Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2394.02
BIST 100
10251.81
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Turizmin yeni merkezi: İnegöl

​Şifalı incisi Oylat Kaplıcaları, Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM) tesisleri, yaylaları, tarih ve kültür mirasları, merkezde yükselen yeni değerleriyle İnegöl, turizmde Türkiye'nin yeni merkezi olmak için adım adım ilerliyor.
Turizmin yeni merkezi: İnegöl
24 Şubat 2024 00:00:00
​Şifalı incisi Oylat Kaplıcaları, Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM) tesisleri, yaylaları, tarih ve kültür mirasları, merkezde yükselen yeni değerleriyle İnegöl, turizmde Türkiye'nin yeni merkezi olmak için adım adım ilerliyor.

Resimaltı- Eşsiz doğallığıyla Anadolu’nun izlerini günümüze taşıyan modern bir kent hüviyetindeki şehir, adeta görenleri kendine hayran bırakıyor.

Ülke ekonomisine sağladığı katkıyla sanayisi, bereketli topraklarının kokusunu taşıyan ürünleriyle tarımı, damaklarda bıraktığı lezzetle köftesi tartışmasız bir değer olan İnegöl, sağlık ve doğa turizminde de kendini ispatladı. Şifalı sularıyla Oylat Kaplıcaları, Türkiye’nin en uzun mağarası olma özelliği taşıyan Oylat Mağarası, asırlar öncesini günümüze taşıyan tarihi eserleri ve geçmişe ışık tutan müzeleri, adrenalin tutkunlarını kendine hayran bırakan Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM), eşsiz doğal güzellikleri, yaylaları ve kanyonları, merkezde hayat bulan sosyal yaşam alanları ile İnegöl, turizmin parlayan yıldızı olarak göz kamaştırıyor.

TARİHİ DEĞERLERİ ve DOĞAYLA İÇ İÇE ŞEHİR

İnegöl, bulunduğu konum itibariyle tarihe şahitlik etmiş bir bölgedir. Osmanlı’nın beylikten devlete geçişinin en yakın şahitlerinden olan şehir, o dönemlerden bu yana izleri hala taşıyor. İnegöl tarihi değerleriyle olduğu kadar doğal güzellikleriyle de dikkat çeken bir şehir. Yeşilin her tonunu bağrında taşıyan şehirde, yaylalar adeta insanların ömrüne ömür katıyor. Ormanları, dereleri, kanyonları ve yaylalarıyla İnegöl doğal güzelliklerin de bozulmadan günümüze ulaştığı nadir şehirlerden biri.

ŞİFA VE HUZUR KAYNAĞI

İnegöl’ün şifalı incisi Oylat Kaplıcaları; dertlere derman olan kaynak suyuyla birlikte yeşil örtüsü ve bol oksijeniyle de adeta bir terapi merkezi. Şehir merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulan Oylat; çam, gürgen, meşe, kestane, ıhlamur, kavak, çınar ağaçları ile kuşburnu ve böğürtlen bitkilerinden meydana gelen ormanlarıyla ziyaretçilerine doyumsuz doğa güzellikleri ile huzur sunar. Oylat civarında bulunan kalıntılar, kaplıcanın Roma dönemine kadar uzandığını göstermektedir. Oylat sağlık turizminin yanında tarihi değere sahip bir bölgedir. Nitekim Oylat’ın keşfini anlatan rivayete göre de bu şifalı suyun keşfi Bizans hükümdarının kızının ölümcül bir hastalığa yakalanmasına dayanır. Oylat’ın şifalı suları; cilt hastalıkları, romatizma, tansiyon, eklem iltihaplanması, strese bağlı rahatsızlıklar, kireçlenme gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Oylat Kaplıcaları şifalı sularının yanında Oylat Vadisi ile yeşillikler içinde eşsiz doğa manzaralarına sahiptir. Oylat’ın içinde bir Pazar da mevcuttur. Çevre köylülerin doğal ürünlerini sattığı, gelenlerin hatıra olarak alabileceği hediyelik eşyaların bulunduğu Pazar köy pazarı niteliğindedir. Oylat’ta konaklamak için de farklı tercihler yapabileceğiniz tesisler, oteller ve apartlar mevcuttur.

