Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2479.82
BIST 100
10547.81
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TELAFİ EĞİTİMLERİ BAŞLAMALI

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde devam eden çatışmalar sebebiyle ara verilmek zorunda kalınan eğitim-öğretim faaliyetlerine bir an önce başlanmalıdır. Güven ortamı tesis edilerek, öğretmenlerin görevlerinin başına dönmesi sağlanmalı, çatışmalar nedeniyle eğitim-öğretim hakkından mahrum kalan öğrenciler için telafi eğitimi verilmelidir' dedi.
TELAFİ EĞİTİMLERİ BAŞLAMALI
22 Ocak 2016 10:54:00
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde devam eden çatışmalar sebebiyle ara verilmek zorunda kalınan eğitim-öğretim faaliyetlerine bir an önce başlanmalıdır. Güven ortamı tesis edilerek, öğretmenlerin görevlerinin başına dönmesi sağlanmalı, çatışmalar nedeniyle eğitim-öğretim hakkından mahrum kalan öğrenciler için telafi eğitimi verilmelidir' dedi.

EZGİ ÇELİKANKARA

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının birinci kanaat döneminin sona ermesi nedeniyle yazılı açıklamada bulundu. 2015-2016 eğitim-öğretim yılı birinci kanaat döneminde eğitim çalışanları açısından ümit verici gelişmelerin yaşandığını söyleyen Selvi, "Hala sorun bekleyen birçok sorun bulunmaktadır" dedi.

"Müfredat değişikliği zorunlu hale geldi"

Eğitim sisteminin temel sorunlarına çözüm aramak ve bulmak konusunda çaba harcanması gerektiğine dikkat çeken Selvi, sistemde var olan sorunlara yapılan pansuman tedavinin asıl amaca götürmeyeceğini vurguladı. Bu nedenle Milli Eğitim müfredatının, geciktirilmemesi gereken bir mesele olduğunu belirten Selvi, Türkiye'de ki eğitim sisteminin ruh ve felsefe olarak da milli dokumuza uygun bir mahiyete sahip olması gerektiğini ifade etti. Vesayetçi, totaliter anlayışları muhafaza eden, değerlerimizle çatışan paradigmaların belirgin olduğu müfredat programları ile ideal bir nesli yetiştirmenin zor olduğunu kaydeden Selvi, açıklamalarda şu sözlere yer verdi: "Bugün yaşanan kimi sıkıntıların temelinde yatan sebebin başında da bu meselenin milli bünyemize uygun çözüme kavuşturulmaması gelmektedir. Yeni anayasa tartışmalarının belli bir olgunluk düzeyinde sürmesi, yarının hak ve özgürlüklere dayanarak güçlenen Türkiye'si adına bizi ümitlendirmektedir. Eş zamanlı olarak müfredat meselesinin de çözüme kavuşturulması, ümidimizi gerçekliğe dönüştürecektir. Bu nedenle, sadece temel eğitimde değil, yüksek öğretim de dahil, eğitim ve öğretimin her kademesinde demokrasilerde ve çoğulcu bir yapıda olmaması gereken ve gerçekte herhangi bir etki de oluşturmayan ideolojik endoktrinasyonun sona erdirilmesini amaçlayan çoğulcu düşünmeyi ve farklılıklara saygıyı, empatiyi hedefleyen bir müfredat değişikliği zorunludur" dedi.

"Kılık ve kıyafet dayatması tarihe karışmalıdır"

Milli Eğitim Bakanlığının kararıyla öğrencilere kılık ve kıyafet dayatmasının kaldırılmasının son derece önemli bir adım olduğunu hatırlatan Selvi, kamu personelini ilgilendiren çerçeve yönetmelikte de acilen değişiklikler yapılarak erkek kamu çalışanlarına da dayatmalardan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Selvi, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Sendikamızın bu husustaki eylem kararına rağmen bazı vali ve kaymakamlarca eylem kararının hiçe sayılarak, serbest kıyafet eylemine uyan sendika üyelerinin, haklarında soruşturma boyutunu da aşan hakaretamiz uygulamalara maruz bırakılmalarını bir kez daha kınıyor; hukuk sınırları içinde sendikal hak ihlallerine gereken cevabı vereceğimizi ifade ediyoruz" dedi.

"Öğretmen atamaları, ihtiyaç kalmayacak şekilde yapılmalıdır"

Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapılmasının beklendiğini hatırlatan Selvi, "Ara dönemde 30 bin öğretmen ataması azımsanacak bir rakam olmamakla birlikte, öğretmen ihtiyacı dikkate alındığında bunun yeterli olmayacağı açıktır. Eğitim sistemindeki reformları kalıcı kılacak olan, okullarda boş ders kalmaması ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin olmasıdır. Bunun nedenle, öğretmen ataması, imkanlar zorlanarak ihtiyaç kalmayacak şekilde yapılmalıdır" dedi.

"Şu00fbra kararları hayata geçirilmelidir"

19. Milli Eğitim Şu00fbrası'nda, alınan kararların hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Selvi, "Alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ortaokulda hafızlık eğitimi alacak öğrenciler için ara verme süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılması ve ara verilen sürelerde öğrencilere dışarıdan sınav hakkı verilmesi, değerler eğitimine öğretim programlarında etkin bir şekilde sarmallık anlayışla yer verilmesi, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi, öğretmenlere 4 yıla bir yıpranma payı verilmesi, Osmanlı Türkçesinin Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu, diğerler liselerde ise seçmeli ders olarak okutulması, ortaokullarda 5, 6 ve 7. sınıflarda birer saat rehberlik dersinin konulması gibi önemli kararlar alınmıştır. Bu ve diğer kararlar bir an önce uygulanmalıdır" dedi. Ayrıca karma eğitim mecburiyetine de son verilmesi gerektiğini söyleyen Selvi, karma eğitim dayatması yerine bu kararı veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyacak bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.

"Telafi eğitimine başlanmalıdır"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde devam eden çatışmalar sebebiyle ara verilmek zorunda kalınan eğitim-öğretim faaliyetlerine bir an önce başlanması gerektiğini kaydeden Selvi, "Güven ortamı tesis edilerek, öğretmenlerin görevlerinin başına dönmesi sağlanmalı, çatışmalar nedeniyle eğitim-öğretim hakkından mahrum kalan öğrenciler için telafi eğitimi verilmelidir. Özellikle 8 ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik kapsamlı eğitimlere, süre gözetilmeksizin derhal başlanmalıdır" dedi.