Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2501.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

THY'den tarihi anlaşma! İmzalar atıldı

Türk Hava Yolları (THY), Airbus ve Rolls Royce ile Türkiye'de uçak ve motor parçalarının üretilmesi konusunda önemli bir anlaşma imzaladı. Bu proje, yerli tedarikçilere 15 yıl içinde 20 milyar dolarlık bir katkı sağlamayı hedefliyor.
THY'den tarihi anlaşma! İmzalar atıldı
30 Nisan 2024 08:00:29
Türk Hava Yolları (THY), Airbus ve Rolls Royce ile Türkiye'de uçak ve motor parçalarının üretilmesi konusunda önemli bir anlaşma imzaladı. Bu proje, yerli tedarikçilere 15 yıl içinde 20 milyar dolarlık bir katkı sağlamayı hedefliyor.

Türk Hava Yolları (THY), Airbus ve Rolls-Royce ile Aralık 2023'te verdiği 150 adet A321neo ve 80 adet A350 kesin uçak siparişinin imzalarını İstanbul'da attı. Toplantıda, Türk havacılık ve uzay endüstrisi için 15 yıllık 'Stratejik Türkiye İlerleme Programı' lansmanı yapıldı. Bu işbirliği, Türkiye'de daha fazla motor ve uçak parçasının üretilmesini öngörüyor ve Türk ekonomisine 20 milyar dolarlık bir katkı sağlamayı amaçlıyor.

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, projenin 15 yıllık bir dönemi kapsadığını belirterek, THY'nin küresel havacılık sahnesindeki konumunu güçlendireceğini vurguladı. Bolat ayrıca, Airbus'ın Türkiye'deki 45'ten fazla tedarikçiden ürün ve hizmet aldığını, yıllık iş hacminin 500 milyon dolardan fazla olduğunu ve bu işbirliğiyle Türk havacılık ekosistemine önemli katkılar sağlandığını söyledi.

Türkiye'nin yerli uçak üretimiyle edindiği tecrübenin bu anlaşmayla daha da güçleneceğini belirten Bolat, THY'nin uçak sayısının 2023 sonunda 440'a çıktığını, 2033 yılında ise 800 uçağı aşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye'ye 4 milyar dolar yatırım yaptık

Airbus CEO'su Guillaume Faury, Türkiye'ye bugüne kadar 4 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve 2030'a kadar bu rakamın 6 milyar dolara çıkacağını söyledi. Rolls-Royce CEO'su Tufan Erginbilgiç ise ortaklık kapsamında potansiyel bir Bakım, Onarım ve Revizyon operasyonunun kurulacağını ve tedarik zinciri çözümleri sağlanacağını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, THY'nin Türkiye ekonomisine katkısını 56 milyar dolardan 63 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise bu anlaşma sayesinde havacılık sektöründe yeni fırsatlar oluşacağını ve kazan-kazan ilişkisinin güçleneceğini belirtti.

Her yolcu uçağında Türk ürünü var

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, havacılık sanayiinin, birçok küresel uçak ve motor üreticisinin tedarik ortakları arasında yerini aldığını belirterek, şunları söyledi:

"Bir yolcu uçağının gövdesinde bulunan tüm parçaları üretme kabiliyetine sahibiz. Uçak ve helikopter motorunda fan, kompresör ve türbinde üretim yetkinliğine sahibiz. Bugün dünyadaki tüm yeni nesil yolcu uçaklarında Türkiye'de üretilmiş bir parça mevcut."

TDV kurban