Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2477.12
BIST 100
10509.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TÜMSİAD Başkanı Doğan'dan Çarpıcı Açıklamalar

TÜMSİAD Genel Başkanı ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Doğan, KRT televizyonunda Çağlar Cilara'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
TÜMSİAD Başkanı Doğan'dan Çarpıcı Açıklamalar
22 Şubat 2016 20:06:00
TÜMSİAD Genel Başkanı ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Doğan, KRT televizyonunda Çağlar Cilara'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

TÜMSİAD Genel Başkanı ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Doğan, KRT televizyonunda Çağlar Cilara'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Doğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte katıldığı yurtdışı seyahatlerine ilişkin çok özel bilgiler paylaştı.

SIRBİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE: "500 YILDIR SİZİ BEKLİYORDUK"

28 Aralık 2015 tarihinde Başbakan Davutoğlu'nun iş adamları ile birlikte Sırbistan'a yaptığı resmi ziyarette yaşananları aktaran Doğan, Sırbistan Başbakanı Vucic'in, "Biz sizi 500 yıldır bekliyorduk, neredeydiniz" dediğini aktardı ve şöyle konuştu:

"Geçenlerde sayın Başbakanımız ile Sırbistan, Belgrad ziyaretimiz oldu. Belgrad'da iş adamları ile biraraya geldik. DEİK bunu organize etti. Sırbistan Başbakanı, 'biz sizi 500 yıldır bekliyorduk neredeydiniz' dedi."

TÜRKİYE ÇİN'DE TARİH YAZDI

TÜMSİAD Başkanı Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdikleri Çin seyahatinde ise tarihte bir ilk yaşandığını anlattı. Doğan'a göre, Çin Devlet Başkanı ilk defa ülkesinde saray dışında bir otelde resmi toplantıya katıldı. O ziyarette yaşananları Doğan şöyle anlattı:

"Yine DEİK organizasyonu ile sayın Cumhurbaşkanımız ile beraber gittiğimiz bir Çin ziyareti var. Pekin'de çok ciddi Türkiye'nin marka firmaları ile beraber katıldığımız organizasyonda sayın Cumhurbaşkanımız, tarihinde ilk defa Çin Devlet Başkanını bir otelde bizim iş adamlarımız ile biraraya getirdi. Yani hiçbir zaman hiçbir şekilde sarayını terketmeyen bir Başkanı sayın Cumhurbaşkanımız iş adamları ile kucaklaştırdı."

"PLAZALARDA OTURMAKLA BU İŞLER OLMUYOR"

TÜMSİAD Başkanı Doğan, iş adamlarının sahada çalışmaları gerektiğini söyleyerek, "Mümkün olduğu kadar sahada olmamız lazım. Ben her fırsatta söylüyorum, TÜMSİAD sahada, sahaya dokunan bir STK" ifadesini kullandı ve ekledi:

"İstanbul'da oturmakla, plazalarda oturmakla bu işler olmuyor. Muhakkak gezmek lazım, dolaşmak lazım."

"TERÖRÜN OLDUĞU HER YERDE SIKINTI VAR"

Terör olaylarına değinen Doğan, terörün ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirtti ve şunları kaydetti:

"Terörün olduğu her yerde sıkıntı var. Sultanahmet gibi marka yerlerin terörle anılması sıkıntı oluşturuyor. Doğrudan etkileniyoruz. İnsanlar bu tarz yerlere seyahat etmek istemeyebilirler. Yatırımcı da teröristlerin kol gezdiği ülkelere gitmek istemeyebilir ama devletimizin terörle mücadele noktasında attığı kararlı adımlar ile birlikte inanıyorum ki bu sıkıntıların da önüne geçilecektir."

AB İLE VİZELERİN KALKMASI ZİHİNLERDEKİ DUVARI YIKAR

"Türkiye'nin bir an önce yeni pazarlara açılması lazım" diyen Doğan AB ülkeleri ile vizelerin kalkması durumunda konsolosluklara ödediğimiz paralardan büyük kar elde edeceğimizi belirtti. Doğan, "İş adamlarımızda ve insanlarımızda AB ülkelerine seyahat ile ilgili vize zorlukları noktasında ciddi bir algı var. Vizelerin kalkması zihinlerde oluşan bu algı engelini kaldıracak ve Avrupa'ya iş adamlarımızın ve insanlarımızın daha fazla seyahat etmesine vesile olacaktır. Vize için ödediğimiz paralar ise ciddi bir şekilde bize katma değer sağlayacak. Vize için konsolosluklara ödediğimiz paralar yıl içerisinde çok ciddi rakamlara ulaşıyor. Aynı zamanda iş adamının Avrupa'ya gitmesi, Avrupalı ile görüşme yapmasını kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

"BAŞKANLIĞI HALKA İYİ ANLATMAK LAZIM"

Son olarak Başkanlık sistemine ilişkin soruları yanıtlayan Doğan, "Başkanlık sisteminin halka iyi anlatılması lazım" diyerek eksikliklere dikkat çekti. Doğan, "Birlik ve beraberliği bir an önce tahsis etmemiz lazım. Çok sesliliğe tahammül etmemiz lazım, ötekileştirmememiz lazım. Milli davalarda tek sesli olalım ama çok sesliliği geliştirelim. Kadim medeniyetimizde tahammül etme vardır. Başkanlık sisteminde bu var" dedi.