Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2440.97
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TÜİK, AB''YE ÖRNEK OLUYOR!

Türkiye İstatistik Kurumu İstanbul Bölge Müdürü İsmail Gökalp, TÜİK''in çalışmaları hakkında Milat''a açıklamalarda bulundu. TÜİK''in ülkemizin Avrupa Birliği ülkelerine örnek olan kurumlarından biri olduğunu belirten Gökalp, "TÜİK elde ettiği verileri üniversiteler, iş dünyası ve kamu kurumlarıyla paylaşarak geleceğin planlamasına büyük katkı yapmaktadır" dedi.
TÜİK, AB''YE ÖRNEK OLUYOR!
27 Şubat 2016 11:29:00
Türkiye İstatistik Kurumu İstanbul Bölge Müdürü İsmail Gökalp, TÜİK''in çalışmaları hakkında Milat''a açıklamalarda bulundu. TÜİK''in ülkemizin Avrupa Birliği ülkelerine örnek olan kurumlarından biri olduğunu belirten Gökalp, "TÜİK elde ettiği verileri üniversiteler, iş dünyası ve kamu kurumlarıyla paylaşarak geleceğin planlamasına büyük katkı yapmaktadır" dedi.

ENES BABACAN / İSTANBUL

TÜİK ne iş yapar?

Gökalp; Türkiye İstatistik Kurumu ülkemizde sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda istatistik çalışmalar yapan ve kullanıcıların hizmetine sunan resmi bir kurumdur. TÜİK tarafından elde edilen verilerle ülkenin makro düzeyinde plan ve programlar yapılmaktadır. TÜİK'in çalışmalarında başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşlarca belirlenen tanım, sınıf ve sınırlandırmaları kullanmaktadır. TÜİK öz haliyle ülkenin sosyo-ekonomik fotoğrafını çeker ve yorum katmaksızın kamuoyu ile paylaşır.

TÜİK bu verileri nasıl elde ediliyor?

Gökalp; TÜİK verilerini örnekleme çalışmaları ve idari kayıtlardan derleyerek oluşturmaktadır. Resmi istatistik programı bakanlıklar, müsteşarlıklar, odalar ve borsalar, gazeteciler cemiyetini de içine aldığı bir heyetten oluşmaktadır. Ülkemiz için elzem olan istatistikleri kendi programına dahil ediyor. TÜİK olarak bizlerde bu istatistiklerin üretimini yapıyoruz. Ayrıca Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında da istatistik çalışmaları yapılıyor. Uluslararası veri açıklama takvimine göre de TÜİK bu istatistikleri kamuoyu ile paylaşıyor. TÜİK televizyon, gazete ve radyo haber bültenleri yoluyla da gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadır.

TÜİK'in bilgileri çok önemli!

Biz her yıl Aralık ayında enflasyon sepetini yeniliyoruz. Hanelerde tüketimi binde bir ve üzeri olan maddeleri enflasyon sepetine dahil ediyoruz. Bu sepetteki maddelerin fiyatlarındaki ve tüketimindeki değişimi de her ayın üçünde TÜİK olarak açıklıyoruz. Sanayi üretimindeki artım ve azalımı da yine aynı şekilde açıklıyoruz. Yıllık olarak milli gelirimizin hesaplamasını yapıyoruz. Ve karşılaştırmalı olarak kamuoyu ile paylaşıyoruz. TÜİK çok önemli bir bilgi üretiyor mesela bu bilgi olmasa bunları öğrenebileceğiz başka bir mekanizma yok.

TÜİK AP'ye örnek oluyor!

Kullandığımız teknikler tamamen uluslar arası standartlardadır. Dolayısıyla TÜİK tarafından üretilen istatistiklere herkesin güvenebileceği objektif bilgilerdir. TÜİK'in verileri incelenerek program yapıldığında yapısal olarak olumlu değişimlerin olacağını düşünüyorum. Avrupa Birliği uyum çerçevesinde yaptığımız çalışmalarda TÜİK olarak çok ileri bir düzeye geldik. Mesela ülkemizde TÜİK'in kanunu Avrupa Birliği ülkelerine örnek olarak gösteriliyor. Mevcut yasal düzenleme fotoğrafı çekmemizde bize büyük kolaylık sağlıyor.

TÜİK anketlerine katılmak zorunlu

TÜİK'in yasal olarak tanım ve görevlerindeki madde 8'de hane veya kurum olarak istatistik çalışmalarımıza katılmaları zorunludur. Bu bilgileri vatandaşlarımızdan alırken bize yardımcı olmayan vatandaşlarımıza kesinlikle cezai işlem uygulamak gibi bir amacımız yok. Önce gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz ve sonra beraber çalışmaya başlıyoruz. Eksik veya yanlış bilgi verildiği takdirde de bunun düzeltilmesi yapılıyor. Bilerek yanlış veya eksik bilgi veren vatandaşlarımıza ise cezai işlem uygulanabiliyor bunun sebebi ise bilgilerin doğruluğu içindir. TÜİK ile çalışmayı ret eden iş yerlerine de yasal olarak kesilen maddi cezası vardır. Kişisel veriler hiç kimse ile paylaşılamaz. Mahkemede dahi delil olarak kullanılmaz.

TÜİK geleceğin imarına katkı sağlıyor!

ASKON ve TÜMSİAD ile iş birliği çalışmaları yapacağını belirten Gökalp, ilerleyen günlerde birçok kurum ve kuruluş ile TÜİK'in iş birliği yapabileceğini belirtti. Gökalp, 'İş yerleri, kamu kuruluşları veya bizzat vatandaşlarımızın talep etmesi durumunda istatistiku00ee verilerimizi paylaşıyoruz. Eğer bizden istenen bilgi bizde üretilmiş halde ise bir iş günü içerisinde mutlaka geri dönüş yapıyoruz. Eğer istenen bilginin çalışmaları devam ediyorsa bu kez de bilgiyi kendilerine ulaştıracağımız tarihin geri dönüşünü yapıyoruz. Elde edilen bilgilerle TÜİK olarak MEB ve Üniversitelerimizde sunumlar yapıyoruz. Öğrencilerimizi ülkemiz hakkında bilgilendirmiş oluyoruz. TÜİK elde ettiği verileri üniversiteler, iş dünyası ve kamu kurumlarıyla paylaşarak geleceğin planlamasına büyük katkı yapmaktadır dedi.