BAŞKAN ALPER TABAN’DAN İNEGÖL’E DAVET…

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, doğa ve sağlık turizmi başta olmak üzere tarih, kültür, gastronomi alanlarında turizmin yükselen değeri konumundaki şehirlerine her yıl yüzbinlerce turistin geldiğini ifade etti. Taban, özellikle Oylat’ın yurt dışından dahi müdavimleri olduğunu belirterek, “Bizler yerel yönetimler olarak şehrimizin bu değerlerini daha da parlatma, İnegöl’e sanayi ve tarım şehri unvanının yanında turizm kenti unvanını da kazandırmanın gayreti içerisindeyiz. İstiyoruz ki ülkemizin dört bir yanından misafirlerimiz gelip bu güzelliklere şahit olsun. Gelen tüm misafirlerimize de bizim gönüllü turizm elçimiz olun, gördüklerinizi kendi şehirlerinizde anlatın diyoruz. Buradan ben bir kez daha tüm yurttaşlarımızı şehrimize davet ediyorum. Gelin bu doğal güzellikleri, şifalı sularımızı, tarihi değerlerimizi, adrenalin dolu aktivitelerimizi birlikte yaşayıp güzel anılar biriktirelim” dedi.

3 MİLYON YILLIK MAĞARA

Oylat Bölgesinde 3 milyon senelik tamamı ile doğal oluşum olan Oylat Mağarası da ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Toplam uzunluğu 750 metre, yüksekliği ise 93 metre olan mağara; astım, nefes darlığı, bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. İçeride göreceğiniz sarkıt ve dikitlerin 1 santimetresi 16 yılda oluşmaktadır. İçerisinin sıcaklığı yaz kış +18 derecedir ve nem yüzde 90’dır.

OSMANLI HANEDANININ İLK ŞEHİDİ BAYKOCA

İnegöl, bulunduğu konum itibariyle tarihe şahitlik etmiş bir bölgedir. Osmanlı’nın beylikten devlete geçişinin en yakın şahitlerinden olan şehir, o dönemlerden bu yana izleri hala taşıyor. Osmanlı hanedanının ilk şehidi de İnegöl’de metfundur. Osmangazi’nin yeğeni, Savcı Bey’in oğlu Baykoca, 1268-1284 yılları arasında yaşamış. Bir ilkbahar gecesi Osman Bey’in bir miktar kuvvet ile ansızın kaleyi basmak için yola çıktığını haber alan Rum tekfuru, pusu kurarak onları bekler. Pusu kurulan yerde kanlı bir savaş olur. Bu savaşta Baykoca 16 yaşında şehit olur. Bu savaş, Osmanlı tarihinin de başlangıcı sayılmıştır. Tarih 9 Mart 1284. Baykoca, Osmanlı soyundan verilen ilk şehit olmuştur. Baykoca’nın kabri, bugün İnegöl’ün Hamzabey kırsal Mahallesi’nde bulunmaktadır.

TÜRBELER VE TARİHİN İZLERİNİ TAŞIYAN YAPITLAR

İnegöl, Baykoca’nın yanı sıra tarihte rastlanan pek çok kahramanın yattığı şehirdir. Özellikle Osmanlı’nın kuruluş yıllarından, bu döneme ait isimlerin kabirleri şehrin farklı kırsal mahallelerinde bulunmaktadır. İnegöl’ün Fatihi olarak da bilinen Osmangazi’nin silah arkadaşı Turgut Alp bunlardan biridir. Turgut Alp’in türbesi İnegöl Belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırıldı. Bölgede bir sosyal tesiste hayata geçirilirken, İnegöl’ün fatihi özellikle hafta sonları kalabalık ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Aynı zamanda Osmanlı döneminde yapılan pek çok eser de şehrin farklı noktalarında günümüze kadar ulaşmıştır. İshakpaşa Külliyesi bunlara önemli bir örnektir. İshakpaşa Camisi ve kapalı çarşı bölgesi adeta tarihi günümüze taşımaktadır. Yine şehrin pek çok bölgesinde tarihten günümüze ulaşmış yapıtlar yer almaktadır.

