Dolar (USD)
32.19
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2510.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türk ordusu Menbiç'e ilerliyor

ABD, Rusya ve Esed rejiminin Menbic şehrinin batısında konuşlanarak Türkiye'ye karşı tampon oluşturması, şimdiye kadar Fırat Kalkanı'nı durdurmamış gözüküyor.
Türk ordusu Menbiç'e ilerliyor
11 Mart 2017 09:35:00
ABD, Rusya ve Esed rejiminin Menbic şehrinin batısında konuşlanarak Türkiye'ye karşı tampon oluşturması, şimdiye kadar Fırat Kalkanı'nı durdurmamış gözüküyor.

Suriye'nin kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri öncülüğündeki Özgür Suriye Ordusu birliklerinin katılımıyla süren Fırat Kalkanı Operasyonunda, 23 Şubat tarihinde El Bab şehri IŞİD'ten ele geçirilmişti. Yetkililer bir sonraki hedef Menbic olacağını ifade etmişti.Fırat Kalkanı Operasyonu Menbic'e doğru ilerlerken, ABD'nin IŞİD'e karşı savaşta önemli destek verdiği ve ortak kabul ettiği YPG unsurları bölgeyi savunmak için hazırlıklara başlamıştı. Türkiye'nin bölgeye doğru ilerleyişi YPG'yi hazırlık yapmaya iterken bu ilerleyiş uluslararası bir krize de neden oldu. Önce rejim ve Rusya Menbic'in batı kırsalına konuşlanarak, YPG ile Fırat Kalkanı birlikleri arasında bir tampon bölge oluşturdu. Ardından ise ABD birlikleri, bölgenin biraz kuzeyindeki Sacur nehri kıyısına yerleşerek bölgeye yaklaşan Türkiye'ye adeta 'dur' dedi. Askeri manevraların yanısıra Rusya ve ABD, Türkiye'nin elindeki bölgeye razı olması ve daha doğuya ilerlememesi için siyasi hamleler de yapmaya başladı. YPG/PYD'ye olan desteğini resmi ve üst düzey yetkili ağızlarla defalarca ilan eden ABD, IŞİD'in elindeki Rakka'ya bu grupla girmek istediğini de ifade etmişti. Bölgede uzun süredir ABD için stratejik ortak konumunda bulunan Türkiye, NATO müttefikini kendisi yerine YPG ile anlaşmasından oldukça rahatsız olmuştu.Ancak Esed rejimi, Rusya ve ABD'nin Menbic'in batısına kurduğu tampon bölge şimdiye dek Fırat Kalkanı Operasyonu'na iştirak eden birlikleri durdurmuş gözükmüyor. Bölgede ilerleyişine devam eden birlikler, rejim ve Rusya'nın tampon oluşturma kararından önce bölgede birçok köyü ele geçirmişti. Rejim unsurları bölgeye konuşlandıktan sonra da Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu birliklerinin saldırıları, havan ve ağır silah atışları sürdü.Menbic'in batısındaki Arima'ya TSK topçusu ve ÖSO birliklerinin atışlarının devam etmesi sonucu, Esed rejimi güçlerinden 23 kişi öldü, 17'si ise yaralandı. Bölgede bulunan Hizbullah unsurları, rejimin sınır birlikelrine yönelik TSK atışlarını "saldırganlık" olarak niteledi. Arima'da ve Menbic'in batısındaki diğer bölgelerdeki rejim ve YPG unsurlarına yönelik atışların sürdüğü bildirildi. Atışlara Rusya ve ABD birliklerinin hedef olmadığı, bu birliklerin sınır hattından daha içerde bulunduğu düşünülüyor. Fırat Kalkanı güçlerinin, El Bab'ın doğusundaki bölgelerde birçok rejim unsurunu da yakaladığı bildiriliyor. Bölgede meydana gelen gelişmelerin gerginliği artıracağı söylenebilir. Türkiye, Rusya ve ABD arasında yapılan toplantıdan sonra gelişmelerin seyrinin nasıl olacağı merak konusu. MEPANEWS

TDV kurban