Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Trump'ın İran itirafı dünyada gündem oldu

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile aralarındaki ilişkiye yönelik açıklamaları dünyada gündem oldu.
Trump'ın İran itirafı dünyada gündem oldu
07 Kasım 2023 07:00:00
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile aralarındaki ilişkiye yönelik açıklamaları dünyada gündem oldu.

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, dikkat çekici bir İran açıklamasında bulundu. Trump, 2020'de gerçekleşen hava saldırısında öldürülen Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölümüyle ilgili olarak, ABD'nin İran ile iş birliği yaptığını açıkladı.

İran'ın Süleymani suikastinden sonra kendisiyle iletişime geçtiğini söyleyen Trump,

Bu daha önce hiç anlatmadığım bir hikaye. İran bir İHA'mızı düşürdüğünde İHA 14 yaşındaydı. Pek değerli değildi. Yakınlarda 39 mühendis ve pilotun bulunduğu büyük bir motorlu uçak vardı. Generallere sordum, 'arkasındaki uçağı mı düşürdüler?' "Hayır efendim, yapmadılar" dediler. Bu ilginç dedim. Ama İran'ı vurmamız gerekiyordu, o yüzden onları çok sert vurduk. Radarlarını ve farklı şeyleri devre dışı bıraktık ve eğer bize karşı gelirlerse onlara asla mümkün olduğunu düşünmedikleri şeyler yapacağımıza dair bir açıklama yaptım. İranlılar bizi aradılar, "Başka çaremiz yok, itibarımızı kurtarmak için sizi vurmamız lazım. Belli bir askeri üsse 18 füze fırlatacağız ama endişelenmeyin, füzeler üsse ulaşamayacak.” diyerek garanti verdiler. Söyledikleri gibi 18 füze atıyorlar, 5'i havada imha oluyor. Diğerleri üssün çevresine düşüyor

İran, Kasım Süleymani suikastının ardından ABD'nin Irak'taki Anbar eyaletindeki Ayn el Esad Hava Üssü ve Erbil'deki Amerikan askeri üslerine en az 22 füzeyle misilleme yapmıştı.
Saldırılar gece yarısında başlamış ve İran Devrim Muhafızları, bu saldırıların ABD'nin öldürdüğü Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin intikamı olarak gerçekleştiğini açıklamıştı.
İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İran'ın Irak'taki Amerikan üslerine yönelik füze saldırısını "bir tokat indirdikleri" şeklinde ifade etti ve Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin "direnişi ateşlediğini" vurgulayarak, "Onun şehitliği, beraberinde getirdiği sonuçlara saygı göstermemizi gerektiriyor" açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar (1)

Misafir
Malumun ilanı olmuş... İRAN=ABD Kardeş
6 ay 2 hafta önce Yanıtla