Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2469.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TÜBİTAK-SAGE'de patlama: 1 kişi hayatını kaybetti

Ankara'da bulunan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK-SAGE) tesislerinde meydana gelen patlama, atık kimyasalların neden olduğu değerlendiriliyor. Olayda 1 kişi hayatını kaybetti.
TÜBİTAK-SAGE'de patlama: 1 kişi hayatını kaybetti
25 Eylül 2023 18:36:32
Ankara'da bulunan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK-SAGE) tesislerinde meydana gelen patlama, atık kimyasalların neden olduğu değerlendiriliyor. Olayda 1 kişi hayatını kaybetti.

Ankara Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Mamak'ın Gökçeyurt Mahallesi'ndeki TÜBİTAK-SAGE tesisinde saat 16.40'ta atık kimyasallardan kaynaklandığı değerlendirilen patlama sonucunda 1 kişinin olay yerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada, patlamayla ilgili adli ve idari inceleme başlatıldığı bildirildi.

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olayda başka yaralanan bulunmadığını, yangının söz konusu olmadığını bildirdi.

TÜBİTAK nedir?

TÜBİTAK yani uzun ismi ile "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye içerisinde bilim ve teknolojiyi özendirme, yönlendirme ve popülerleşmesini amaçlayan bir kurumdur. Bu kurum Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruşlarından bir tanesidir. Ayrıca özel hukuk hükümlerine sahiptir. Bu kuruluş 17 Temmuz 1963 yılında Cemal Gürsel tarafından kurulan, hükümet için danışmanlık yapılması, milli bilim politikasında rehberlik etmesi amacı ile "Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu" olarak kurulmuştur. Daha sonra ismi 2005 yılında "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu" halini almıştır. TÜBİTAK'ın merkezi Ankara olarak karşımıza çıkmaktadır. Son dönemde özellikle çocuklar için yayınlattığı dergiler ile sık sık anılan TÜBİTAK sadece çocuklar için değil pek çok yaş grubundan insanlar için dergiler çıkarmıştır.

thumbsbc49e184b9f68c281e7cbacd990d4abda1_1cb85111d9a9a9ee8cbeadbd28e33f60.jpg

TÜBİTAK'ın görevleri nedir?

TÜBİTAK' kurulduğu tarihten itibaren pek çok kurum tarafından kendisine verilen pek çok görevi bulunmaktadır. Bu görevler şu şekildedir:

  • Bilim ve teknoloji ile ilgili Araştırma- Geliştirme çalışmaları yapmak.
  • Türkiye'nin belirlemiş olduğu bilim ve teknoloji politikasını takip etmek ve bu politikayı uygulamak.
  • Sanayi alanında araştırma yapmak. Teknoloji ile ilgili geliştirilebilecek konularda yenilikler yapmak. Sanayi kuruluşlarına üretim alanlarında destek vermek ve onlar için projeler geliştirmek.
  • Uluslararası araştırmaları ve uluslararası gelişmeleri takip etmek.
  • Geleceği bilim insanlarını keşfetmek ve onlar için destek sağlamak.
  • İcat ve buluşları değerlendirmek ve bunları topluma kazandırmak.
  • İnsanları bilime teşvik etmek için seminerler, konferanslar düzenlemek.
  • Bilim ve teknoloji alanlarında dergi ve kitaplar yayınlamak.
  • Uluslararası bilim ve teknoloji kurumlarıyla işbirliği yapmak ve bunlar içerisinde çalışmalar yapmak.