TARİHE IŞIK TUTAN MÜZELER

Kentin turizm adına gelişimi yönünde yerel idarenin attığı en önemli adımlardan biri, Türkiye’de kurulduğu dönemde ilk ilçe kent müzesi olma özelliğini taşıyan İnegöl Kent Müzesi. 2009 yılında açılan müze, adeta şehrin geçmişine ışık tutan ve geçmişle geleceği buluşturan bir mekân konumunda. Tamamı ilçe halkının bağışladığı tarihi değere sahip envanterlerle oluşturulan müze, bugüne kadar yüzbinlerce misafiri ağırladı. Yoğun bir ziyaretçi sirkülasyonunun olduğu tarihi müze, şehrin eski belediye binası olan ve restore edilen tarihi bir binada kuruldu. Bu müzenin hemen arka kısmında da şehrin simgesi olan mobilya sektörünün tarihinin canlandırıldığı İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi yer alıyor. Bu müze de 2014 yılında açıldı ve Dünyada ilk Mobilya Müzesi olma özelliği taşıyor. Müzede İnegöl Mobilyasının geçmişten günümüze hikâyesi canlandırmalarla anlatılıyor.

DOSTUM İLE DOĞAYLA KUCAKLAŞ

İnegöl Belediyesi; sanayi ve tarımın ön plana çıktığı şehirde turizm alanında attığı adımları müzelerle sınırlandırmayarak farklı özellikleri de şehre kazandırmayı başarmış. İnegöl Belediyesi Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM) bunlardan biri. Şehrin doğal güzellikleriyle insanları buluşturan merkez, Yeniceköy Mahallesinde bulunuyor. 13 ayrı branşın yer aldığı merkezde yamaç paraşütünden bungalov evlere, okçuluktan balıkçılığa, bisiklet, ATV, motocross, kampçılık, havacılık gibi pek çok alanda hizmet veriliyor. Doğaseverlerin uğrak mekânı olan DOSTUM, isminin de verdiği güvenle kısa sürede ülke çağında nam yapmış bir değer. Göl kenarında bulunan tesisleriyle bulunmaz bir nimet. Ayrıca İnegöl, yamaç paraşütü konusunda ayrı bir özelliğe de sahip. Aktaş Tepe ismi verilen 2222 rakımlı tepe, Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan 3 yöne uçuş imkânı veren bir tepe. Bu özelliğiyle de İnegöl tercih edilen şehir konumunda.

ASIRLIK LEZZETLER GASTO İNEGÖL İLE GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

İnegöl tüm bu değerlerini, şehre gelen her ziyaretçinin mutlaka tadına bakmadan dönmediği İnegöl Köftesiyle taçlandırıyor. Namı ülke sınırlarını aşmış olan İnegöl Köftesi, lezzeti ve sunumuyla tadına bakanları kendine hayran bırakmaya devam ediyor. Bir yandan da İnegöl Belediyesi’nin girişimleriyle şehrin 95 kırsal mahallesi tek tek taranarak reçeteleri oluşturulan ve yeniden gün yüzüne çıkarılan 150 yöresel lezzetin sunulduğu Gastro İnegöl restoranı, gastronomi alanında da İnegöl’ü öne çıkarıyor. Coğrafi işareti alınan İnegöl Kuru Fasulyesi, İnegöl Sütlü Kadayıfı gibi lezzetler, tadına bakanların damaklarında eşsiz bir lezzet bırakıyor.

YAŞAM ALANLARI ŞEHRİN DEĞERİNE DEĞER KATIYOR

İnegöl’de var olan turizm değerlerinin yanı sıra, yeni yeni turizm alanları da oluşturuluyor. Mesudiye Mahallesinde Bedre Su Deresi boyunca yaklaşık 1 km’lik hat üzerinde hayata geçirilen Kanal İnegöl projesi bunlardan biri. Aynı zamanda şehrin kuzeyinde 481 dönüm alan üzerinde Bursa’nın en kapsamlı ve en büyük Millet Bahçesi yükseliyor. Boğazköy Barajı mevkiinde Ada Park, Oylat bölgesinde cam seyir terası, Fevziye kırsal mahallesinde Fevziye Orman Parkı, Başalan yaylası mevkiinde Karanlık Gözyüzü Parkı gibi projelerle İnegöl güçlü bir çekim merkezi haline dönüşüyor.