizim hiç de yabancısı olmadığımız gerçekler. Daha hijyenik çalışma ortamlarının oluşturulması gerekiyor" dedi. Yıpranma payı konusuna da değinen Memiş, bütün sağlık çalışanlarını kapsayan yıpranma payı dışındaki seçenekleri kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

"Kamu özel sektöre öncülük etmelidir"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise çalışanların en fazla şikayet ettikleri konunun iş kazaları olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "İş kazaları ve bu kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı ürkütücüdür. İş sağlığı güvenliği öncelikli konudur. Önemsenmesi ve ciddiyetle adım atılması son derece önemlidir. Kamu, bu konuda özel sektöre de öncülük etmelidir. Mevzuat düzenlemelerinin kamuda daha hızlı hayata geçmesi gerekir. Kamuda düzenlemelerin hayata geçmesi, yenileme dönemlerinde öteleniyor" dedi.İş stresi ve iş sağlığı güvenliğinin sağlık çalışanlarında diğer çalışma alanlarına göre daha fazla önem arz ettiğini ve risk oluşturduğunu söyleyen Yalçın, sağlık çalışanlarının iş gereği riske en açık kamu görevlileri arasında yer aldığını belirtti.

"İş sağlığı ve güvenliği bir bütündür"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Serhat Ayrım sağlık hizmetlerinin tehlikeli sınıfta yer aldığını hatırlatarak, sağlık çalışanlarının iş güvenliğine ayrı bir önem verdiklerini ifade etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Opr. Dr. Orhan Koç da konuşmasında, bakanlık olarak çalışanların iş güvenliğine önem verdiklerini kaydetti. Sağlık-Sen ile gerçekleştirdikleri bu kongrede de sağlık çalışanlarının iş güvenliğinin sağlanmasına yönelik konuların ele alınacağını kaydeden Koç, iş sağlığı güvenliği konusunun bir bütün olarak ele alınması gerektiğini dile getirdi.