Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2408.21
BIST 100
10223.1
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Teleferik kazasının bilirkişi raporu ortaya çıktı

24 Nisan 2024 13:00:56
Antalya'da bayram tatili sırasında meydana gelen teleferik kazasına ilişkin bilirkişi raporu, ihmal zincirini açığa çıkardı. Makaraların değiştirilmemesi ve vidaların kontrol edilmemesi gibi önemli detaylar dikkat çekiyor. TRT Haber, soruşturma dosyasına giren ve bilirkişi heyetinin raporuna delil olan görüntülere ulaştı.

Antalya'da 12 Nisan'da meydana gelen teleferik kazasıyla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Rapora göre, teleferik kabininin halatlar üzerinde ilerlemesini sağlayan makaraların değişmesi gerekiyordu. Ayrıca devrilen direğin birleşim yerindeki vidaların kontrol edilmesi gerekiyordu, ancak bu kontrole dair herhangi bir rapor bulunamadı.

Yıpranan teleferik makaraları bilirkişi raporunda

Kaza sonrasında yapılan bilirkişi incelemesinde ortaya çıkan detaylar dikkat çekici. Teleferik kabini halat üzerinde ilerlerken yıpranan makara kırıldı ve bu durum halatın sıyrılmasına neden oldu. Kabinin ani bir şekilde durmasıyla birlikte sallanmaya başladı ve direğe çarptı.

Bu çarpma sonucunda kabinin alt kısmı parçalandı ve sadece kabine değil, direğe de zarar verdi. Bilirkişi heyeti, raporunda bu detay üzerinde durarak, direğin birleşim yerlerindeki vidaların kontrolünün yapıldığına dair talimat formlarının bulunmadığına vurgu yaptı. Vidaların gevşek olduğu ve makaranın eski olduğu belirlendi.

telferik2_ac89b123b323d00469e3cc1e937e37f0.jpg

'Yıpranan parçalar değiştirilmedi'

Teleferik operatörü Serkan Yellice, ilk ifadesinde direk makara lastikleri, rulmanlar ve burçların değişiminin yapılmadığını itiraf etti. Ancak teleferiğin bu koşullarda çalışmasına, teleferik işletmesinden sorumlu şirketin başkan yardımcısı Ahmet Buğra Samsunlu'nun bizzat onay verdiğini öne sürdü. Yellice, yerel seçim ve ardından bayram tatili nedeniyle bakımların yapılamadığını iddia etti.