Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2392.88
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TFF'den hakemler için radikal karar

Türk futbolunda bu sezonun en tartışmalı konusu olan hakemler için radikal bir değişikliğe gidiliyor. İşte yeni sisteme ilişkin tüm detaylar...
TFF'den hakemler için radikal karar
24 Nisan 2024 11:12:05
Türk futbolunda bu sezonun en tartışmalı konusu olan hakemler için radikal bir değişikliğe gidiliyor. İşte yeni sisteme ilişkin tüm detaylar...

Uzun süredir Türk futbolunun en büyük tartışma konusu hakemler olmaya devam ediyor. Süper Lig sahnesinde yaşanan olaylar, hatta başkanın hakemi yumruklaması gibi olaylarla gündeme geldi. Ancak yıllardır devam eden hakem atama tartışmalarına son verecek, devrim niteliğinde bir karar alındı.

Türkiye Futbol Federasyonu ile profesyonel liglerde mücadele eden kulüpler, bağımsız bir hakem kurulu oluşturma fikrine sıcak baktı. Almanya'nın sisteminden esinlenilen bu proje, kulüplerin tamamından onay aldı.

TFF hakemler için şirket kuracak

Planlanan bu değişiklikle, önümüzdeki sezondan itibaren hakem atamalarında söz sahibi olacak bağımsız bir hakem kurulu oluşturulacak. TFF ile kulüplerin üzerinde anlaştığı projeye göre, TFF bir şirket kuracak, profesyonel kulüpler de ayrı bir şirket kuracak. Bu iki şirket, 5 üyeli yeni bir şirket kuracak. Üyelerin 3’ü TFF, 2’si kulüpler tarafından belirlenecek. 5 üyeden oluşan bu şirket, bağımsız hakem kurulunu atayacak.

Hakem atamalarında etkin olacak

Profesyonel bir zeminde faaliyet gösterecek olan hakem kurulu, klasman hakemlerinin belirlenmesi de dahil olmak üzere hakemlerle ilgili her türlü atama ve yaptırım yetkisine sahip olacak. Kurul, hakem atamalarında etkin bir rol oynayacak.

Bağımsız hakem kurulu, gerektiği takdirde yabancı orta hakem ve VAR hakemlerinin atanmasında TFF ve kulüplerden bağımsız kararlar alabilecek. Modelin Almanya'nın sistemiyle benzerlik gösterdiği, İngiltere'nin sistemine ise yakın olduğu belirtiliyor.

TFF yöneticisi Mustafa Eröğüt liderliğindeki federasyon profesyonelleri, kulüp temsilcileri ile bir araya gelerek yeni sistemin sunumunu yapacak. Liglerin sona ermesinin ardından, bağımsız hakem kurulunun oluşturulması planlanıyor.

Kaynak: Enson Haber